Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahovnik lahko ostane brez ministrskega stolčka

Deli na:

Potem ko je Matej Lahovnik izstopil iz stranke Zares, še ni znano, ali bo ostal na položaju ministra za gospodarstvo. Odločitev o tem bodo namreč sprejeli Lahovnik, stranka Zares in premier Borut Pahor, je pojasnil predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki sicer Lahovnikovo potezo obžaluje, ga pa ne preseneča.

Potem ko je Matej Lahovnik izstopil iz stranke Zares, še ni znano, ali bo ostal na položaju ministra za gospodarstvo. Odločitev o tem bodo namreč sprejeli Lahovnik, stranka Zares in premier Borut Pahor, je pojasnil predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki sicer Lahovnikovo potezo obžaluje, ga pa ne preseneča.

Lahovnik je svojo odločitev za izstop iz stranke Golobiču sporočil minuli teden, je na novinarski konferenci pojasnil prvak Zaresa in dodal, da sta se v vmesnem času že sestala. Kot razlog mu je navedel enake argumente, kot jih je danes predstavil javnosti, in sicer da svoje prihodnje kariere ne vidi več v strankarskem kontekstu.

To po Golobičevem mnenju drži, zato kljub obžalovanju zaradi Lahovnikovega izstopa ni bil presenečen. "S tem izstopom je na nek način formalno pritrdil temu, kar se je dejansko dogajalo že leto dni in kar je sprožilo javna spraševanja kot tudi diskusije znotraj stranke," pravi Golobič in dodaja, da se Lahovnikova "abstinenca" ni nanašala samo na stranko, temveč tudi na koalicijo.

V pogovoru z Lahovnikom sta sicer po Golobičevih besedah pustila vse možnosti odprte, tudi glede njegovega nadaljnjega sodelovanja v vladi. Tako še ni jasno, ali bo Lahovnik - ki je bil na to funkcijo izvoljen iz kvote Zaresa - ostal na ministrskem položaju, saj je to odvisno od Lahovnika samega, stranke Zares in tudi predsednika vlade Boruta Pahorja. Slednjega je sicer Golobič o Lahovnikovem izstopu že obvestil, v nadaljevanju pa se bosta premier in gospodarski minister pogovorila še sama.

V stranki se po Golobičevih besedah o tem še niso pogovarjali, bodo pa to morda storili še ta teden. Golobič bo, kot je napovedal, stranko seznanil z vsemi dejstvi in okoliščinami, nato pa bodo skupaj oblikovali predlog. Odločitev bodo tako sprejeli Lahovnik, stranka Zares in premier Pahor, po Golobičevih besedah pa v nobenem primeru ne bo enostranska.

Obstaja tudi verjetnost, da bo o Lahovnikovem izstopu in nadaljnjem sodelovanju v vladi razpravljal tudi koalicijski vrh na Brdu pri Kranju v četrtek, čeprav to ne bo glavna tema srečanja vrha koalicije.

Na vprašanje, kakšen signal pomeni za volivce Lahovnikov izstop pred lokalnimi volitvami, pa Golobič odgovarja, da gotovo ne prispeva h krepitvi stranke. Ob tem poudarja, da je bila Lahovnikova odločitev korektna in očitno tudi zanj ni bila lahka. V nadaljevanju pa bo po njegovih besedah stranka demonstrirala "tisto, zaradi česar je bila ustanovljena in k čemur je Lahovnik prispeval ne nepomemben delež."

Danes se je namreč izvedelo, da je gospodarski minister izstopil iz stranke Zares. Kot je utemeljil svojo odločitev, v zadnjem letu praktično ni bil aktiven v stranki, saj kot minister za gospodarstvo posveča čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. "Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," je zapisal Lahovnik.