sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ksenija Horvat Petrovčič izgubila tožbo proti Romanu Leljaku

Deli na:
Ksenija Horvat Petrovčič izgubila tožbo proti Romanu Leljaku

Foto: Bobo

Sodišče je zavrnilo tožbo bivše urednice TV Slovenija Ksenije Horvat Petrovčič proti publicistu Romanu Leljaku.

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo pritožbi zastopnikov publicista Romana Leljaka in zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanje urednice informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) Ksenije Horvat Petrovčič. Ta je Leljaka sicer tožila zaradi njegove trditve, da v oddaji Tarča ni smel pokazati dokumenta na 36 straneh. Sodba je pravnomočna.

Višje sodišče je ocenilo, da sodišče prve stopnje sicer ni zagrešilo v pritožbi očitane kršitve določb pravdnega postopka. Tudi vsa pomembna dejstva je v zadostni meri in pravilno ugotovilo. Vendar pa višje sodišče ne soglaša z materialnopravnim zaključkom, da sporna toženčeva izjava predstavlja prekomeren poseg v osebnostne pravice tožnice in prekoračeno mejo svobode izražanja, je med drugim navedeno v sodbi višjega sodišča.

Leljak je sicer izjavil, "da je želel dokument, ki naj bi bil pomemben za razjasnitev domnevnega umora Stjepana Crnogorca, ki naj bi ga v letu 1972 zagrešili pripadniki tedanje SDV, predložiti tudi v oddaji Tarča, pa mu to ni bilo dovoljeno, ker je tisti dan gospod Janez Zemljarič poklical urednico Ksenijo Horvat Petrovčič in so se tam dogovarjali, kako in na kakšen način".



Horvat Petrovčičeva je takšna namigovanja sicer zavrnila že ob vložitvi tožbe. "Z Janezom Zemljaričem nisem govorila ne tisti dan in ne nikoli prej, kaj šele, da bi se z njim dogovarjala o vsebini oddaje. V informativnem programu Televizije Slovenija oddaje oblikujemo samostojno, upoštevajoč zgolj profesionalna novinarska merila," je navedla.

Po sodbi prvostopenjskega sodišča bi moral Leljak Horvat Petrovčičevi med drugim plačati 3500 evrov z zamudnimi obrestmi in povrniti stroške postopka. A je višje sodišče Leljakovi pritožbi ugodilo in plačilo pravdnih stroškov in stroškov pritožbenega postopka naložilo Horvat Petrovčičevi.

Nekdanja urednica informativnega programa TVS Horvat Petrovčičeva je za STA povedala, da s sodbo še ni seznanjena in da jo bo komentirala, ko jo preuči.