simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Han za deset glasov premagal Brgleza, za katerega ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Kate Middleton je v ZDA postala prava spletna zvezda .. Odkrito.si

Kim Kardashian - neprimerne objave o Kate ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Laž v demantiju: Janšev poslanec Mojškerc je sam potrdil, da je Averja podprl za direktorja komunale Logatec

Deli na:
Laž v demantiju: Janšev poslanec Mojškerc je sam potrdil, da je Averja podprl za direktorja komunale Logatec

Dr. Boštjan Aver, direktor družbe Slopak - Foto: Barbara Reya

Boštjan Aver je zlorabil svojo pravico do popravka objavljenega prispevka v Reporterju. V zahtevku, ki ga smo bili skladno z zakonom dolžni objaviti, je namreč zapisal neresnično trditev, da sedanji poslanec SDS Zoran Mojškerc ni odločal o njegovem imenovanju za direktorja Komunalnega podjetja Logatec.

»Zoran Mojškerc je bil le eden od 6 članov nadzornega sveta, kateremu je trajal drugi mandat od 14. 2. 2019 do 26. 7. 2022. Dr. Boštjan Aver je postal direktor komunale ponovno z mandatom od 15. 2. 2018 do 31. 7. 2021, kar pomeni, da ga je za direktorja soglasno potrdil 6-članski NS, v katerem ni bilo Zorana Mojškerca. Zakaj je bil potem dr. Boštjan Aver dolžan Zoranu Mojškercu, saj so bili vsi sklepi NS v času vodenja komunale s strani dr. Averja soglasno sprejeti (brez glasu proti),« je med drugim zapisal.

Janšev poslanec nadzoroval direktorja komunale, ki ga je nato financiral. Je bil zgolj denarna »mula« SDS?

Toda Aver je zamolčal, da je Mojškerc o njemu odločal v času njegovega prvega mandata. Mojškerc je bil namreč član nadzornega sveta tudi od 24. 2. 2011 do 31. 12. 2014, medtem ko je bil Aver za direktorja komunale prvič imenovan 13. 7. 2013. Takrat je bil celo namestnik predsednika nadzornega sveta. Takšne podatke so nam poslali iz Komunalnega podjetja Logatec. Iste podatke navaja tudi preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, v svojem dopisu Komisiji za preprečevanje korupcije.

Še več, da je glasoval za Averja, je med pričanjem pred preiskovalno komisijo 3. aprila lani potrdil tudi sam Mojškerc. Na vprašanje poslanke Levice Nataše Sukič, ali je leta 2013 predlagal Averja na funkcijo direktorja logaške komunale, je odgovoril: »Kolikor se jaz spomnim, jaz sem takrat vodil neko revizijsko komisijo, ko smo morali direktorja odstaviti in se je pojavilo njegovo ime in ja, sem glasoval tudi takrat za njega.«

Foto: M24/Marko Vavpotič - Poslanec SDS Zoran Mojškerc

Preiskovalna komisija problematizira njuno poslovno sodelovanje v času, ko je bil Aver direktor, Mojškerc pa njegov nadzornik. Ugotovila je, da je Boštjan Aver s. p. v času od 1. junija 2020 do 31. maja 2022 družbi Geopolar v Mojškerčevi lasti nakazal skupno 44.790 evrov. Mojškerc ni niti poskušal odpraviti poslovnih povezav med svojim podjetjem in Averjem, prav tako ni odstopil kot član nadzornega sveta Komunalne Logatec. Zato sta po mnenju preiskovalne komisije tako Mojškerc kot Aver ravnala v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter s tem povzročila najmanj prekršek ali celo kaznivo dejanje.

Da sta z Mojškercem res poslovno sodelovala, je v demantiju potrdil tudi Aver, ob tem pa nam je poslal celo kopije računov, ki potrjujejo njuno sodelovanje tudi v času, ko Mojškerc ni bil član nadzornega sveta. Gre za najmanj 11.012 evrov, kolikor jih je Aver kot s. p. plačal Mojškerčevemu Geopolarju, slednji se je kot eden od podizvajalcev pojavljal tudi v poslu za družbo SODO marca 2019, kjer pa ni navedeno, koliko od skupno 40.970 evrov je dobil Geopolar.

Toda vsi omenjeni posli so potekali po koncu prvega Mojškerčevega nadzorniškega mandata. Če jih prištejemo k vsoti, ki jo je ugotovila preiskovalna komisija, je Aver Mojškercu plačal najmanj 55.802 evra, kar pa še vedno ni popoln znesek.