Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

urban laurencic - ms Njena.si

Športni komentator Urban Laurenčič je drugič ...

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahko politika prepreči, da bi se politika v prihodnje spet vmešavala v RTVS in STA?

Deli na:
Lahko politika prepreči, da bi se politika v prihodnje spet vmešavala v RTVS in STA?

Foto: Bobo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko napoveduje reformo celotne medijske zakonodaje, ki jo predvideva že koalicijska pogodba. Prednostna naloga bo po njenih zagotovilih zaščita neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije (STA) in Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da bosta lahko nemoteno izvajali javno službo.

Prav tako bosta prioriteti prizadevanje za poštene in transparentne prakse oglaševanja iz javnih sredstev in sredstev podjetij v državni lasti ter celovit in trajnostni model financiranja medijskih vsebin v javnem interesu, je pojasnila v pisnem odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Hoivika iz SDS, ki ga je zanimalo, kakšne popravke zakona o RTVS si lahko še obetamo v tem mandatu.

Po ministričinih besedah bodo glavni cilji nove medijske zakonodaje ureditev takšnega statusa RTVS in drugih javnih medijev, ki bo "onemogočil nenehna politična vmešavanja in sovražno prevzemanje neodvisnih javnih medijev". S prenovo zakonodaje želijo ohraniti in razvijati neodvisne slovenske medije v službi javnosti, ustvariti stabilne, varne delovne razmere za novinarje in druge medijske profesionalce in izboljšati njihov socialni položaj.Poleg tega bodo povečali preglednost in pluralnost medijskega okolja ter izboljšali sistem medijske regulacije in samoregulacije za pravičen, pregleden in učinkovit medijski prostor, je napovedala.

V zaščito neodvisnosti RTVS je bila usmerjena že novela zakona o RTVS, ki je bila potrjena na novembrskem referendumu. Z dnem njene uveljavitve 28. decembra je prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta zavoda ter generalnemu direktorju in direktorjev radia in televizije. Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda. Ta mora biti ustanovljen najpozneje do 26. februarja. V skladu s prizadevanji vlade in civilne družbe, da se javni zavod depolitizira, je novela predvidela, da nobenega člana sveta ne bosta imenovala niti DZ niti vlada.