901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: Kdor nas želi uničiti s sprevrženimi lažmi, naj se raje pogleda v ogledalo

Deli na:
Novakova: Kdor nas želi uničiti s sprevrženimi lažmi, naj se raje pogleda v ogledalo

Foto: Bobo

Ljudmila Novak ostaja predsednica NSi. Na glasovanju na današnjem, 10. strankinem kongresu je za njeno imenovanje na čelo stranke glasovalo 355 od 388 delegatov, ki so oddali glasovnico.

Novakova je bila edina kandidatka za predsednico.

Slovenija potrebuje močno programsko sredinsko koalicijo in NSi pripravljena zastaviti svoje sile za program modernizacije, je na 10. kongresu NSi dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Tistim "na desni in levi", ki nenehno vnašajo razdor, pa Novakova sporoča, da NSi ni niti tranzicijska levica niti žlahtna desnica, ampak samostojna stranka.

Novakova je zatrdila, da njeno delo in delo njene ekipe vodita skrb in odgovornost do domovine. "Kdor nas želi uničiti s sprevrženimi lažmi, naj se raje pogleda v ogledalo in se vpraša, kaj je danes dobrega naredil za ljudi v tej državi," je pristavila.

Kot je poudarila, je NSi trden partner vsake programske koalicije z vizijo modernizacije Slovenije na zdravih temeljih. "Smo konservativni v vrednotah, liberalni v ekonomiji in socialni v civilni družbi. Spoštujemo družino, delo, red in poštenost," je pojasnila.

Med izzivi slovenske države je Novakova navedla zaskrbljujoče demografske trende, saj staranje prebivalstva povzroča večji pritisk na pokojninski in zdravstveni sistem. Tudi iz tega razloga Slovenija potrebuje družinam naklonjeno politiko, je povedala.

Slovenija očitno izgublja tekmo s svetom, prehitevajo jo tudi nekdanje vzhodne komunistične države. Vlada ni sposobna razbremeniti gospodarstva, pravna država je neučinkovita, prav tako pa podjetništvo duši nizka poslovna svoboda.

Foto: Bobo - Ljudmila Novak

Politika po njenih besedah kaznuje "male ljudi", ki včasih tudi ponevedoma zaidejo v prekršek, veliki goljufi pa tudi zaradi zastaranj sodnih postopkov ostajajo na prostosti. Vlada nima vizije in poguma za potrebno modernizacijo oz. za reforme, je povedala Novakova.

In danes je po njenem prepričanju čas za takšno modernizacijo. Tudi sama si v prihodnje želi prispevati k temu, s svojo ekipo pa naslednje parlamentarne volitve oditi z vrednotami poguma, pravičnosti, enakopravnosti in solidarnosti.

NSi bo v prihodnosti prevzela odgovornost, zato po njenih besedah z današnjim dnem vzpostavljajo jedro t. i. tretjega stebra, ki naj bi presegal strankarske okvire, vključeval pa ljudi, ki jim je mar za Slovenijo.

Tistim "na desni in levi, ki nenehno vnašajo nove razdore in nadaljujejo kulturni boj", pa Novakova sporoča, da NSi je in ostaja desnosredinska stranka - krščanski demokrati. "Nismo niti tranzicijska levica niti žlahtna desnica, ki bi si jo kdo lahko prilastil," je še pristavila.

Foto: Bobo - Kongres NSI v Brežicah

Vidni predstavniki NSi pričakujejo, da bo stranka s kongresa okrepljena šla proti naslednjim volitvam v DZ, že danes pa začenjajo s t. i. "operacijo 46 plus".

Poudarek današnjega kongresa je na programskih prioritetah, ki jih zajema tudi kongresna izjava - to so pravična domovina, močno gospodarstvo in varno življenjsko okolje. Kot je pred kongresom poudaril vodja poslanske skupine Matej Tonin, želijo graditi Slovenijo, v kateri bodo ljudje delali za dostojno plačo in se počutili varne, tudi ko bodo izgubili delo, ko bodo zboleli ali se upokojili. Graditi želijo državo, v kateri bodo veljala enaka pravila za vse državljane.

