pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahovnik: Jankovića so prepričali v kandidaturo zaradi strahu pred Janšo

Deli na:
Lahovnik: Jankovića so prepričali v kandidaturo zaradi strahu pred Janšo

Foto: Bobo

Ekonomist in nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik poudarja, da Janković nikakor ne predstavlja socialnodemokratskih vrednot, ki naj bi ga uvrščale na politično levico in v katere plašč se skušajo zaviti njegovi podporniki.

V kandidaturo so ga prepričali zaradi straha pred Janšo, čeprav za Jankovića ne bi mogli reči, da je posebno socialno čuteč. V sili hudič še muhe žre, pravi Lahovnik, čeprav po njegovem ljubljanski župan nima možnosti postati  mandatar. Vse sporne zgodbe, povezane z družino Janković,  so na ravni podjetja in občine bistveno manj izpostavljene kot takrat, ko nastopiš na državni ravni. Na tej ravni so zgodbe preveliko breme, kot da bi tekel na sto metrov s pancerji na nogah. Očitno so njegovi strategi ocenili, da bi Janković lahko zmagal na podlagi svoje operativnosti, ki je Borut Pahor nima.


Janković ni levičar v ekonomskem smislu, če je kriterij levičarstva odnos do NOB in revolucije, se moramo vprašati, v kakšnem položaju smo. Absurd se mu zdi, da so njegovi podporniki tri leta kritizirali Pahorja, ker naj bi se preveč odmaknil od socialdemokracije, zdaj pa ga skušajo zamenjati z nekom, ki uteleša neoliberalne vrednote. Bogastvo ni problem, če je doseženo na pošten način in transparentno, pri Jankoviću pa je o tem dvom. Če bi imel Mercator sposoben nadzorni svet, nikakor ne bi dovolil poslovanja Electe z Mercatorjem, potem ko ga je prevzel Janković, saj gre za evidenten konflikt interesov. Po mnenju Lahovnika bo pometel z Zares in LDS, kar morda niti ni slabo. Res pa se bo del ljudi iz teh dveh strank preselil v njegov ožji tim in na kandidatne liste, saj gredo na levici vedno iz okolja z manjšo možnostjo izvolitve v okolje z večjo možnostjo.


 Pahorjeva SD deluje kot boksar v knock downu, čprav je Jankovićeva do zdaj razkrita ekipa negativno presenečenje, v njej so ljudje iz ljubljanske mesten uprave in prebežniki iz Zares in LDS. Javnost je pričakovala veliko več, igralce na ravni moštva nogometnega giganta Real Madrida, dobili pa so le ugledni avtomobilski vozni park igralcev tega moštva. Na koncu je Lahovnik zelo kritičen glede napovedi, da Janković ne bo kandidiral na listi svoje stranke:  kot da bi naročili sendvič s tunino, dobili pa bi ga brez nje. S tem pošilja sporočilo, da ga zanimata samo moč in vpliv, ugotavlja Lahovnik.