stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Laško z nižjim dobičkom

Deli na:

Pivovarna Laško je v prvem letošnjem polletju poslovala nekoliko slabše kot v enakem lanskem obdobju. Na ravni skupine se je celotni dobiček v primerjalnem obdobju znižal za 60,3 odstotka na dobrih 11 milijonov evrov. Prihodki od prodaje skupine so se povečali za 18,7 odstotka na 178,8 milijona evrov.

Pivovarna Laško je v prvem letošnjem polletju poslovala nekoliko slabše kot v enakem lanskem obdobju. Na ravni skupine se je celotni dobiček v primerjalnem obdobju znižal za 60,3 odstotka na dobrih 11 milijonov evrov. Prihodki od prodaje skupine so se povečali za 18,7 odstotka na 178,8 milijona evrov.

Na zmanjšanje celotnega dobička je vplival predvsem poslovni izid iz financiranja. V prvem polletju lani je skupina iz naslova prodaje finančnih naložb ustvarila dobiček v višini 15,4 milijona evrov, je razvidno iz nerevidiranih polletnih računovodskih izkazov, danes objavljenih na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Družba Pivovarna Laško je v prvem polletju prodala 535.615 hektolitrov pijač, kar je 5,13 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so znašali 52,7 milijona evrov oz. 6,99 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, pri čemer prihodki na domačem trgu znašajo 37,2 milijona evrov, na tujem pa dobre štiri milijone evrov.

Polletni dobiček iz poslovanja znaša 6,4 milijona evrov, kar je 26,7 odstotka manj kot v prvem lanskem polletju. Celotni dobiček družbe znaša 3,9 milijona evrov in je glede na enako obdobje preteklega leta večji za 5,5 odstotka, čisti dobiček je enak celotnemu dobičku in je v primerjavi s prvim polletjem lani večji za 36,2 odstotka.

S polletnim poslovanjem se je danes seznanil nadzorni svet Pivovarne Laško, ki je ugotovil, da se glede na polletne rezultate kažejo trendi izboljšave rezultatov poslovanja, in sicer kot posledica že sprejetih ukrepov vodstva družbe zaradi slabših polletnih rezultatov, je družba objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je danes sicer obravnaval tudi poročilo strokovnih služb glede domnevnega financiranja prevzema družbe s sredstvi Pivovarne Laško in njenih odvisnih družb. Kot so ugotovili nadzorniki, v letih 2006/2007 in do marca 2008 ni bilo nobenih spornih poslov med pivovarno in družbami, ki so marca izvedle prevzem.

Nadzorniki Laškega so se seznanili tudi s poročilom strokovnih služb o prodaji poslovnega deleža v družbi Plinfin. Kot ugotavljajo, Pivovarna Laško s prodajo delnic Istrabenza oz. 100-odstotnega deleža Plinfina ni kršila zakonodaje, z odprodajo delnic pa je realizirala znaten pozitiven finančni učinek.

V zvezi z ugotovitvami zapisnika o davčnem inšpekcijskem nadzoru davka od dohodkov pravnih oseb za obdobje od leta 2006 do 21. julija letos je po ocenah nadzornikov Laškega razvidno, da davčni organ pri pregledu finančne in druge razpisne dokumentacije ni ugotovil nepravilnosti.

Nadzorni svet je pregledal tudi drugo pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani v zvezi s spremembami lastniških deležev v nadrejenih družbah. Ugotovil je, da tako omenjeno pravno mnenje kot pravno mnenje Inštituta za korporativno upravljanje IECG Maribor zaključujeta, da je bil opravljen fiduciarni pravni posel dopusten in veljaven ter da ni bilo storjeno nikakršno kaznivo dejanje v zvezi z zlorabo notranjih informacij ali kakršnokoli drugo kaznivo dejanje.