O ponovni kandidaturi aktualne predsednice Ljudmile Novak, ki bo po pričakovanjih danes potrjena za še en mandat na čelu stranke, je Tonin povedal, da v tem trenutku stranka potrebuje stabilnost. Ocena širšega vodstva stranke je, da Novakova to stabilnost zagotavlja, je poudaril.

Foto: Bobo - Matej Tonin

V nagovoru kongresu je Tonin izpostavil nekatere bistvene izzive, ki čakajo državo, zlasti na področju zdravstva ter pokojninskega in šolskega sistema. V NSi so po njegovih besedah pripravljeni "zavihati rokave", zato že danes začenjajo z "operacijo 46 plus".

Gre za program, s katerim bi jim po naslednjih volitvah uspelo oblikovati koalicijo vsaj 46 poslancev, s katerimi bi začeli "graditi normalno Slovenijo", je pojasnil Tonin. Verjame, da NSi lahko postane vodilna politična sila. "Če lahko zmaga Trump, lahko zmaga tudi NSi," je ponazoril.

Razpravljavci se tudi na današnjem kongresu niso izognili razpravi o prihodnjih zavezništvih. Iz več govorov je tako razbrati kritična stališča do SDS, pa čeprav stranke izrecno ne omenjajo. Že v tednih pred kongresom je sicer Novakova večkrat izrazila nenaklonjenost medsebojnemu sodelovanju, dokler to stranko vodi Janez Janša.

Foto: Bobo - Vodstvo NSI

Glavni tajnik NSi Robert Ilc je NSi označil za najbolj demokratično stranko v Sloveniji. Tudi v prihodnje si želijo Slovenijo vključevanja, saj si želijo graditi normalno Slovenijo, zavračajo pa razdiralnost. "Lahko je natolcevati in se lagati. Težje je graditi, seštevati, pomagati, stati ob strani," je opomnil.

Da je v politiki treba sodelovati in da so za to potrebni zavezniki, se je strinjal tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec. Vendar pa tudi na desnici po njegovih besedah danes nekateri sejejo sovraštvo, zaničujejo in podtikajo. Po njegovem prepričanju je potrebna nova desnica, ki ne bo hujskaška, pač pa bo trdno stala za svojimi načeli, ki bo pozitivno gledala na prihodnost.

Foto: Bobo - Lojze Peterle

Evropski poslanec Lojze Peterle pa je za medije pred kongresom povedal, da napetosti v političnem prostoru stranko samo poživljajo in jo vedno znova poenotijo. Sam sicer meni, da to ne bo ključna točka tega kongresa, pač pa bo kongres pokazal, da "ima NSi jasno linijo, da ima vodstvo, ki ve, kaj hoče". Prepričan je, da bo NSi proti naslednjim volitvam šla še okrepljena.

Poleg izvolitve vodstva bodo predstavnice in predstavniki NSi danes prisluhnili tudi povabljenim gostom, pravniku Petru Jambreku in na kongresnem forumu o gradnji normalne Slovenije še prepoznavnim obrazom iz vrst podjetništva. Med gosti kongresa je opaziti tudi politologa Milana Balažica in nekdanjega predsednika SLS, danes pa evropskega poslanca iz vrst SLS Franca Bogoviča.

Foto: Bobo - Milan Balažic in Ivan Rebernik

Kot je Bogovič pred kongresom dejal za STA, se kongresa v prvi vrsti udeležuje kot evropski poslanec, ki je bil na skupni listi izvoljen v Evropski parlament. Sicer pa se tudi sam strinja s številnimi programskimi usmeritvami NSi.

O odnosih na desnici pa je Bogovič povedal, da je pričakovano, da si stranke v boju za volilne glasove "malce skočijo v lase". Bolj je pa moteče, kadar se v tem boju začne z osebnimi obračunavanji. "To pa je za slovenski desni politični prostor škodljivo," je opozoril. Zavzel se je za izboljšanje odnosov med strankami s sorodnim programom.