hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lažni magister Janševe vlade: vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel zavaja s svojo izobrazbo, Jure Leben je zaradi tega odstopil!

Deli na:
Lažni magister Janševe vlade: vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel zavaja s svojo izobrazbo, Jure Leben je zaradi tega odstopil!

Peter Šuhel - Foto: Nebojša Tejić, STA

Gotovo se spominjate, kako je Jure Leben septembra 2014 odstopil s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor zaradi napačnega navajanja izobrazbe. Podpisoval se je kot magister znanosti, čeprav je njegov britanski magisterij primerljiv z našim diplomskim študijem.

Zdaj ima tudi vlada Janeza Janše svojega lažnega magistra. Vodja kabineta Peter Šuhel se namreč podpisuje kot magister znanosti, čeprav je leta 2013 pridobil strokovni (bolonjski) magistrski naziv. 

Če kliknemo povezavo na kabinet predsednika vlade, piše, da je njegov vodja mag. Peter Šuhel. Toda če nato klikemo na njegovo ime, pravilno piše Peter Šuhel, mag., vodja kabineta predsednika vlade, hkrati pa ob robu spet piše mag. Peter Šuhel. 

Že sama zmeda ob navajanju naziva nam pokaže, da gre za zavajanje. Če bi bil Peter Šuhel magister znanosti, potem se ne bi v podrobnejši predstavitvi podpisal z mag. za imenom in priimkom.

Foto: Zajem zaslonske slike - Vodja kabineta Peter Šuhel se namreč podpisuje kot magister znanosti, čeprav je leta 2013 pridobil strokovni (bolonjski) magistrski naziv.

Kot je navedeno v njegovi biografiji na spletni strani kabineta predsednika vlade, je svoje izobraževanje uspešno končal leta 2013 na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru z nazivom magister organizator informatik.

"Svoje bogate delovne izkušnje je pridobival na različnih delovnih področjih že med študijem, med drugim kot sistemski administrator in IT-specialist v različnih družbah. Po opravljeni praksi v Evropskem parlamentu se je leta 2012 zaposlil kot vodja ljubljanske pisarne evropskega poslanca dr. Milana Zvera. Vse od leta 2013 opravlja tudi funkcijo mednarodnega sekretarja Slovenske demokratske stranke."

"Leta 2014 je vodil volilno kampanjo Slovenske demokratske stranke za Evropski parlament, ko je stranka na volitvah tudi prepričljivo zmagala. Peter Šuhel je bil vodja bruseljske pisarne evropskega poslanca dr. Milana Zvera od leta 2014 do 2020."

Foto: posnetek zaslona - Če kliknemo povezavo na kabinet predsednika vlade, piše, da je njegov vodja mag. Peter Šuhel. Toda če nato klikemo na njegovo ime, pravilno piše Peter Šuhel, mag., vodja kabineta predsednika vlade, hkrati pa ob robu spet piše mag. Peter Šuhel.

Na spletnih straneh Cobissa in Fakultete za organizacijske vede  (FOV) lahko vidimo, da je bil naslov njegovega magistrskega dela Organizacija in management informacijskih sistemov: Kako WEB 2.0 spreminja procese v politiki. Razvidno je tudi, da je magistriral avgusta 2013.

Ni pa povsem jasno, ali gre za strokovno ali znanstveno magistrsko delo. V čem je torej razlika? Kot so nam povedali na dekanatu FOV, so študenti, ki so magistrirali po predbolonjskih magistrskih študijskih programih, s tem pridobili znanstveni naslov "magister znanosti", tega pa uporabljajo pred imenom in priimkom.

"V kolikor so zaključili študij po bolonjskih študijskih programih 2. stopnje, strokovni naslov magister (in izpeljavo iz področja, s katerega je akreditirani študijski program, po katerem so zaključili študij) pa za imenom in priimkom," so pojasnili.

Na fakulteti so še razložili, da na podlagi letnice 2013 ni možno sklepati, po katerem programu je nekdo magistriral, saj je bilo mogoče predbolonjske študijske programe zaključiti do 30. 9. 2016. 

"To je mogoče ugotoviti iz notranje naslovnice magistrskega dela, kjer je zavedeno študijsko področje oziroma študijski program, ki izkazuje, ali gre za znanstveni ali bolonjski magisterij."

