požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan pri Türku

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Spomenko Hribar za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe ter Valentina Hribarja za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije in prispevek k osamosvajanju ter demokratizaciji slovenske družbe. Na slovesnosti je bil prisoten tudi nedavno v Švici operirani bivši predsednik Milan Kučan.

Predsednik republike Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Spomenko Hribar za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe ter Valentina Hribarja za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije in prispevek k osamosvajanju ter demokratizaciji slovenske družbe. Na slovesnosti je bil prisoten tudi nedavno v Švici operirani bivši predsednik Milan Kučan.

Predsednik republike Danilo Türk je danes z Zlatim redom za zasluge odlikoval Spomenko Hribar za prizadevanja in prispevek k osamosvajanju in demokratizaciji slovenske družbe ter Valentina Hribarja za znanstveno-raziskovalno delo na področju filozofije in prispevek k osamosvajanju ter demokratizaciji slovenske družbe.

"Današnja odlikovanca sta pokazala, kako imamo v slovenski družbi ljudi, ki znajo govoriti resnico tistim, ki imajo moč," je na slovesnosti dejal predsednik republike. "To je temeljno izhodišče, ki ga mora narod imeti, da se lahko politično popolnoma konstituira, da je vreden svoje samostojnosti in da je sposoben zgraditi demokratično enotnost."

Spomenika Hribar je po njegovih besedah pokazala, da proces poglabljanja demokracije in boj za njeno kakovost nista nikoli končana. "Zato je tudi današnje odlikovanje samo postaja v tem procesu. Slovenska družba potrebuje tiste, ki govorijo resnico onim, ki imajo moč," je dejal predsednik Türk.

Tine Hribar pa je po predsednikovih besedah pojasnil, kako je narod v vsakem trenutku stvar etične opredelitve posameznika. "To je bilo tisto, kar je dalo moč tudi naši osamosvojitveni aktivnosti v 80. in 90. letih," je poudaril in dodal, da se Hribar tudi danes zavzema za pomembne misli. Spomnil je na Hribarjeva prizadevanja, da bi se razumevanje svetosti življenja uveljavilo v naši družbi na način, ki ni le filozofsko dognan, temveč tudi družbeno, politično in pravno razvit tako, da bo družba okoli tega temeljnega pojma organizirala svoje življenje na pravi in v prihodnost usmerjen način.

Spomenika Hribar je po slovesnosti novinarjem povedala, da politiki po volitvah velikokrat presenetijo in tako je bilo tudi po zadnjih volitvah. Pozdravlja prizadevanja, s katerimi sta se vlada in premier Borut Pahor postavila v bran slovenskim nacionalnim interesom. Negativno pa jo je presenetilo imenovanje Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca za zunanje zadeve, ker je ta po njenem mnenju poosebljenje prejšnjega načina vladanja.

Tine Hribar pa je na novinarsko vprašanje, kako bi ocenil stanje demokratičnost v Sloveniji, dejal, da je od slovenskih politikov pričakoval več, vendar pa "se stvari spreminjajo". Meni, da bo Evropa tudi naprej nosilec duha. Slovenci pa smo Evropejci, je poudaril.

Spomenika Hribar je, kot izhaja iz obrazložitve, ena najvidnejših slovenskih intelektualk, ki kritično, vendar konstruktivno presoja razmere v slovenski družbi ter si jih s svojim delovanjem in pronicljivimi analizami prizadeva spremeniti na bolje.

Tine Hribar pa sodi, kot izhaja iz obrazložitve, v ožjo skupino kritičnih intelektualcev, katerih dejanja so skupaj z delovanjem takratne uradne slovenske oblasti pripomogla k razpadu dotedanje družbene, gospodarske in politične ureditve, kar je privedlo do samostojne slovenske države ter njene notranje in mednarodne utrditve.