pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan je odpisal Pahorja, stavi na Jankovića

Deli na:
Kučan je odpisal Pahorja, stavi na Jankovića

Foto: Arhiv Reporterja

V kriznem trenutku potrebujemo pragmatično vlado, ki se bo znala osrediniti na nekaj ključnih problemov in jih učinkovito reševati, je v pogovoru za Večer dejal nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Kandidaturo ljubljanskega župana Zorana Jankovića vidi kot alternativo različnim nerealnim pričakovanjem.

Kučan ni prepričan, da je SD v preteklih letih uveljavljala socialdemokracijo, saj je predsednik SD Borut Pahor po njegovi oceni v ospredje postavljal kvantitativno gospodarsko rast in konkurenčnost države. Kučan namreč socialdemokratski pristop razume kot zavzemanje za ravnotežje med delom in kapitalom.

Pahorjevi vladi sicer priznava, da je naredila "zelo veliko za to, da je kolikor toliko ohranjala socialno trdnost družbe". "Ni pa bila uspešna pri oživljanju gospodarstva in odpravljanju ovir, ki so oteževale uspešnost slovenskih podjetij," je ocenil. Prav tako je za slabo točko vlade označil njeno operativnost.
 
Pri kandidaturi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na volitvah gre po Kučanovih besedah za to, da "bi z alternativo različnim nerealnim pričakovanjem dobili možnost resne izbire in da bi pozornost usmerili na ključne probleme ter tako vzpostavili temelje za reševanje dolgoročnejših, zelo zahtevnih strukturnih in razvojnih vprašanj, ki jih bo Slovenija morala rešiti". Ključni problem pa je, kako gospodarstvo pripeljati iz krča in pri tem ohranjati stabilnost in socialno vzdržnost slovenske družbe, je pojasnil.
 
Pahorjeva odločitev, da SD popelje tudi na tokratne volitve, je po Kučanovem mnenju "napaka, ki volivcev ne bo zvabila na volišča. "To je tudi razlog, da sem se priključil predlogu za Jankovićev nastop na državnih volitvah mimo stranke, za katero sem doslej glasoval na vseh volitvah," je dejal.
 
O spominu na stavek, ki ga je izrekel ob nastanku slovenske države, namreč o sanjah in o novem dnevu je Kučan dejal, da "nov dan še traja". "Takrat sem hotel reči, nocoj praznujmo, trdo delo pa nas še čaka in nas bo čakalo. To delo ne bo nikoli dokončano. Svojo družbo oblikujemo vselej na novo po svoji podobi," je še pojasnil Kučan.