901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučanov in Türkov načrt - več pristojnosti za Türka

Deli na:
Kučanov in Türkov načrt - več pristojnosti za Türka

Foto: Bobo

Milan Kučan in Danilo Türk kujeta načrt, kako zagotoviti imenovanje pravih ljudi na ključna mesta - predsedniku države razširiti pristojnosti.

V primeru Kučana in Türka so  pomembna in pomenljiva njuna skupna razmišljanja o tem, kakšne bi morale biti pristojnosti predsednika republike v prihodnje. Kučan je tako prav na stoti  Glasovi preji, ki je bila lani,  omenil, Türk pa je nato seveda pritrdil, da bi moral imeti predsednik republike poleg sedanje moralne moči in moralne integritete še dve formalni pristojnosti. Te bi seveda prišle še kako prav ravno ob napovedanih predčasnih volitvah, saj bi bilo toliko lažje imenovati mandatarja po meri in okusu Türka in Kučana.

Po njunem prepričanju bi moral imeti predsednik republike tako ustavno kot zakonodajno iniciativo. »In moral bi imeti aktivno legitimacijo kot stranka pred ustavnim sodiščem,« je prepričan Kučan: »To se mi zdi z vidika razmer zelo pomembno. Itak je predsednik po definiciji odgovorna oseba, vsaj sedanji predsednik, in gotovo teh pristojnosti ne bi po nemarnem zlorabljal.« 
 
Prav ob slednjem bi se marsikdo lahko zamislil, še zlasti, če si prikličemo v spomin vsa dosedanja ravnanja dr. Danila Türka. Med njimi izstopa njegov poskus zlorabe v času razprav o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Takrat je izrazito nasprotoval, da bi predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič, s katerim sta bila prav dobra znanca v času njunega skupnega bivanja v New Yorku, postal arbiter, pri čemer se je izgovoril na njegovo starost.
 
Medtem se je v javnosti kot kakšen ptič feniks nenadoma pojavila dr. Vasilka Sancin, asistentka s Pravne fakultete v Ljubljani ter postala celo glavna poznavalka arbitražnega sporazuma. To, da je le asistentka, ki že nekaj let nikakor ne zmore izpolniti pogojev za pridobitev statusa redne profesorice, smo lahko izvedeli šele kasneje, ko so se razširile vesti o njenem zelo dobrem osebnem in intimnem poznanstvu z dr. Danilom Türkom, njenim nekdanjim mentorjem na fakulteti.