Revija Reporter
Slovenija

Kuštrin: Najprej je vlada popustila Svizu in policistom, šele nato zdravnikom

STA

23. jan. 2018 6:00

Deli na:

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob tem, ko se sindikati javnega sektorja pri svojih zahtevah sklicujejo na dvig zdravniških plač v preteklem letu, opozoril, da je vlada že pred njimi popustila Svizu in nato še policistom.

Po njegovem mnenju je v osnovi težava v sistemu plač v javnem sektorju, ki je sam po sebi anomalija.

"Vsak se ima pravico pogajati za svoje, ampak potem ne more igrati čistunstva, kot to počnejo nekateri. To, da so kar naenkrat vsi pozabili na te dogovore (med vlado in šolniki ter policisti), je malo smešno," se je Kuštrin odzval na pojasnjevanja sindikatov javnega sektorja, da bodo stavkali, ker je vlada najprej popustila zdravnikom.

"Enotni plačni sistem je bil obsojen na propad že od vsega začetka. Ekonomisti so opozarjali, da so poklici po vertikali in horizontali tako povezani, da ni mogoče narediti ničesar in od vseh dobiti soglasja. Ta plačni sistem je anomalija sam po sebi. Najprej je bil namenjen uradnikom, potem pa so vanj stlačili vse sindikate, seveda s pristankom teh sindikatov, razen Fidesa," je opozoril Kuštrin.

Dodal je, da so sindikati pred uvedbo enotnega plačnega sistema zahtevali metodologijo, na osnovi katere bi bili posamezni poklici uvrščeni na orientacijska delovna mesta. Vlada je to pripravila, a so jo "nekateri posvečeni sindikati", ki so jo dobili v roke, zavrnili. Ker ta metodologija ne obstaja, se vsakič, ko vlada posameznemu poklicu ustreže glede vrednotenja delovnega mesta, ta odločitev nanaša tudi na druge poklice. S tem pa se vrtijo v začaranem krogu, je kritičen Kuštrin.

Sicer pa je prvi mož Fidesa poudaril, da v sindikatu budno spremljajo tudi še neuresničene zaveze, katerim se je vlada zavezala marca lani ob zamrznitvi stavke. "Vlada je v dveh sporazumih podpisala, da bo odpravila strop pri 57. plačnem razredu, in jo bomo držali za besedo," je dejal.

Kot je opozoril, bi morala biti večina zdravnikov, ki so v 57. plačnem razredu, že od leta 2008 v 60. plačnem razredu. To je že v osnovi plačna anomalija, je dodala. Tako je napovedal pravne postopke, s katerimi bodo skušali dokazati neustavnost plačnega stropa. Začeli bodo z enim primerom na delovnem sodišču, saj morajo imeti pred pobudo za presojo ustavnosti izčrpane vse pravne možnosti. "Neodprava plačnega stropa povzroča zelo veliko nezadovoljstva pri najbolj zahtevnih poklicih, zdravnikih z največ izkušnjami. Tega ne bomo požrli," je dejal Kuštrin.

V večini zavodov so po njegovih navedbah zdravniki, ki so izpolnjevali pogoje, napredovali na mesto višjih specialistov, kar je tudi bil del stavkovnega sporazuma. Ni pa v celoti zaživel variabilni del plače na sekundarni in terciarni zdravstveni ravni.

Kot je še dodal, svojega tempa aktivnosti ne vežejo na druge sindikate in se tudi ne sklicujejo na druge poklice. O tem, kako in kdaj bodo ukrepali naprej, bodo razpravljali na redni letni konferenci, ki bo predvidoma 9. marca.