stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krščanski kamikaze Lojze Peterle

Deli na:

Lojze Peterle je prepričan, da bi NSi bolje vodil kot Ljudmila Novak. Toda mnogi se ga bojijo, ker se spominjajo njegovega vodenja SKD. Če bi kandidiral, na sobotnem kongresu nikakor ne bi bil izvoljen. Peterle ima precej nasprotnikov še iz časa, ko je vodil krščanske demokrate. Z javnim razmišljanjem o novi stranki, če ne bo izvoljen za predsednika NSI, pa se je po prepričanju mnogih »ustrelil v koleno«.

Lojze Peterle je prepričan, da bi NSi bolje vodil kot Ljudmila Novak. Toda mnogi se ga bojijo, ker se spominjajo njegovega vodenja SKD. Če bi kandidiral, na sobotnem kongresu nikakor ne bi bil izvoljen. Peterle ima precej nasprotnikov še iz časa, ko je vodil krščanske demokrate. Z javnim razmišljanjem o novi stranki, če ne bo izvoljen za predsednika NSI, pa se je po prepričanju mnogih »ustrelil v koleno«.

Nekdanji prvak krščanskih demokratov je sicer pozneje pojasnil, da ne namerava ustanoviti nove stranke, vendar pa ostaja kritičen do vodstva stranke. Toda z javnim pranjem »umazanega perila« je razburil veliko večino članov stranke, zato je še toliko manj verjetno, da bi ga izvolili za predsednika tudi kdaj v prihodnosti. Če bo Peterle zapustil NSI in ustanovil svojo stranko, bosta po vsej verjetnosti obe ostali zunaj parlamenta. Podobno se je zgodilo pred dvema letoma, ko so nekateri nekdanji člani NSI ustanovili Krščansko demokratsko stranko (KDS) in nobena ni prišla v parlament.

Peterle se primerja z Merklovo
Po izpadu NSI iz parlamenta je do dogovora prišlo med tremi akterji: na izrednem kongresu je postala predsednica Ljudmila Novak, Lojze Peterle je postal nosilec evropske liste, Mojca Kucler Dolinar pa predsednica sveta stranke. Ta trojica še zdaj velja za glavne strankine favorite, toda medtem se je spremenilo veliko stvari. Lojze Peterle je ostal evropski poslanec (NSI je dosegla zavidanja vrednih 16,5 odstotka glasov), Ljudmila Novak pa kot druga na evropski listi ni bila izvoljena; na županskih volitvah v Ljubljani je Mojca Kucler Dolinar dosegla tretje mesto oziroma dobrih osem odstotkov. Stranka je na lokalnih volitvah dosegla skoraj šest odstotkov glasov. Tok upadanja se je obrnil: čeprav je dosegla za tri tisočinke slabši rezultat kot na prejšnjih lokalnih volitvah, je bila precej boljša kot na državnozborskih volitvah, ko je dobila 3,4 odstotka glasov.

Prav razlaga uspešnosti stranke na zadnjih lokalnih volitvah je bila razlog za nesoglasje med vodstvom stranke in Peterletom. Predsednica Novakova in glavni tajnik Robert Ilc sta bila nad rezultati navdušena, saj se z nadaljevanjem pozitivnega trenda utegne stranka vrniti v parlament, pa Peterle meni, da je rezultat slab in da bi morali imeti bolj ambiciozne cilje: ne samo vrnitev v parlament, ampak doseči vsaj deset odstotkov. Zato jo je pripravljen prevzeti: »Če stranka meni, da lahko zagotovim dodano vrednost in dober rezultat, sem pripravljen biti na voljo.«

Toda kot nam je potrdila Novakova, je Peterle svojo kandidaturo povezoval s tem, da nastopi kot edini kandidat, s čimer pa se večina občinskih odborov ni strinjala. Največ podpore za predsednico stranke med občinskimi odbori je dobila ona, poleg nje pa so predlagali tudi Peterleta in Mojco Kucler Dolinar. Novakova naj bi sicer želela, da bi kandidirala tako Peterle kot Dolinarjeva, a na koncu nista dala soglasja. Peterle odgovarja, da nekateri njegovo kandidaturo doživljajo kot »poskus prevzema«, čeprav ne bi bilo nič nenavadnega, če bi se stranka poenotila o zgolj enemu kandidatu: »Ne vem, kdaj je nazadnje imela Angela Merkel kakšnega protikandidata. Nič nimam proti temu, da je več kandidatur, ampak to povzroča nove delitve in dolge nosove.«

VEČ V TISKANI IZDAJI