Revija Reporter
Slovenija

Župan Leljak z očitki o počasnosti razkuril gasilce: Sram vas je lahko, imeli smo 80 intervencij, 13 ur smo že na nogah!

M. M.
8 4.636

14. jul. 2023 12:22 Osveženo: 13:21 / 14. 7. 2023

Deli na:

Odstranjevanje posledic neurja v Gornji Radgoni.

Jure Kljajić

Župan občine Radenci Roman Leljak je po včerajšnjih neurjih napadel gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornja Radgona zaradi domnevno prepočasnih posredovanj, besni gasilci pa mu odgovarjajo: več kot 80 intervencij, 13 ur smo že na nogah, sram vas je lahko!

Več pomurskih občin je četrtek zjutraj prizadelo hudo neurje, ki je odkrivalo strehe objektov, podiralo drevesa in zahtevalo več kot 250 intervencij gasilskih društev, piše pomurski portal Vestnik.si.

Za župana Občine Radenci Romana Leljaka so bili gasilci vseeno premalo učinkoviti. Kako drugače oceniti zapis na na njegovem facebook profilu, v katerem se je spravil nad Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona.

Župan občine Radenci Roman Leljak.

Bobo

Temu je očital, da ga je pred dvema letoma prosilo, da radenška občina z 80 tisoč evri sofinancira gasilsko vozilo z lestvijo, ki se uporablja za reševanje iz večstanovanjskih objektov. "V Občini Radenci je ob 04.10 odkrilo streho bloka, ki ima 27 stanovanj. Do sedaj, do 16.49, pomoči stanovalcem v bloku še ni," je pisal Leljak in dodal, da je gasilcem ponudil gasilsko vozilo s 15-metrsko lestvijo, a da na to niso pristali. "Pristopili smo k financiranju gasilskega avta v Radgoni, ker se zavedamo, da imamo v Radencih bloke. Gasilci Radgone so se zavezali, da bodo 10 let brezplačno posredovali. Razumem, da je tudi v Radgoni grozno, a ponudil sem jim naše vozilo, ki je kos individualnim hišam. Menim, da je bistveno kršen dogovor, tako, zadnjih osem obrokov po 8000 evrov - letno, verjetno ne bomo plačali," je zagrozil župan. 

Nadaljeval je: "V Radencih imamo za več kot milijon škode. Občina Radenci na objektih, infrastrukturi, parku pa ima škodo za 400.000 evrov." Končal pa je s še enim očitkom: "Točno pred 1h in 34 m mi je predsednik gasilcev Radgone povedal, da je lestev na poti. Še sedaj jih ni... Katastrofa..."

V tem času radgonski gasilci očitno že prispeli v Radence in namestnik predsednika PGD Gornja Radgona Tomaž Munda je Leljaku odgovoril tudi v komentarju: "Spoštovani. Več kot 80 intervencij, 13 ur smo že na nogah. Prišli smo na vašo lokacijo, kjer se je ugotovilo, da itak ne moremo nič narediti. To so vedeli že vsi, od predstavnika FIS-e, do vaših gasilcev. Sram vas je lahko!"

Odgovor namestnika predsednika PGD Gornja Radgona županu Romanu Leljaku.

Posnetek zaslona

V PGD Gornja Radgona so dodali: "Na intervencijo smo izvozili, preden smo dobili poziv iz regijskega centra, ne glede na to, da je bilo g. Leljaku že ob 14.40 povedano, da naj javijo intervencijo 112. Gasilci se ne moremo sami aktivirati, plus tega pa ni ponudil nobene 15-metrske lestve, ker je PGD Radenci niti nimajo. Če se to ljudem zdi "fer" do nas, potem ne vem, kam smo prišli."