zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahovnik nepreklicno odstopil

Deli na:

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je v sredo ponoči predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal nepreklicno odstopno izjavo, so danes za STA potrdili na ministrstvu. Kot so pojasnili, naj bi bile podrobnosti glede odstopa znane dopoldne.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je v sredo ponoči predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal nepreklicno odstopno izjavo, so danes za STA potrdili na ministrstvu. Kot so pojasnili, naj bi bile podrobnosti glede odstopa znane dopoldne.

"Moje nadaljnje delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorjem Golobičem ob vseh različnih pogledih, ki jih imava na problematiko, ki jo izpostavljam v pismu tebi z dne 28. junija, ni več mogoče, pri čemer pa se zavedam, da je minister za visoko šolstvo hkrati predsednik druge največje koalicijske stranke," je Lahovnik izpostavil v pismu premieru, ki mu ga je danes pred sejo vlade tudi osebno izročil.

Kot je znano, je konec junija Lahovnik poslal Pahorju pismo, v katerem med drugim opozarja na konflikt interesov v primeru javnih razpisov v njegovem resorju, na katere se je prijavljalo tudi podjetje Ultra, katerega posredni solastnik je Golobič.

Lahovnik je prepričan, da je "problematika, ki sem jo izpostavil in se nanaša na integriteto in transparentnost dela ministrov ter vlade, še kako pomembna za razvoj Slovenije". "Poudaril sem ti že, da s tem nisem želel povzročiti, da bi se koalicija ukvarjala sama s sabo, saj menim, da mora biti delo vlade osredotočeno na ključne probleme v družbi," je dodal v odstopni izjavi.

Lahovnik je prepričan, da Pahor razume njegov korak, s katerim bo "preprečil nadaljnje politično pogojevanje druge največje vladne stranke oziroma trgovanje z resorji, ki se napoveduje in pri katerem ne želim sodelovati". To bi namreč po njegovi oceni zmanjševalo kredibilnost dela vlade.

"Vlada in koalicija ne smeta priti v položaj, ko bi več pozornosti namenjali vprašanju ali je smiselno zadržati na položaju ministra, ki opozarja na določen problem in kakšno politično ceno je treba za to plačati določeni stranki," je še zapisal.

Pahorja, ki mu priznava korektnost, še poziva, naj predlog za njegovo razrešitev čimprej, še julija, pošlje v DZ. Obenem verjame, da bo njegova odločitev bistveno olajšala premierov položaj in razbremenila napetost v vladi in koaliciji.

Razmišljanja o morebitnem odhodu Lahovnika iz vlade so se okrepila potem, ko je v ponedeljek izstopil iz stranke Zares. Kot je svojo odločitev tedaj skopo pojasnil Lahovnik, se je za ta korak odločil zato, ker vso energijo posveča vodenju resorja, zato po njegovi oceni nadaljnje članstvo v stranki ni smiselno. Sicer naj bi se Lahovnik danes sestal s premierom Pahorjem ter Golobičem.

Lahovnik, ki je gospodarski resor vodil že del leta 2004 v vladi Antona Ropa, je položaj ministra za gospodarstvo v Pahorjevi vladi prevzel konec novembra 2008. V primeru prenehanja ministrske funkcije Lahovniku pripada mesto poslanca v DZ, in sicer namesto Alojza Posedela (Zares).


Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom DZ preneha takrat, ko se z odstopom seznani DZ. Predsednik vlade pa mora novega ministra DZ predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča DZ.


ODSTOPNA IZJAVA MATEJA LAHOVNIKA

Spoštovani predsednik vlade,

v začetku tedna sem te obvestil, da sem izstopil iz stranke Zares in glede na to, da je vlada sestavljena koalicijsko sem ti temu primerno ponudil svoj odstop. Povedal si mi, da si zadovoljen z mojim delom in si ponujen odstop zavrnil. To mi veliko pomeni, saj si bil kot šef vlade osebno vedno zelo korekten in verjamem, da sva dobro sodelovala. Že naslednji dan si moral to vprašanje pustiti odprto, saj se je zaradi znanega strankarskega razmerja v koaliciji in vladi izkazalo, da se vendarle postavlja pod vprašaj utemeljenost mojega nadaljnjega dela v vladi s strani stranke Zares, pri čemer naj bi o tem poleg naju odločal svet te stranke ter njen predsednik. To tudi nakazujejo izjave v zadnjih dveh dnevih.

Moje nadaljnjo delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ob vseh različnih pogledih, ki jih imava na problematiko, ki jo izpostavljam v mojem pismu tebi z dne 28.6.2010, ni več mogoče, pri čemer se zavedam, da je minister za visoko šolstvo hkrati predsednik druge največje koalicijske stranke. Osebno sem prepričan, da je problematika, ki sem jo izpostavil in se nanaša na integriteto in transparentnost dela ministrov ter vlade, še kako pomembna za razvoj Slovenije.

Poudaril sem ti že, da s tem nisem želel povzročiti, da bi se koalicija ukvarjala sama s sabo, saj menim, da mora biti delo vlade osredotočeno na ključne probleme v družbi. Vem, da se teh problemov in izzivov njihovega reševanja oba dobro zavedava, saj sva pri nekaterih skupaj intenzivno sodelovala. Zato sem tudi prepričan, da razumeš, da moram storiti naslednji korak, s katerim bom preprečil nadaljnje politično pogojevanje druge največje vladne stranke oziroma trgovanje z resorji, ki se napoveduje in pri katerem ne želim sodelovati. Slednje bi zagotovo zmanjševalo kredibilnost dela vlade.

Vlada in koalicija ne smeta priti v položaj, ko bi več pozornosti namenjali vprašanju ali je smiselno zadržati na položaju ministra, ki opozarja na določen problem in kakšno politično ceno je treba za to plačati določeni stranki. Nisem tako pomemben, da bi se več dni, namesto s pravimi problemi, ukvarjali z mojo funkcijo. Zato ti sporočam, da nepreklicno odstopam kot minister za gospodarstvo. Prosim, da upoštevaš, da je moja odločitev nepreklicna in da čim prej pošlješ predlog za mojo razrešitev v državni zbor, se pravi še v mesecu juliju. Dovoli mi, da ti ob tem izrazim svoje zadovoljstvo, da sem imel priložnost sodelovati s tabo. V tvojo osebno korektnost ne dvomim in verjamem, da bo moja odločitev bistveno olajšala tvoj položaj in predvsem razbremenila napetost v vladi in koaliciji.

Lep pozdrav,

Dr. Matej Lahovnik