favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova v Dražgošah

Deli na:

Notranja ministrica Katarina Kresal se je na današnji slovesnosti ob 68. obletnici dražgoške bitke poklonila vsem padlim. Kot prva ženska v vlogi slavnostne govornice v 53 letih, odkar v Dražgošah potekajo prireditve v spomin legendarni bitki, je še poseben poklon namenila ženskam, ki so se v narodnoosvobodilni boj zapisale s svojim imenom.

Notranja ministrica Katarina Kresal se je na današnji slovesnosti ob 68. obletnici dražgoške bitke poklonila vsem padlim. Kot prva ženska v vlogi slavnostne govornice v 53 letih, odkar v Dražgošah potekajo prireditve v spomin legendarni bitki, je še poseben poklon namenila ženskam, ki so se v narodnoosvobodilni boj zapisale s svojim imenom.

Iskreno tovarištvo, izjemna solidarnost in neizmeren pogum so po ministričinih besedah posameznike in posameznice, ki so si bili po starosti, stopnji izobrazbe in poklicu zelo različni, združili v NOB v prizadevanju za skupno dobro. "Prav je, da se danes spoštljivo spomnimo tudi ljudi, katerih imena smo izklesali na spomenike, in številnih brezimnih, ki so padli," je dejala. Ob tem je tudi spomnila, da so takrat, "ko so po vaseh streljali cele generacije moških, ženske pogosto ostale kot živ spomin".

Poudarila je, da so se v NOB zapisale "vse tiste pogumne žene, ki so med bojem osvobajale tudi sebe, ki so se emancipirale, medtem ko so spreminjale svet" ter obenem spomnila na vse tiste junaške kurirke in obveščevalke, po katerih so poimenovane partizanske bolnišnice in osnovne šole. Obenem je menila, da je trpljenje civilnega prebivalstva najtežja plat vojskovanja. "Partizanska vojska se je lahko obdržala le zaradi civilnega prebivalstva, saj je pri njem dobila zavetišče in iskreno pomoč, zaradi česar so ljudje pogosto tvegali življenja," je dejala.

V svojem nagovoru je med drugim spomnila, da vojna vedno pušča najhujšo bolečino in bedo na strani neoboroženega, civilnega prebivalstva. "In če v vojni zakoni obmolknejo, potem je v miru prav dosledno vztrajanje pri vladavini prava najtrdnejše zagotovilo proti bedi in bolečini," je dodala.

Krizna obdobja družbe so se po njenih besedah vedno izkazala za čas, v katerem sta demokracija in pravna država najbolj ranljivi civilizacijski pridobitvi, in to kljub temu, da sta se razvili kot trezen odgovor človeštva na spoznanja in obžalovanja stoletij prelivanja krvi. Zato se mora odgovorna politika po njenem mnenju zavedati ne le lepote dežele in sveta, ampak predvsem potreb ljudi - in si drzniti upreti se toku stvari, kadar ne gre v pravo smer. "Jasno mora znati obsoditi vse oblike nestrpnosti in si prizadevati za odpravo vseh krivic," je še pripomnila.

Ministrica Kresalova, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, premier Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković so po slovesnosti, te se je udeležilo nekaj tisoč ljudi, k osrednjemu spomeniku v Dražgošah položili venec. Poleg njih so se prireditve udeležili še predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, minister za promet Patrick Vlačič, okoljski minister Karl Erjavec, evropski poslanec Jelko Kacin, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik in župan občine Železniki Mihael Prevc.