mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krka v v prvem polletju s 160,3 mio evrov dobička

Deli na:
Krka v v prvem polletju s 160,3 mio evrov dobička

Jože Colarič, predsednik uprave novomeške Krke - Foto: Bobo

Skupina Krka je imela ob 6% rasti prodaje v prvem polletju s 160,3 mio evrov dobička, kar je 15% več kot v enakem lanskem obdobju.

Skupina Krka je po predhodni oceni v prvi polovici leta zabeležila 803,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečala za 15 odstotkov na 160,3 milijona evrov, je danes objavila Krka.

Po prodaji največja regija v skupini je bila vzhodna Evropa, kjer so prodali za 271,7 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je osem odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lanskega leta. V Rusiji, ki za Krko predstavlja največji posamični trg, so pridali za 180,2 milijona evrov izdelkov, kar na letni ravni prav tako predstavlja osemodstotno rast.

Rast prodaje so zabeležili tudi na večini ostalih trgov na območju vzhodne Evrope in srednje Azije.

V Srednji Evropi, ki ima v prodaji skupine 22,8-odstotni delež, je Krka prodala za 182,7 milijona evrov izdelkov, kar je osem odstotkov več v enakem obdobju lani. Na Poljskem, ki v tej regiji predstavlja največji trg, so prodali za 85,9 milijona evrov izdelkov oz. osem odstotkov več kot v obdobju lani.

Po prodajnem deležu sledi Zahodna Evropa, kjer je Krka v prvih šestih mesecih prodala za 181,6 milijona evrov izdelkov, kar je sedem odstotkov več kot lani. V Nemčiji, ki je največji trg v tej regiji, so prodali za 47,9 milijona evrov izdelkov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

V Jugovzhodni Evropi so prodali za 103,5 milijona evrov izdelkov, kar predstavlja 12,9 odstotka prodaje skupine. Največjo absolutno rast prodaje so dosegli v Romuniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji.


Na domačem slovenskem trgu so zabeleži 15-odstotni padec prodaje izdelkov in storitev; prodali so jih za 38,3 milijona evrov. V Krki padec pripisujejo zmanjšanju prodaje zdraviliško-turističnih storitev za 46 odstotkov zaradi vpliva pandemije covida-19. Prodaja na slovenskem trgu sicer v skupini predstavlja 4,8-odstotni delež.

Na čezmorskih trgih je Krka v šestih mesecih prodala za 24 milijonov evrov izdelkov, kar je dva odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Veterinarskih izdelkov so prodali za 38,7 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja osemodstotno rast.

Krka je v polovici leta prodala za 753,2 milijona evrov izdelkov za humano uporabo, od tega za 691,7 milijona evrov zdravil na recept in za 61,5 milijona evrov brez recepta. Prodaja prvih je zrasla za osem odstotkov, prodaja zdravil brez recepta pa je bila nižja za dva odstotka.

Ocenjeni dobiček iz poslovanja (EBIT) skupine Krka je v prvi polovici leta znašal 216,7 milijona evrov, kar je 40 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, ocenjeni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je bil višji za 30 odstotkov in je znašal 273 milijona evrov.

Kot še izhaja iz sporočila za javnost, je Krka v pol leta registrirala štiri nove izdelke, od tega tri zdravila na recept in en izdelek brez recepta. Po ocenah so v šestih mesecih za vlaganja in naložbe namenili 30 milijonov evrov. Konec junija je imela Krka 11.658 zaposlenih, skupaj z delavci, zaposlenimi prek agencij, pa je v skupini delalo 12.751 zaposlenih.

Preliminarne podatke o poslovanju v prvem polletju je na današnji skupščini predstavil predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. V sporočilu za javnost, ki ga Krka objavila na spletni strani Ljubljanske borze, je družba še navedla, da letos načrtujejo prodajo v višini 1,52 milijarde evrov, čisti dobiček pa naj bi se ustavil pri dobrih 210 milijonih evrov.

Skupina namerava za vlaganja, predvsem za povečanje in posodobitev proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, nameniti 134 milijona evrov, za raziskave in razvoj pa nameravajo nameniti 10 odstotkov prihodkov od prodaje.