nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lahko Fakin brez podpore SMC dobi še tretji mandat na čelu ZZZS

Deli na:
Lahko Fakin brez podpore SMC dobi še tretji mandat na čelu ZZZS

Foto: Bobo

Samo Fakin je včeraj uspešno prepričal člane skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da ga podprejo pri imenovanju za generalnega direktorja zavoda. Od tretjega mandata na mestu prvega moža javne zdravstvene blagajne ga loči le še potrditev v DZ, kjer pa se utegne zaplesti, saj ga ne podpira največja parlamentarna stranka SMC.

SMC vztrajajo pri nepodpori Fakinu. Kot so sporočili že pred časom, so se odločili, da ministrstvu za zdravje poiščejo "ustreznega partnerja za izvedbo prepotrebne zdravstvene reforme". Tako podpirajo direktorja področja financ in računovodstva na Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Janka Štoka, ki se je prav tako potegoval na razpisu, a ni dobil zadostne podpore v upravnem odboru ZZZS.

Tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki sicer formalno nima nobenega vpliva na postopek imenovanja prvega moža ZZZS, pravi, da podpira stališče predsednika vlade in SMC Mira Cerarja, da stranka Fakina na glasovanju v DZ ne bo podprla.

Fakina ne podpirajo tudi v NSi, saj menijo, da je Fakin eden tistih ljudi, ki zavirajo razvoj zdravstvenega sistema v Sloveniji. V SD pa bodo sledili predlogu skupščine. Izpostavljajo namreč Fakinove dolgoletne izkušnje v zdravstvenem sistemu. Če ga je skupščina tako odločno podprla, je verjetno človek, ki ima zaupanje, je dodal vodja poslancev SD Matjaž Han.

V ostalih parlamentarnih strankah se še niso izjasnili, kako bodo glasovali.

Fakin pa meni, da je odločitev skupščine - njemu v prid je glasovalo 30 delegatov, proti pa pet - sporočilo politiki. "Če mi ne bodo dali podpore, nasprotujejo načinu dela zdravstvene blagajne, ki je edina med vsemi javnimi blagajnami poslovala pozitivno. Nasprotujejo načrtovanju, modri politiki, stabilnosti in transparentnosti," je dejal.

Sicer pa ne ve, čemu v SMC sploh nasprotujejo. "Kaj delam narobe in kaj ZZZS dela narobe, predvsem pa kaj bi politika delala prav, v dobro državljanov," se sprašuje. Je pa potrdil, da njegov program ni usklajen s programom SMC, ker njihovega še ni videl.

Če mu bo DZ potrdil tretji mandat, Fakin med svojimi prioritetami napoveduje še naprej stabilno poslovanje ZZZS, univerzalno košarico pravic, na dokazih temelječe spremembe, prav tako bo branil interese zavarovancev.

V bran Fakinu se je postavila tudi predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm, ki ocenjuje, da bo Fakin dobil podporo v DZ. "Razumem, da je SMC največja stranka v DZ, ni pa edina stranka. Menim tudi, da bo znotraj SMC nekaj podpornikov. Nedvomno bo DZ prepoznal dobro delo, ko bo soočen s tem predlogom," je dejala.

Po njenem mnenju je Fakin dobro opravil svoje delo in da mu velja zaupati tudi v naslednjem mandatu. "Na mestu generalnega direktorja rabimo človeka, ki ima vizijo, kako naprej. Fakin ima te osebne lastnosti, je sposoben sodelovanja s komer koli, daje predloge za rešitve in poskrbi, da se te rešitve uresničijo," je bila jasna Böhmova.

Proti njegovemu imenovanju je glasoval del predstavnikov upokojencev v skupščini. Po mnenju Dunje Obersnel Kveder je dvojni mandat na čelu ZZZS dovolj dolgo obdobje. Po njenih besedah je bilo narejenih nekaj dobrih in nekaj slabih stvari. Katere so te slabe stvari, ni znala pojasniti oz. konkretizirati.

Če bo Fakin potrjen tudi v DZ, bo to njegov tretji mandat na čelu javne zdravstvene zavarovalnice. V nasprotnem primeru pa bo ZZZS moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja. Doslej se je v DZ dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato še leta 2002.

Sicer pa so člani skupščine tudi potrdili poslovanje ZZZS v preteklem letu. Poleg tega so se seznanili s predlogom ZZZS ministrstvu za zdravje, naj pripravi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako, da bodo starši otrok do petega leta starosti upravičeni do kritja stroškov spremstva otroka, ko je ta na zdravljenju v zdravilišču. Sedanji zakon namreč spremstvo krije le za hospitalizacijo v bolnišnici.