gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Levičarski divjak, ki grozi z linčem in vilami

Deli na:
Levičarski divjak, ki grozi z linčem in vilami

Foto: Bobo

Poslanec združene levice Miha Kordiš, znan kot navdušenec nad propadlo ekonomijo Venezuele, kjer redno primanjkuje najosnovnejših dobrin, od kruha do mesa, in kjer so zdravstvene razmere tako obupne, da so »na repu psa,« bi spet delal red. Spodbujen od dogodkov v Luki Koper je na spletnem omrežju facebook zapisal: »Miro kar naj pošlje policijo razbijat stavko, če upa.«

O tem, kako resno lahko razumemo njegove grožnje, smo se želeli prepričati ob obisku v kraju Sv. Duh pri Škofji Loki, kjer ima Miha Kordiš prijavljen stalni naslov. Koliko je mladi vročekrvnež znan vaščanom in kdo vse ga je kljub njegovim napovedim z grožnjami pripravljen podpreti na prihodnjih volitvah?

»Zakaj sprašujete?«

Čeprav je Miha Kordiš poslanec Združene levice in slovi v medijih po izjemno agresivnih, bojevitih nastopih, njegova družina v naselju s številnimi novogradnjami in tako od drugod priseljenimi stanovalci, med njimi so tudi Kordiševi, ni dobro znana. Izbrani sogovorniki niso bili preveč komunikativni, prej nasprotno. Nekateri izmed njih so nas zadržano in nič kaj prijazno spraševali, čemu nas vendar zanima poslanec Miha Kordiš in nam dali vedeti, da podpirajo njegove ideje, politično usmeritev: »Ali sprašujete zato, ker mislite o njem napisati kaj negativnega ali pozitivnega?«

Napovedi z grožnjami, ko je dejal, da predsednika vlade Mira Cerarja, »ne bodo odnesle predčasne volitve, pač pa ljudski tribunal in linč« ter »ljudje bi ga (Cerarja, op .p.) pregnali z vilami ter postavili pred tribunal,« za naključne sogovornike niso moteče. Nekoliko nerazumljivo so jih opravičevali z zadnjim odmevnim dogodkom, češ, »kaj ne vidite, kaj vse si upa Draghi (predsednik Evropske centralne banke, op. p.), ko celo grozi Sloveniji!« In še: »Ali mar ne drži, kar govori Kordiš? Vse je res!«

»Pustite nas pri miru!«

»Dokler bo pri nas komunizem, se ne bo nič spremenilo,« je zagrenjeno odgovorila starejša sogovornica, ki nam je povedala, da se v naselju Sv. Duh vsaka družina raje drži zase in da so najbolj glasni vedno tisti, ki še naprej podpirajo komunizem, medtem ko so drugi, ki se ne strinjajo s sedanjo vladno politiko, raje tiho in se zaradi razočaranja tudi nočejo zanimati zanjo. Poslanca Miha Kordiša ni poznala in ni niti vedela, da živi v istem naselju. To je povsem razumljivo, če vemo, kot smo izvedeli od drugih sogovornikov, da so se Kordiševi v naselje Sv. Duh priselili šele pred dobrima dvema letoma ob nakupu hiše, ki je bila v prodaji.

Družina Kordiš naj bi se priselila iz bližnje Škofje Loke, kjer v Groharjevem naselju živi Kordiševa babica. Naš telefonski klic jo je precej vznejevoljil. Ko je potrdila, da je babica Miha Kordiša, nam je le še sporočila: »On ima svoje življenje, mi pa svojega …Ne vtikam se vanj … Pustite nas pri miru … Hvala lepa.« In odložila slušalko.

Kdo »si upa« za bližnje srečanje?

