huda jama pl Svet24.si

Skrivnostne poti temnega turizma: Auschwitz, ...

tadej-pogačar-1 Svet24.si

Urška Žiger je tesnobna, kadar dirka Tadej ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer potrdila, da pričakuje tretjega ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je Sanjo Ajanović Hovnik obtožil preprodajanja heroina in kokaina

Deli na:
Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je Sanjo Ajanović Hovnik obtožil preprodajanja heroina in kokaina

Mitja Kunstelj je nekdanjo ministrico Sanjo Ajanović Hovnik obtožil, da je kot dekle prodajala droge. - Foto: Primož Lavre

Mitja Kunstelj, nekdanji vojaški specialec, je aprila lani na svojem blogu Mikstone zapisal, da je tedanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik kot dekle delala v enem od fužinskem lokalov in zraven prodajala drogo. Ajanović Hovnikova ga je tožila in zdaj je tožbo dobila – Kunstelj ji mora plačati 2700 evrov odškodnine plus zamudne obresti, poravnati mora njene pravdne stroške in ter preklicati svoje trditve o bivši ministrici kot preprodajalki mamil.

Na svojem blogu in na družbenih omrežjih je Kunstelj trdil, da je Sanja Ajanović Hovnik v mladosti kot natakarica delala v enem od lokalov na Fužinah, zraven pa je prodajala drogo in skrivala zalogo mamil tolpe. »Neprevidna Sanja je kriminalistu pod krinko večkrat prodala zavojčke heroina in kokaina,« je zapisal Kunstelj.

Trdil je še, da so jo policisti prijeli in jo prepričali, da je postala policijska ovaduhinja. Ko je mamilarsko podzemlje ugotovilo, kdo jih ovaja, so jo s terena in operacij umaknili, je pisal Kunstelj, ki v tekstu Ajanović Hovnikovo imenuje še »bivša preprodajalka«.

Dovolj je bilo laži!

Sanja Ajanović Hovnik je že kmalu po objavi napovedala, da bo Kunstlja tožila kazensko in civilno tožila in je napoved tudi uresničila. Od Kunstlja je terjala 4200 evrov odškodnine, preklic in umik izjav ter od sodišča zahtevala, da mu prepoved nadaljnje kršitve njenih osebnostnih pravic.

Ministrici je dovolj laži: razvpiti Mitja Kunstelj je Sanjo Ajanović Hovnik obtožil, da je preprodajala droge, zdaj ga bo tožila!

V tožbi je bivša ministrica (lansko jesen jo je odnesla afera z razpisom ministrstva za javno upravo za financiranje projektov za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij)  trdila, da jo je Kunstelj obdolžil prodajanja drog brez sleherne dejanske podlage in z edinim namenom razvrednotenja njene osebnosti.

S svojimi zapisi je v očeh drugih objektivno povzročil tožničino izrazito negativno podobo, jo izpostavil zasmehovanju, odporu in preziru, je navajala tožba Ajanović Hovnikove, ki naj bi zaradi Kunstljevih obtožb »doživljala jezo, žalost, občutek manjvrednosti«.

Ajanović Hovnikova je tudi javno zavrnila Kunstljeve trditve. »Nikoli nisem delala v lokalu Lakotnik, nikoli nisem drugje prodajala droge ali skrivala zaloge, ki naj bi pripadala tolpi. V celoti je izmišljena trditev, da so me ujeli z drogo. Nikomur, zlasti pa ne kriminalistu pod krinko, nisem nikdar prodala zavojčke heroina in kokaina. Policisti me niso nikoli obiskali in mi odvzeli prostosti ter me odpeljali na policijo,« je preko svojih odvetnikov poslala odgovor portalu Prava.si.

Redna stranka sodišč

Za bivšega specialca tožba ni bila nič novega, saj je bil zaradi razžalitev in obrekovanja že večkrat obsojen in celo zaprt, zaradi zapisov na svojem blogu pa si je prislužil kup odškodninskih in kazenskih tožb.

Vmes je sicer kazalo, da bo bivša ministrica odstopila od tožbe, saj ni plačala sodne takse 120 evrov. Sodišče je zato tožbo zavrglo. A kot kaže je Ajanović Hovnikova le vztrajala pri pregonu Kunstlja in okrajno sodišče v Ljubljani je zdaj razsodilo njej v prid.

Foto: Sašo Švigelj - Nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je dobila zelo dobro plačano službo na Slovenskih železnicah.

Kunstelj kljub pozivom sodišča, naj odgovori na tožbo, nanjo ni odgovoril, zato se šteje, da priznava trditve v tožbi Ajanović Hovnikove. Okrajno sodišče je po sodnici Katarini Novšak zdaj izdalo zamudno sodbo, v kateri je odločilo, da je tožbeni zahtevek bivše ministrice delno utemeljen.

Sodišče ugotavlja, da Kunstelj ni podal nobene dejanske osnove za svoje zapise o Sanji Ajanović Hovnik – na kratko, predložil ni nobenega dokaza, da je nekdanja ministrica kot dekle prodajala mamila in bila policijska ovaduhinja.

Diskreditacija, sramotenje in poniževanje

Gre za »gole trditve, brez navedbe dokazov ali virov informacij, ki bi navedene trditve lahko potrdile oziroma bi omogočale preverbo ter nadaljnjo razpravo o resničnosti navedenih trditev«, pravi sodišče.

Kunstljev zapis škoduje časti in ugledu tožnice, očitki v zapisu so objektivno žaljivi, »poleg tega pa je iz konteksta zapisa razvidno, da je pisanje cinično in da je njegov namen tožečo stranko prikazati v negativni luči ter izzvati posmeh in zgražanje, zase pa pozornost javnosti,« v sodbi piše sodnica Katarina Novšak. Sodišče zaključuje, da gre za žaljivo objavo, ki je bila dana le z namenom osebne diskreditacije, sramotenja in poniževanja Sanje Ajanović Hovnik.

Čeprav je slednja zahtevala 4200 evrov odškodnine, ji je sodišče prisodilo 2700 evrov kot »pravično in primerno denarno zadoščenje za pretrpljene duševne bolečine«. Kunstelj mora nekdanji ministrici plačati še zamudne obresti in ji poravnati pravdne stroške 682,99 evra.

Ob tem mora v roku 15 dni po prejemu sodbe na svojem blogu Mikstone in na omrežju X (bivšem twitterju) preklicati trditve, da je Sanja Ajanović Hovnik prodajala in skrivala mamila za tolpo, da je drogo prodala kriminalisti pod krinko in bila zato aretirana. Kunstlju sodba še prepoveduje nadaljnje širjenje podobnih trditev o bivši ministrici, z bloga in omrežja X pa mora umakniti vse zapise, ki Sanjo Ajanović Hovnik obtožujejo prodajanja drog.