zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljaka še kar vlačijo po sodišču zaradi "udbovskega" svinčnika

Deli na:
Leljaka še kar vlačijo po sodišču zaradi "udbovskega" svinčnika

Foto: Bobo

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje publicistu Romanu Leljaku, obtoženemu, da je s kazanjem domnevnega ubojnega sredstva nekdanje SDV v obliki svinčnika v DZ zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost. Pričala sta predsednik DZ Milan Brglez in predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je marca lani namreč razpravljala o kemičnih in ubojnih sredstvih nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Na sejo so kot raziskovalca polpretekle zgodovine povabili tudi Leljaka, ki je na seji, kakor izhaja iz magnetograma, dejal: "Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje /.../ Eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v kateri je posebna ampula, vsebino te ampule ne poznam - ali gre za bojni strup ali pa kakšno drugo zadevo".

Leljak je dejal, da je svinčnik na sejo prinesel, ker je želel opozoriti na nevarnost, ki jo ta sredstva še predstavljajo. Zato krivdo zanika.

Grims, ki je tisti dan vodil sejo, pa je povedal, da se zaradi te poteze prav nihče v dvorani ni počutil ogroženega, kljub temu pa je v dvorano prišel varnostnik, kar je sam razumel kot pritisk na delo komisije. Varnostnika so odslovili, sejo pa normalno zaključili. Prepričan je tudi, da lahko samo predsedujoči komisiji pokliče varnostnike, saj je on tisti, ki skrbi za red na seji.

Da kemičnega svinčnika nihče na seji ni jemal kot nevarnost, je potrdila tudi sekretarka komisije Marinka Bogolin. Sama je to tudi povedala varnostniku, ko jo je ta med sejo poklical iz dvorane. In če bi bili ogroženi, bi predsedujoči komisiji bil prvi, ki bi poklical policijo, je dodala.

Po drugi strani pa je Brglez poudaril, da ne on kot predsednik DZ ne predsedniki posameznih odborov nimajo nobene pristojnosti pri odločanju, kako bo policija ukrepala ob varnostnih dogodkih. Zato ravnanje policije v tem primeru ne bi mogel nikakor ustaviti, je pojasnil.

Okrajna sodnica Barbara Klajnšek je včeraj še zavrnila dokazne predloge obrambe po zaslišanju članov komisije Janeza Janše, Žana Mahniča in Mateja Tonina, saj se ji zaslišanja ne zdijo potrebna, ker da z njimi ne bi nič prispevali k razjasnitvi dejanskega stanja.

Sojenje se nadaljuje 7. novembra.