sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kustec Lipicerjeva: O volitvah se nismo pogovarjali.

Deli na:
Kustec Lipicerjeva: O volitvah se nismo pogovarjali.

Foto: Bobo

Koalicijski vrh na večurnem srečanju, na katerem je razpravljal o številnih temah, ni našel skupnega jezika glede reorganizacije centrov za socialno delo.

Za to so si vzeli še dva tedna. Za pogovor o zdravstveni reformi je včeraj zmanjkalo časa, nadaljevali bodo prihodnji teden, so sporočili partnerji, sicer zavezani, da bodo delali dalje.

Pogovor o zdravstveni reformi, ki pa je ena večjih prioritet in najbolj perečih vprašanj vladne koalicije, bodo po navedbah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer nadaljevali predvidoma v torek. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je tako na pogovor s partnerji včeraj čakala zaman.

V stranki DeSUS so včeraj pričakovano izpostavili pripravo zakona o demografskem skladu. Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca imajo zagotovila, da bo šel predlog kmalu v parlamentarni postopek.

6. aprila ga bo obravnavala koalicija, zatem bo morda še kakšno usklajevanje, sledila pa bo obravnava na vladi in v DZ, je povedal Erjavec ter ponovil, da je to za DeSUS eden ključnih projektov v tem mandatu.

Trši oreh za koalicijo je očitno reorganizacija centrov za socialno delo, ki jo pripravljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pomisleke imajo v stranki DeSUS, kjer pa pričakujejo nadaljnja usklajevanja.

Kot je v izjavi medijem po srečanju pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, je zanje moteča organizacijska shema. V manjših občinah namreč že tako po njegovih besedah izgubljajo v javnem sektorju, od davčne uprave do inšpekcijskih služb in sodišč.


Spomnil je, da so že ob prvi interpelaciji ministrice za delo Anje Kopač Mrak opozorili, da je ključnega pomena politika v socialnih zavodih, v svetih zavodov in na direktorskih položajih. Tako je po njegovem mnenju tudi ključno, kako bodo v prihodnosti organizirani centri za socialno delo, ki da morajo biti blizu ljudem.

Koalicija se tudi včeraj ni mogla izogniti vprašanju položaja upokojencev, za katere po Erjavčevih navedbah v prihodnjem letu zakon o uravnoteženju javnih financ ne bo več veljal oz. bo veljalo zakonsko določeno usklajevanje pokojnin in regres za upokojence. V DeSUS želijo, da bi bil regres za vse upokojence letos izplačan najpozneje v juliju.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je kot prioriteto izpostavil sprejemanje zakona o drugem tiru, ki so mu partnerji namenili veliko pozornost. "Ključno je, da pohitimo, da se prijavimo na evropska sredstva," je dejal.

SD je odprl tudi vprašanje položaja vojakov, ki bi morali imeti po njihovem mnenju enak status kot policisti. A včeraj koalicija o tem še ni podrobneje razpravljala, saj tudi ni bilo obrambne ministrice Andreje Katič.

Koalicija je po besedah Kustec Lipicerjeve govorila tudi o okoljski in prostorski zakonodaji ter se seznanila s stanjem na področju javnih financ.

"Danes se o volitvah nismo pogovarjali. Bili smo si enotni v tem, da bomo delali še naprej, tako kot do zdaj," je povedala Kustec Lipicerjeva.

Han pa je bil glede vprašanja o skupnih imenovalcih koalicije nekoliko v zadregi. Ljudje imajo po njegovih navedbah realne probleme, ki se jih rešuje z aktivnostjo vlade, sprejemanjem zakonodaje. "Upam, da bo ne glede na to, da je še eno do volitev, vsebina pred političnimi kalkulacijami," je dejal Han in ocenil, da pa so si verjetno pri tem vsi enotni.