Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučanovo šahiranje: strici iz ozadja ničesar ne želijo prepustiti naključju

Deli na:
Kučanovo šahiranje: strici iz ozadja ničesar ne želijo prepustiti naključju

Foto: Bobo

Ker je videti, da je kadrovskega potenciala za novo stranko zmanjkalo, je Kučan odmrznil partijsko knjižico in se včlanil v forum starejših SD, ki je pravna naslednica nekdanje komunistične partije.

Na ustanovni konferenci foruma 2. decembra lani je sedel v prvi vrsti skupaj z nekdanjim predsednikom Združene liste SD Janezom Kocijančičem, obrambno ministrico Andrejo Katič in ministrico za socialo Anjo Kopač Mrak. Za predsednika foruma je bil izvoljen Franc Hočevar, nekdanji svetovalec predsednika Danila Türka. Na nedavnem shodu v podporo migrantov v Ljubljani je Kučan stal tik ob izredno ambiciozni evropski poslanki iz vrst SD Tanji Fajon, ki se je že videla na sedežu evropske komisarke, zadnje čase pa se o njej govori predvsem kot morebitni novi predsednici SD.

Sedanji prvak Dejan Židan namreč ni naredil političnega preboja, kot so ga pričakovali tovariši, ki so ga skupaj s Kučanom v neki prekmurski gostilni nastavili za šefa stranke. Morda bi ga SD dosegla s Fajonovo, ki ob vikendih skupaj z vodstvom zaseda v gostilni Breza na Letališki (BTC) v Ljubljani.

Toda strici še vedno potrebujejo novo stranko, da bi zapolnila vrzel, ki nastaja ob strmem padanju podpore SMC. Kolikor lahko verjamemo javnomnenjskim anketam, večina strank izgublja zaupanje volivcev, po najbolj pesimističnih scenarijih morda SMC po naslednjih volitvah sploh ne bo več v parlamentu – tako kot ne Zavezništva Alenke Bratušek in kot že zdaj ni Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Na samostojnega poslanca Bojana Dobovška, ki je ustanovil zavod Dobra država, iz katerega naj bi nastala nova stranka, se očitno ne morejo zanesti, saj se je menda preveč zbližal z SDS in NSI. Najbolj je ogrožal SMC, iz katere se je odšel, saj pogosto kritizira njeno koruptivno in klientelistično politiko. Potem ko so mediji poročali o njegovih honorarjih na Fakulteti za varnostne vede (namige o podatkih naj bi po naših virih lansirala SMC), se bo verjetno težko pobral. Če bo njegova stranka vendarle prišla v parlament, pa bi lahko odigrala podobno vlogo, kot jo je na Hrvaškem stranka Most, ki je nazadnje omogočila desnosredinsko vlado.

Po pisanju portala Požareport naj bi novo stranko ustanavljal pravosodni minister Goran Klemenčič, ki naj bi se mu v določenem trenutku pridružilo devet poslancev SMC. Take načrte je Klemenčič sicer zanikal, vsekakor pa je do ustanovitve nove stranke časa še na pretek, saj je pred volitvami nima smisla ustanavljati. Vprašanje je tudi, koliko bo takrat Klemenčič sploh še priljubljen, kajti videti je, da je njegove »fame« že zdaj konec.

Prav tako je videti, da se je sama »pokurila« bolestno ambiciozna nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se je prav tako videla na najvišjih političnih položajih. Njena bolečina je, da jo je na položaju prve premierke prehitela Alenka Bratušek, nato pa je še klavrno ostala brez stolčka na vrhu RTV Slovenija, zdaj pa jo je v Rdečem križu premagala še petorazredna nekdanja Jankovićeva poslanka Renata Brunskole.

Tretja možnost naj bi bila veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko, ki ima še premožnejšega moža, predvsem pa veliko večjo podporo Foruma 21. Ne nazadnje pa ne bi smeli odpisati niti evropske komisarke Violete Bulc, ki naj bi bila pripravljena dvajset tisoč evrov težko plačo žrtvovati za interese Kučanovega klana. Samo zato, da ustavijo Janeza Janšo, tudi pred naslednjimi volitvami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA

Foto: Bobo