Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan: Politika potrebuje rehabilitacijo

Deli na:

Slovenska politika si mora povrniti zaupanje ljudi, je prvi predsednik RS Milan Kučan dejal na proslavi ob 69. obletnici dražgoške bitke. Pot do rehabilitacije pa so zgolj njena dejanja brez medsebojnih blokad ter z odprtim dialogom in sodelovanjem, je poudaril pred več tisoč zbranimi ob obnovljenem spomeniku pri Dražgošah.

Slovenska politika si mora povrniti zaupanje ljudi, je prvi predsednik RS Milan Kučan dejal na proslavi ob 69. obletnici dražgoške bitke. Pot do rehabilitacije pa so zgolj njena dejanja brez medsebojnih blokad ter z odprtim dialogom in sodelovanjem, je poudaril pred več tisoč zbranimi ob obnovljenem spomeniku pri Dražgošah.

Svoj slavnostni govor je Kučan začel s primerjavo dražgoške bitke leta 1942 in slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991. V obeh primerih je "vojaški dril trčil ob srce ljudstva" in obakrat je bila moralna pravičnost na strani Slovencev, zato smo si v obeh primerih tudi izborili svobodo in dokazali nesporno ljubezen do domovine, je dejal Kučan.

Ob 20. obletnici samostojnosti se je Kučanu utrnila še ena primerjava: Tako danes kot v času dražgoške bitke je med ljudmi vladala negotovost, loteval se jih je občutek brezizhodnosti. Nekateri trdijo, da je Slovenija postala država brezpravja, socialne neobčutljivosti, korupcije in kriminala. Ogorčenost nad temi pojavi pa dokazuje, da smo ohranili etične vrednosti, je dejal Kučan.

Po njegovem prepričanju smo v 20 letih dosegli veliko, čeprav je iz političnih vrst moč slišati, "da to kar imamo, ni tisto, za kar smo se borili". Kučan se s tem ne strinja: "Imamo svojo državo in s tem lastno usodo v svojih rokah. Imamo torej orodja, s katerimi lahko krotimo krizo, s tem pa moramo ravnati odgovorno in poiskati odgovor, zakaj smo nezadovoljni s stanjem države," je dejal.

Odgovor mora po prepričanju Kučana najprej dati politika, katere številne napake je razkrila kriza. Prvi korak bi morala biti skupna zaveza k spoštovanju vladavine prava, ki je vladavina človekovih pravic in svobode, solidarnosti in poštenja, hkrati pa tudi konec zlorabe prava in javnih funkcij za privilegije in pridobitništvo, poudarja. Le pravna država po mnenju prvega predsednika samostojne Slovenije tudi omogoča uresničitev v ustavi predvidene socialne narave naše države.

Vsi politiki niso enaki in koruptivni, zato politika po Kučanovem prepričanju potrebuje rehabilitacijo. Ponovno si mora pridobiti zaupanje, pot do tja pa so po njegovem mnenju njena dejanja. "Ta dejanja morajo postati novo presečišče strankarskega, civilnodružbenega in sindikalnega delovanja, v katerem se končajo medsebojne blokade ter začenja odprt dialog in sodelovanje", je pojasnil Kučan.

Po besedah prvega predsednika RS je zdaj čas, da politični akterji v obče dobro združijo svoje moči. Slovenija ima po Kučanu velik socialni kapital pozitivnih energij, znanja in izobraženih mladih ljudi, ki so pripravljeni pošteno delati in ustvarjeno deliti z drugimi. Politika jih mora usmerjati v skupno dobro in dosegli bomo drugačno podobo Slovenije - prijaznejše in bolj optimistične, je zaključil Kučan.

Slovesnosti ob 69. obletnici dražgoške bitke se je ob obnovljenem spomeniku poleg več tisoč obiskovalcev udeležil tudi del vrha slovenske politike: premier Borut Pahor, predsednik DZ Pavel Gantar, predsednik DS Blaž Kavčič, ministri Katarina Kresal, Aleš Zalar in Majda Širca ter številni župani.