Revija Reporter
Slovenija

Lekarniška zbornica Slovenije: Cepljenje je varen in učinkovit javnozdravstveni ukrep

Reporter
1 257

25. apr. 2023 10:38 Osveženo: 10:40 / 25. 4. 2023

Deli na:

Mag. Darja Potočnik Benčič poudarja, da je cepljenje varen in učinkovit javnozdravstveni ukrep.

Barbara Reya

Obeležujemo svetovni in evropski teden imunizacije, ki se začenja danes in bo letos potekal do 30. aprila.

Pri Lekarniški zbornici Slovenije ob tem dnevu poudarjajo, da je cepljenje en največjih dosežkov v medicini in farmaciji, s katerim smo dosegli, da nas bolezni, kot so ošpice, mumps, rdečke, davica, tetanus, oslovski kašelj in otroška paraliza ne ogrožajo več. »Premalokrat se namreč zavedamo, kako nevarne so bolezni, ki jih učinkovito preprečujemo s cepljenjem,« je pojasnila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič.

Cepljenje je v osnovi postopek, s katerim spodbudimo odziv imunskega sistema. V telo s cepivom vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse ali njihove sestavne dele, antigene. Tako spodbudimo naš imunski sistem, da izdela protitelesa proti povzročiteljem nalezljivih bolezni. Ob ponovnem stiku s povzročiteljem bolezni se bo imunski sistem tega spomnil in hitro aktiviral protitelesa in celice imunskega sistema, ki bodo to bakterijo ali virus uničili. Poleg obveznih cepljenj v najmlajših letih in pozneje je zelo priporočljivo cepljenje proti HPV, klopnemu meningoencefalitisu (KME), gripi, covidu-19 in pnevmokoknim okužbam.

Lekarniški farmacevti si prizadevajo, da bi omogočili cepljenje proti sezonski gripi tudi v lekarnah. Tako bi ljudem omogočili udobno dostopnost do cepljenja. Za vzpostavitev imunosti pri odraslem je potreben en odmerek cepiva vsako sezono, najbolje konec oktobra ali v začetku novembra. Cepljenje proti gripi v lekarnah je praksa številnih Evropskih držav, najdlje to izvajajo v Angliji in na Irskem, ker so dosegli zelo visoko precepljenost. Lekarne imajo določene prednosti, zlasti strokovnost in zaupanje ljudi ter dobro dostopnost. Precepljenost proti gripi je v Sloveniji med najnižjimi v Evropi in v sezoni 2022/2023 se je še poslabšala. Lekarniški farmacevti se zavedajo pomena cepljenja in zato pozivajo odločevalce, da tudi Slovencem omogočijo cepljenje proti gripi v lekarnah.

V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.