Ker se iz spletne objave njegove magistrske naloge to ne vidi, smo za pomoč zaprosili dekanat fakutete, kjer so nam nedvomno pojasnili: "Glede na navedbo na notranji naslovnici magistrskega dela (zunanje na pdf ne vidite, ker gre za tiskano/vezano verzijo) gre za bolonjski magistrski študijski program."

Foto: posnetek zaslona - Članek na Novi24TV, kjer se je kot avtor podpisal mag. Peter Šuhel

Tako je povsem jasno, da se Peter Šuhel lahko predstavlja zgolj kot magister za imenom in priimkom, ne pred njima. Prav to pa je storil 18. oktobra 2016, ko se je pod člankom Slovenija na račun EU ustvarila več tisoč delovnih mest in številno infrastrukturo, ki ga je objavila Nova24TV, podpisal kot mag. Peter Šuhel.

Enako so ga z napačnim nazivom na istem portalu imenovali tudi v članku o kongresu Evropske ljudske stranke 21. novembra lani, ko so ga navajali med udeleženci tega kongresa. 

Celo njegov prejšnji šef, evropski poslanec dr. Milan Zver, je v svojem članku Lizbonska pogodba ni mrtva, ki ga je objavil na svoji spletni strani milanzver.com, navedel, da je okroglo mizo v Bruslju vodil mag. Peter Šuhel.

Seveda se zastavlja vprašanje, ali se je Šuhel namerno predstavljal z lažnim znanstvenim nazivom ter zavajal Zvera in portal Nova24TV. Tudi če jih ni, bi jih bil dolžan opozoriti na napačno navajanje njegovega naziva. Toda v primeru, ko se je sam podpisal z napačnim nazivom, ni nobene dileme.

Zakaj to problematiziramo, se boste najbrž vprašali. Kot smo že uvodoma omenili, je moral Jure Leben leta 2014 odstopiti s položaja državnega sekretarja, ker je napačno navajal svoj naziv izobrazbe. 

Leben je uradno "magister znanosti, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske", za imenom in priimkom. Se pravi, da gre za znanstveni naziv v Veliki Britaniji, ki je primerljiv z našim diplomskim študijem.

Teoretično je možno, da bi Leben verjel, da je britanski znanstveni magister enakovreden slovenskemu. Zagotovo pa ni verjetno, da bi Šuhel mislil, da sta bolonjski (strokovni) magisterij in znanstveni magisterij enakovredna.

Foto: Zajem zaslonske slike - Članek njegovega prejšnjega šefa dr. Milana Zvera, v katerem ga je označil za mag.

Ko je bil Leben po volitvah leta 2018 kandidat za ministra za okolje in prostor v vladi Marjana Šarca (pozneje je tudi bil minister), so se v SDS zgražali: "Lažni magister in prvi zagovornik drugega tira postaja minister?"

Poslanka Jelka Godec, danes državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, pa je konec avgusta 2018 na tviterju zapisala: "Jure Leben je že (še) magister znanosti @strankaSMC #samo vprašam za @sarecmarjan, ker je baje rekel, da s prevaranti ni za delat :)"

Videli bomo, kako bo na razkritje v našem članku zdaj reagirala stranka SDS. Če pravila v Sloveniji veljajo za vse enako, potem bo tudi Šuhla obravnavala enako kot Lebna. Če pa ne, pa bo zgolj popravila njegov naziv na spletni strani kabineta predsednika vlade. 

Po objavi članka smo dobili pojasnilo in opravičilo vladnega urada za komuniciranje


Spoštovani,
v zvezi z zapisom, ki ga objavljate na vaši spletni strani pod naslovom: "Lažni magister Janševe vlade: vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel zavaja s svojo izobrazbo, Jure Leben je zaradi tega odstopil!", želimo pojasniti, da smo napako pri navedbi naziva mag ob imenu vodje kabineta predsednika vlade Petra Šuhela, naredili na Uradu vlade za komuniciranju, ob objavi podatkov. S strani kabineta predsednika vlade smo dobili pravilne podatke, brez naziva, pri objavi podatkov pa se nam je zgodila ta neljuba napaka, za katero se iskreno opravičujemo tako g. Petru Šuhelu, kot vsem drugim, ki smo jih s to informacijo nenamerno zavedli. Napako smo na spletni strani že popravili.

UKOM