zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučanov miljenček Janković - politični oče ga je podprl tudi po ovadbah in obtožnicah

Deli na:
Kučanov miljenček Janković - politični oče ga je podprl tudi po ovadbah in obtožnicah

Foto: Bobo

Zoran Janković bo prihodnji ponedeljek zaslišan pred preiskovalnim sodnikom v zadevi Stožice, mesec dni pozneje pa bo sedel na zatožno klop v zadevi Mercator. Njegov politični oče Milan Kučan mu še naprej stoji ob strani.

Čeprav je bilo pred zadnjimi lokalnimi volitvami že znano, da je obtožnica zoper Zorana Jankovića v zadevi Mercator/Niš pravnomočna, je njegovo župansko kandidaturo kljub temu vnovič podprl nekdanji predsednik Milan Kučan, ki se je konec septembra z Jankovićem sprehajal od prenovljenega Trga republike do Ribje brvi, kar so spremljali tudi mediji. Na lokalnih volitvah 5. oktobra je tako vnovič zmagal v prvem krogu, ne sicer tako močno kot dvakrat prej, a vendarle je prejel dobrih 57 odstotkov glasov. Ob zmagi mu je prišel čestitat tudi bivši predsednik Danilo Türk in mu ob tem namenil slavospeve, čeprav leta 2012 Janezu Janši ni hotel zaupati mandatarstva, ker da je bila zoper njega vložena pravnomočna obtožnica v zadevi Patria. Ampak Jankoviću dolguje zahvalo, ker je njegovo hčerko zaposlil v javnem zavodu Ljubljanski grad. Prav tako Jankovića še naprej podpira Kučanov Forum 21, ki je v zadnjih mesecih kar dve prireditvi organiziral v Rdeči dvorani Mestne hiše, v kateri ima svoj sedež njihov član Janković. Decembra so proslavljali deseto obletnico delovanja, januarja pa so razpravljali o človekovih pravicah.

Politični oče Zorana Jankovića je prav Milan Kučan. Leta 2004 ga je povabil na ustanovni sestanek Foruma 21, v katerem je bil Janković eden od glavnih stebrov. Pred njegovo ustanovitvijo je bil posvetovalni sestanek v hotelu M v lasti Mercatorja, na čelu katerega je bil Janković. Po njegovi odstavitvi so se »strici iz ozadja« odločili, da ga bodo nastavili za vodenje ljubljanske občine. Nekdanji Kučanov svetovalec Zdenko Roter v svoji biografiji Padle maske piše, da je bila odločitev o Jankovićevi županski kandidaturi sprejeta leta 2006 v gostilni Brunskole na Hrastu pri Jugorju: »Bili so skupaj Kučan, Toš in On (Roter – op. p). Dogovorili so se za listo Zorana Jankovića, ki kot skupina volivcev predlaga tudi kandidata in po tehtanju o trenutku nastopa odločili, da to stori takoj, in ne šele avgusta, kot je predlagal Kučan. /…/ Golobič je veliko pomagal Jankoviću pri sestavi liste kandidatov za mestni svet.«

Kučan je bil tudi najbolj zaslužen za Jankovićev nastop na državnih volitvah, saj je bil med 26 uglednimi osebami, ki so 10. oktobra 2011 romali na Magistrat in nagovorili Jankovića za nastop na predčasnih volitvah v državni zbor. Janković je nato ustanovil stranko, v kateri je bilo precej vidnih osebnosti, ki so sicer blizu Gregorja Golobiča in jih zdaj vidimo v Zavezništvu Alenke Bratušek. Na volitvah je njegova stranka zmagala in dosegla več kot 28 odstotkov glasov, a kljub temu mu ni uspelo sestaviti vlade. Po objavi zdaj izničenega poročila KPK, v katerem mu je ta očitala korupcijsko tveganje in nepojasnjeno premoženje, so ga na kongresu Pozitivne Slovenije »zamrznili« s čela predsednika stranke. Kongresa se je udeležil tudi Kučan, ki je ob tem izjavil, da bi bilo »najbrž koristno«, če bi se Janković umaknil, dokler se ne očisti bremen protikorupcijske komisije. Nato se je lahko oblikovala vlada Alenke Bratušek, ki je trajala eno leto, dokler se Janković ni odločil, da se »odmrzne« in na kongresu znova postal predsednik stranke.

Sledile so predčasne volitve, na katerih pa je Jankovićeva stranka prejela le še 2,97 odstotka glasov. A na jesenskih lokalnih volitvah je bil vnovič izvoljen za župana. Seveda ob podpori Milana Kučana in drugih stricev iz ozadja, ki ga niso nikoli pozvali k odstopu z mesta župana – pa ne zaradi spornega poročila KPK, ampak zaradi njegovih škodljivih poslov v mestu, zaradi katerih ga navsezadnje tudi preiskujejo organi pregona.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.