Revija Reporter
Slovenija

Lendava: Od Bogračfesta do Evropske prestolnice kulture 2025

Boris Cipot

27. avg. 2017 11:21 Osveženo: 11:25 / 27. 8. 2017

Deli na:

Lendavsko staro mestno jedro je bilo včeraj prizorišče prvega od vrhuncev letošnjega festivala Vinarium, tradicionalnega tekmovanja v kuhanju bograča.

Bogračfesta se je udeležilo 91 ekip, ki so se pomerili v pripravi ene najbolj priljubljenih jedi na žlico. Več kot 5000 skuhanih porcij je našlo pot v želodce dobrih 10 tisoč obiskovalcev, ki so se zgrnili v svetovno prestolnico bograča.

»Navdušen sem bil nad dekoracijo in izgledom tekmovališč, mesto in tekmovalci resnično živijo za to prireditev, hkrati pa me veseli, da so bograči vedno boljši, kar sem opazil in okusil tudi med mojim obhodom vseh 91 ekip. Vztrajnost in trdo delo za razvoj lendavskega turizma se tako tudi z Bogračfestom obrestujeta v rasti števila nočitev in obiska naših znamenitosti,« je z zadovoljstvom ugotavljal lendavski župan Anton Balažek.

Prihodnjo soboto sledi še en vrhunec letošnjega festivala Vinarium, 38. Lendavska trgatev, etnološkp-kulinarična prireditev, ko bo mesto »okupirala« množica obiskovalcev iz Slovenije in sosednjih držav. Madžarski minister za razvoj podeželja Sandor Fazekas, ki se je udeležil tudi petkove čezmejne konference o odločenosti Lendave, da kandidira za evropsko prestolnico kulture leta 2025, je bil nad sobotnim dogajanjem navdušen: »Izziv kandidature EPK 2025 Lendavi prinaša možnost in priložnost v razvoju kulturnega turizma.«

Na konferenci so namreč sosednje države oziroma predstavniki njihovih lokalnih oziroma regionalnih oblasti v celoti podprle projekt EPK in zagotovile svoje tvorno sodelovanje.