Revija Reporter
Slovenija

Let nad Janševim gnezdom: Politiki in eksperti so teorijam zarote o koronavirusu dali pospešek

Ivan Puc

4. okt. 2020 20:00

Deli na:

Prelet ameriških letal F-16 ob razglasitvi zmage nad epidemijo koronavirusa.

Bobo

Razglasitev zmage na epidemijo virusa corona-19 so 1. junija obeležila Natova letala, zdravstveno osebje jim je zaploskalo, na Brdu je vodilne v boju proti koroni sprejela vlada. Nekaj mesecev pozneje, prejšnji četrtek, je bilo potrjenih rekordnih 238 okužb.

Pojasnjujemo, zakaj je glede na rast oziroma število okužb Slovenija še vedno med manj prizadetimi državami. Kakšno je stanje v drugih državah?


 Strah pred pandemijo je mogoče obrniti sebi v prid; če kdo znajo pri tem biti okretni politiki – četudi se tudi njim tresejo hlače. Kako je covid-19 je predmet vsakršne tudi politične instrumentalizacije, samohvale nad zmago in obtožb, da vlada pod njegovo krinko uvaja fašizem?

Ko enkrat sprejmeš oziroma promoviraš zelo ostre prepovedi in zapovedi, jih nato precej sprostiš, nato pa uvajaš nazaj, lahko pričakuješ težave, pravi dr. Frane Adam. Kako nezaupanje v politiko in stroko postaja gojišče ljudi, ki dvomijo v smiselnost ukrepov proti covudu-19. Kdo sestavlja skupine teorij zarote?   

Prepoved prehajanja prebivalstva iz občine v občino je na ustavnem sodišču razklala njegovo sestavo. Zakaj je pri sojenju večina pristopala strahopetno, kot menita dve ustavni sodnici, ki sta glasovali proti ustavni dopustnosti odloka?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24