markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

stankica filerji Njena.si

Sanjski moški: Stankica iznakažena po lepotnem ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Kresalova proti Krebsovi: Policisti v stavko s podpodo ministrice

Deli na:

Policijski sindidkat ima pri napovedani stavki zaradi znižanja plač tudi podporo notranje ministrice Katarine Kresal. Znižanje plač je napovedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, Kresalova pa se je v pismu ministrski kolegici postavila na stran policistov.

Policijski sindidkat ima pri napovedani stavki zaradi znižanja plač tudi podporo notranje ministrice Katarine Kresal. Znižanje plač je napovedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, Kresalova pa se je v pismu ministrski kolegici postavila na stran policistov.

Glede na trenutno varnostno problematiko, število policistov in njihovo obremenjenost policistom ne moremo zmanjševati plač, v pismu ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs ocenjuje notranja ministrica Katarina Kresal. Kot opozarja, bi to lahko povzročilo izrazito poslabšanje varnosti v državi in negativno vplivalo na integriteto policistov.

Kot je v ponedeljek poročal POP TV, so na predvideno zmanjševanje plač sicer opozorili v celjskem odboru Policijskega sindikata Slovenije, ki ob morebitnem znižanju plač policistov grozi celo s stavko. Celjskemu odboru sindikata naj bi se sicer v kratkem pridružili tudi policisti iz drugih koncev Slovenije. V prizadevanjih jih je podprl direktor policije Janko Goršek, s pismom Pavlinič Krebsovi pa tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

Ministrica Kresalova je v pismu ministrici za javno upravo zapisala, da na podlagi predloga sklepov vlade, ki se nanašajo na stroške dela v javnem sektorju v letih 2011 in 2012 in na izhodišča za pogajanja s sindikati na področju plač in drugih prejemkov za ti dve leti, ugotavlja, da se predlagani ukrepi nanašajo na vse zaposlene v javnem sektorju, ne glede na višino plače ter na zahtevnost in odgovornost nalog, ki jih opravljajo.

"Ocenjujemo, da takšen pristop ni najprimernejši, saj se različni poklici med seboj močno razlikujejo predvsem glede pomembnosti dela, ki ga v smislu izvajanja temeljnih funkcij javnega sektorja in države na splošno, opravljajo javni uslužbenci v posameznih resorjih," je zapisala Kresalova, ki ob tem posebej opozarja na položaj policistov.

Kot navaja Kresalova, je delovno mesto policista uvrščeno v 21. plačni razred, kar pomeni, da policisti prejemajo 997,27 evra bruto plače. Že trenutno vrednotenje delovnega mesta policista po oceni Kresalove komaj omogoča primeren življenjski standard.

"Zmanjševanje plač bi zato med policisti povzročilo veliko nezadovoljstvo, ki bi se odrazilo tudi v njihovi motivaciji za delo. Pomanjkanje motivacije bi se zagotovo odražalo pri delu policistov, kar bi lahko imelo za posledico tudi poslabšanje stanja varnosti v državi," v pismu Pavlinič Krebsovi opozarja Kresalova. Med morebitnimi posledicami še omenja, da bi to utegnilo povzročiti, da bi policijske vrste zapustilo večje število policistov.

Navedeno po navedbah notranje ministrice velja tudi za predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Predlagani interventni ukrep, da javni uslužbenci v letih 2011 in 2012 ne bodo napredovali in da se to obdobje ne bo štelo v napredovalno obdobje, bo po njenem mnenju povzročil velik padec motivacije za delo. Prav tako ministrica nasprotuje znižanju regresa za prehrano, povračila stroškov prevoza na delo in terenskega dodatka.