izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Kresalova vpletena

Deli na:

Katarina Kresal je kot ministrica globoko vpeta v operativno delo policije, je v zvezi z današnjo izjavo notranje ministrice povedal predsednik komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zvonko Černač. zatrdil je, da tako celotna komisija kot vsi njeni člani delujejo v skladu z veljavno zakonodajo.

Katarina Kresal je kot ministrica globoko vpeta v operativno delo policije, je v zvezi z današnjo izjavo notranje ministrice povedal predsednik komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zvonko Černač. zatrdil je, da tako celotna komisija kot vsi njeni člani delujejo v skladu z veljavno zakonodajo.

Černač je dejal, da je nad odzivom Kresalove na jutranjo sejo komisije zato razočaran. "Mislim, da je ta odziv pretiran grob, neustrezen in pomeni dejansko nek grob poseg v zakonodajno vejo oblasti," je poudaril. Kot je dejal, pa takšen odziv - tudi glede na podatki, ki so bili v njem izpostavljeni - tudi kaže, da je Kresalova globoko vpeta v operativno delo policije. To ministrica sicer ves čas zanika, vendar pa se zaradi tega dogaja vedno večja stopnja politizacije policije s strani ene stranke, kar je za demokracijo v Sloveniji nevarno, je prepričan Černač.

Predsednik komisije je pojasnil, da Kresalove na seji komisije sploh ni bilo, da pa jo je sklical zaradi informacij o prikritih prisluškovalnih napravah, ki so bile odkrite v prostorih Slovenskih železnic. Kot je poudaril, je naloga in pristojnost komisije, da bdijo nad tem, "da tako obveščevalne kot varnostne službe v tej državi delujejo zakonito".

Tajno snemanje je po njegovih besedah strogo zakonsko regulirana dejavnost, ki je mogoča +samo na podlagi odredbe, v nobenem primeru pa se s to dejavnostjo ne morajo ukvarjati zasebniki.

Spomnil je, da se je v preteklem mandatu z odkritjem zlorabe Sove v politične namene v času direktorja Iztoka Podbregarja že pokazalo, da je bil ta parlamentarni nadzor dokaj učinkovit. Poudaril pa je, da so v razpravah na komisiji tudi ugotovili, da je zaradi izjemnega tehnološkega napredka velika nevarnost zlorabe nadzornih sistemov. Černač meni, da se je takšna zloraba zgodila v primeru Slovenskih železnic.

Ocenil je, da je treba ozadje tega primera, v katerem je na podlagi informacij, ki so prišle v javnost, prišlo do nezakonitega prisluškovanja osebam, treba do konca razčistiti. Poleg tega je po njegovem treba raziskati, ali ne obstajajo morebiti tudi v drugih državnih podjetjih in institucijah podobni sistemi, ki delujejo v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Černač je tudi opozoril, da je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Robert Črepinko danes povedal da preiskava ne poteka, medtem ko se je iz izjav direktorja policije Janka Gorška pred dnevi dalo sklepati, da poteka. "Zastavlja se vprašanje, zakaj že po uradni dolžnosti ni bila začeta preiskava v zvezi s tem," je dejal.

Komisija je sicer v tem primeru sama podala predlog za pregon, od policije pa pričakuje tudi nekatere druge podatke o opremi, ki je bila uporabljena v tem primeru. Pričakuje pa tudi nadzor nad podjetjem, ki je te naprave vgrajevalo - mediji so poročali, da gre za podjetje Janez d.o.o, je še povedal Černač. Po njegovem prepričanju bi preiskava morala teči hitreje tudi zato, da storilci ne bi zabrisali sledov.

Tudi v zvezi s preostalimi dejavnostmi komisije, ki jih je v današnji izjavi omenjal državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič, je Černač ocenil, da komisija deluje v skladu z zakonodajo. V sredo je tako opravila nadzore pri posameznih operaterjih na PU Koper in PU Postojna, pri čemer je bilo tudi sodelovanje policistov korektno, je pojasnil.

Na sestanku s prvim kriminalistom Aleksandrom Jevškom 5. novembra pa so se po besedah Černača pogovarjali zlasti o problemih z izvršitvijo odredb s strani enega od operaterjev - torej o problematiki vloma v Povhovo jamo. Ob tem pa so se dotaknili tudi Patrie oz. vprašanja, kdo v preiskavi, ki jo vodita dve državi, določi status osumljenca, je še pojasnil Černač. Sicer pa je po njegovem zanimivo, da imata Kresalova in Klemenčič vse te informacije,

Kresalova je danes ocenila, da je Černač na jutranji seji komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami "grobo zlorabil svoja pooblastila in nedostojno posegel v delo kriminalistične policije". Člani komisije so sicer razpravljali o preiskavi primera skritih kamer na Slovenskih železnicah, pri čemer je pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Robert Črepinko izpostavil, da policija ne more nadaljevati z zbiranjem obvestil, ker ni bil podan predlog za pregon.