zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Lenčica Lenka, te metlica šeta, ker Gašpar Gašpar s tabo pometa«

Deli na:
»Lenčica Lenka, te metlica šeta, ker Gašpar Gašpar s tabo pometa«

Današnji protest proti vladi in koruptivnemu kadrovanju v državnih in občinskih podjetjih, kakor so ga poimenovali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja, je minil mirno in brez izgredov, je sporočila tudi policija. Več sto protestnikov se je najprej zbralo na Trgu republike, nato pa odšlo pred vladno palačo, kjer so izrazili svoje zahteve.

Zahteve protestnikov so bile tokrat transparentno, nekoruptivno, neklientelistično in od ozkih političnih interesov neodvisno kadrovanje in upravljanje z državnim premoženjem.

Prepričani so, da vlada Alenke Bratušek nima moči, da bi te zahteve uresničila, zato so zahtevali njen odstop in oblikovanje prehodne vlade, ki bo sposobna temeljito obračunati s korupcijo, klientelizmom in političnim kupčkanjem ter gospodarsko stabilizirati državo. Pripeljala naj bi jo tudi do predčasnih državnozborskih volitev.

Slišalo se je tudi ostale kritike, denimo proti sežigalnici v Ljubljani in kritike zahodnih imperialistov, ki razmišljajo o napadu na Sirijo.

Svoje nasprotovanje s kadrovsko politiko države so sporočali mirno, brez izgredov, le z vzkliki in transparenti. Slišati je bilo že znana gesla "Ne bomo plačali vaše krize", "Denar ljudem, ne pa bankam" in "Oblast ljudem, ne pa strankam". Tokrat so bile na transparentih tudi slike premierke in novega predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča. Slednjemu so sporočili: "Gotof gotof si".

Med protestniki so bili predstavniki različnih gibanj in organizacij.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je sicer napovedal, da varnost ne bo poostrena oziroma bo takšna, kot je običajno v teh primerih. Okoli parlamenta so postavili tudi ograje, a so v VLV čez dan to sprejeli z razočaranjem in opozorili, da tudi na zadnjih protestih nasilja ni bilo.

Tako ob začetku protesta ograje niso bile postavljene, so pa bile pripravljene ob robu. Tudi policistov skorajda ni bilo, so bili pa v okolici v pripravljenosti.

Protestniki so bili opremljeni z zastavami gibanja VLV ter nekaj transparenti, kritičnimi do političnega kadrovanja. Tako je nekdo izzival Bratuškovo, če si upa odrezati formulo političnega kadrovanja. "Lenčica Lenka, te metlica šeta, ker Gašpar Gašpar s tabo pometa," je bil še en od transparentov.

Zahteve shoda vstajnikov so transparentno, nekoruptivno, neklientelistično in od ozkih političnih interesov neodvisno kadrovanje in upravljanje z državnim premoženjem. Prepričani so, da vlada Alenke Bratušek nima moči, da bi te zahteve uresničila, zato zahtevajo njen odstop in oblikovanje prehodne vlade, ki bo sposobna izvesti nujne ukrepe proti korupciji, klientelizmu in gospodarsko stabilizirala državo ter jo pripeljala do predčasnih državnozborskih volitev.