Pot nas je vodila do hiše, kjer ima Miha Kordiš na naslovu Sv. Duh štev. 44 prijavljeno stalno prebivališče. Na vrtu ob hiši se predstavimo njegovi mami Nadi Kordiš. Želela je priklicati še Miho Kordiša, svojega sina, saj je bil doma, vendar si očitno »ni upa«, če zapišemo z njegovimi besedami, ali pa ni želel, to je veliko bolj verjetno, bližnjega srečanja. O sinovem »poslanstvu« in kako razume njegovo naslavljanje groženj na najbolj vidne slovenske politike, Nada Kordiš ni želela govoriti. Le na kratko je povzela socialni milje, iz katerega naj bi izhajal njen sin. Ker naj bi družina vedno živela skromno, pošteno, vse naj bi si ustvarili s svojim delom, naj bi takšno držo zavzel tudi sin. Izvemo še, da je Kordiš edinec, da je ona zaposlena kot medicinska sestra v domu starejših in da se ne želi javno izpostavljati. Potrdila je, da njen mož Jože Kordiš in oče Miha Kordiša poučuje športno vzgojo na šoli in je aktiven športnik; to potrjujejo podatki, objavljeni na spletnih straneh.

Ob kasnejšem dodatnem poizvedovanju smo izvedeli, da je Nada Kordiš zaposlena v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki, kjer ji je zaupana nega dementnih stanovalcev. Tako kot njen mož, ki je kot športni učitelj zaposlen na Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki, v prostem času pa sodeluje kot član Gorske reševalne službe, je tudi Nada Kordiš športnica, kadar ima čas. Oba z možem se večkrat udeležita tekaških tekmovanj.

Kaj mu gre »na živce«?

Ko je Miha Kordiš na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2014 kandidiral na listi Združene levice za poslanca, je javnost lahko izvedela, da je po maturi na Gimnaziji Škofja Loka nadaljeval študij filozofije, svetovne književnosti in literarne teorije na Filozofske fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2008, kjer se je tri leta kasneje v okviru gibanja Mi smo univerza proslavil kot eden glavnih organizatorjev zasedbe fakultete. Z njo naj bi, kot je omenil Kordiš v svojem prvem intervjuju leta 2011, opozorili na nujnost »resne debate o visokem šolstvu,« ta pa naj »privede do materialnih učinkov.«

Zaradi dolgih las in baretke, članstva v upravnem odboru študentskega društva Iskre, urednikovanja časopisa Zamorkla, bil je tudi član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze (sedanji Inštitut za delavske študije), je toliko bolj pritegnil medijsko pozornost. Primerjave s Che Guevaro, ki se je vse do danes zaradi agresivnih nastopov v parlamentu in na spletnih omrežjih ni znebil, naj bi mu šle, kot je sam omenil, »na živce«.

»Z bajoneti sterat v morje«

Čeprav se je del zahtev gibanja Mi smo univerza nanašal na zaposlitveno politiko, ta pa je dejansko odvisna od financiranja ministrstva in proračunskih sredstev, ne pa od posamezne fakultete, je Kordiš vztrajal, da gre za realne zahteve, a ob tem dodal: »Je pa res, da se jih ne doseže čez noč in da je tako potrebno tudi misliti. V določeni meri z njimi stoji večji projekt s ciljem širših politično-ekonomskih sprememb.«

V njegovem primeru se je tri leta po študentski zasedbi fakultete zgodil zanj uspešen »projekt« kandidature za poslanca Združene levice. Kaj vse se mu še obeta na prihodnjih volitvah in koliko mu lahko koristijo njegove dosedanje aktivnosti? Med njimi izstopa potovanje s poslanko ZL Violeto Tomić v Venezuelo, med prve delovne izkušnje, ki si jih je začel pridobivati po tem, ko je postal poslanec, pa je sam uvrstil seznanjanje s »komunikacijami in družbenimi gibanji na Veleposlaništvu republike Venezuele«.

Vse to je vodilo k njegovim novim predlogom, na primer kako bi rešil propadlo Venezuelo. Za Kordiša je celo sedanja vlada pod vodstvom Nicolása Madura, ki je nasledil pokojnega predsednika Huga Cháveza, vzoru in idolu Miha Kordiša, še vedno preveč kapitalistična, zato se je zavzel za dokončno izvedbo revolucije z nacionalizacijo celotnega gospodarstva. Na spletnem omrežju je še pozval k nasilju nad podjetniki: »Kapitalistično kontrarevolucijo obrat do zadnjega beliča, nato pa z bajoneti sterat v morje. Pa naj plavajo do velikega brata v Miamiju. Brez rokavčkov.« Velja ob vsem tem še ugibati, kakšni so njegovi načrti za Slovenijo?