Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriv? Nedolžen? Sodba Marku Jakliču bo znana v sredo

Deli na:
Kriv? Nedolžen? Sodba Marku Jakliču bo znana v sredo

Foto: Primož Lavre

Ljubljansko okrožno sodišče bo Marku Jakliču in soobtoženim v zadevi Vzajemna sodbo izreklo v sredo. Zagovorniki obtoženih zlorabe položaja in pranja denarja so namreč svoje zaključne besede brali ves dan. Tožilstvo je že prejšnji teden za obtožene predlagalo zapor, obramba pa je prepričana, da za obsodbo ni dokazov.

Med obtoženimi so štiri fizične in dve pravni osebi, njihovi zagovorniki pa so danes vsi po vrsti poudarjali, da kazniva dejanja v obtožnici niso konkretizirana ter da tožilstvo ni ponudilo ne zadostnih neposrednih dokazov ne indicev.

"Kršeno je načelo zakonitosti, niti čas niti kraj kaznivega dejanja nista konkretizirana," je opozarjal Jakličev odvetnik Boštjan Penko in se pri tem oprl na razveljavljeno sodbo v zadevi Patria, kjer je v obtožnem aktu prav tako veljala dikcija neznanega kraja in časa storitve kaznivega dejanja.

Večkrat so v od jutra trajajočih zaključnih besedah opozorili, da v Sloveniji velja prepričanje, da so za stanje v gospodarstvu krivi znani gospodarstveniki, zaradi česar da si zaslužijo obsodbe sodišč. Ob tem se obramba, kot je bilo večkrat slišati, ne more znebiti občutka, da je tudi v tem primeru tako.

Obtoženi danes niso izkoristili možnosti, da pred izrekom sodbe še zadnjič nagovorijo sodišče, dejali so le, da se pridružujejo besedam svojih odvetnikov.

Obtožnica nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Marka Jakliča in Franca Henigmana, ki je bil v upravi Vzajemne odgovoren za področje informacijske tehnologije, bremeni, da sta odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T za vzpostavitev informacijskega sistema v višini 551.213 evrov.

Denar naj bi potoval prek družbe S&T Slovenija in z njo povezanimi podjetji v tujini, na koncu pa prek več deset fiktivnih poslov končal na računu Jakličevega podjetja M-Kontakt. Denar naj bi se pozneje prelil v nepremičnine na Korčuli. Pri izvedbi načrta naj bi pomagala tedaj vodilna v podjetju S&T Klavdij Godnič in Sašo Berger.

Tožilstvo je za Jakliča predlagalo štiri leta in enajst mesecev zapora, za Henigmana tri leta zapora, za Godniča tri leta in osem mesecev zapora za Bergerja pa tri leta zapora. Za vse je tožilstvo predlagalo tudi denarne kazni. Prav tako sta kot pravni osebi obtoženi podjetji S&T ter M-Kontakt. Za obe tožilstvo predlaga milijonsko kazen.

Sodnik Boris Gabrijel Hrovat bo sodbo izrekel v sredo ob 9. uri.