ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lenarčič: Aprila bom vesel uspeha tistih političnih sil, ki se iskreno zavzemajo za vladavino prava

Deli na:
Lenarčič: Aprila bom vesel uspeha tistih političnih sil, ki se iskreno zavzemajo za vladavino prava

Janez Lenarčič - Foto: Bobo

Evropski komisar Janez Lenarčič je danes v Bruslju izpostavil pomen udeležbe na volitvah in poudaril, da bo aprila vesel uspeha tistih političnih sil, ki se iskreno zavzemajo za vladavino prava. Ob tem je posvaril pred vrnitvijo v čase, ko je bila edina oblast ena stranka, Zveza komunistov.

"Vsake volitve so pomembne, vsake. Želel bi si, da se tega vsi zavedamo, tudi v smislu, da se volitev udeležujemo. Osebno se več od tega ne mislim vključevati v tokratne slovenske volitve," je povedal Lenarčič v današnjem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Ob tem je izpostavil, da bo na volitvah vesel uspeha tistih političnih sil, ki se iskreno zavzemajo za temeljne vrednote EU, kot je vladavina prava. Ta pomeni, da ni samovolje oblasti, da zakon velja za vse enako, da obstaja delitev oblasti ter da se spoštuje človekove pravice in svobodo medijev.

"Vladavina prava je bistvena sestavina demokracije. Smo med tistimi, ki smo dovolj stari, da se spomnimo, kako je bilo, ko je ni bilo, ko je bila edina oblast ena stranka, Zveza komunistov," je dejal. "V Sloveniji smo se odločili, da ne bo več tako (...) Od takega sistema smo se praktično soglasno poslovili in jaz si ga ne želim nazaj," je dodal.

"Ko se družba enkrat demokratizira, to še ne pomeni, da ni poti nazaj," je še opozoril komisar Lenarčič. Vsaka oblast ima po njegovih besedah v sebi težnjo po širjenju, zato obstajajo varovala in zato je Slovenija tudi vstopila v EU kot prostor, kjer bo laže ohranjati vse te pridobitve.EU ni samo skupni trg, je unija vrednot, brez katerih ne deluje nič ostalega. Ne more imeti vsaka članica svojega pogleda na vladavino prava. To ni nacionalna posebnost, pogojena s tradicionalnimi vrednotami ali zgodovinskimi izkušnjami, je še izpostavil Lenarčič.

Komisar je opozoril tudi na to, da ustavitev financiranja STA in težave z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev v minulem letu niso prispevale k večjemu ugledu Slovenije.

Na vprašanje, kakšen je danes ugled Slovenije v EU, je dejal, da je odgovor zelo preprost - Evropski parlament ni še nikoli doslej sprejel kritične resolucije o Sloveniji, lani decembra pa jo je. "Ta resolucija ni razveselila nikogar od tistih, ki nam je ugled domovine pri srcu," je poudaril.

STA bo celoten pogovor s komisarjem Lenarčičem, pristojnim za krizno upravljanje, objavila v soboto.