Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krkovič: Brez lastne vojske ne bi imeli samostojne Slovenije

Deli na:
Krkovič: Brez lastne vojske ne bi imeli samostojne Slovenije

Foto: Bobo

Brez lastnih oboroženih sil Slovenija "nikoli ne bi postala samostojna in demokratična država, četudi bi prej imeli 10 plebiscitov s 100-odstotno podporo osamosvojitvi", je 25 let po tistem, ko je Slovenija začela usposabljati svoje prve nabornike, za STA dejal takratni poveljnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Tone Krkovič.

Po besedah Krkoviča je Slovenija v času osamosvajanja potrebovala neko realno silo, ki bi se lahko uprla JLA, če bi tako narekovale razmere. "Če takšne sile ne bi imela, Slovenija JLA ne bi mogla preprečiti njenih namer," je dejal. Ob tem je ocenil, da takratna mednarodna skupnost osamosvajanju ni bila naklonjena in da je bila Slovenija v svojih namerah praktično sama.

Da je bila JLA Slovenijo v Jugoslaviji pripravljena obdržati tudi z agresijo, je Krkovič spoznal potem, ko je JLA 15. maja 1990 zahtevala, da ji Teritorialna obramba (TO) preda orožje. "Takšna zahteva je pomenila prvo napoved agresije JLA na Slovenije," je dejal.

Dva dni po omenjenem ukazu je sicer kot načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje videl, kako so vojaki JLA iz občinskega štaba TO v Kočevju odvažali orožje. Odpravil se je v Ljubljano, kjer je novoimenovani Demosovi vladi podal pobudo za ustanovitev MSNZ. Vlada je pobudi sledila, sam pa je postal poveljnik MSNZ.

MSNZ je bila po besedah Krkoviča prva realna oborožena sila novonastajajoče države, ki je jeseni 1990 postala del TO, in sicer po tistem, ko je TO prešla pod poveljstvo Slovenije. Tudi zato je Krkovič prepričan, da bi bilo treba kot dan Slovenske vojske praznovati 17. maj, ko je bila dana pobuda za ustanovitev MSNZ, in ne 15. maj 1991, ko je Slovenija začela usposabljati svoje prve vojaške nabornike.

Pod okriljem TO, ki se je v Slovensko vojsko (SV) preimenovala 20. decembra 1994, se je namreč 15. maja 1991 v učnih centrih na Igu pri Ljubljani in v Pekrah pri Mariboru začelo prvo usposabljanje 300 vojaških obveznikov, ki so kot prvi vojaki v slovenski državi prisegli 2. junija. 15. maj Slovenska vojska danes tudi obeležuje kot svoj dan.