stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova in Pahor sta državotvorna: Ne misliva odstopiti

Deli na:

Katarini Kresal ne diši odhod z ministrstva za notranje zadeve, še manj se je pripravljena podrejati odpadniškemu DeSUS. Odstopiti zdaj bi bilo neodgovorno, pravi. Premier Borut Pahor je podobno vztrajen, žrtvoval se bo in ostal bo za dobro pokojninske reforme. Malo drugačnega mnenja je predsednik DZ in član Zaresa Pavel Gantar. Ta meni, da je prav odstop vseh treh šefov koalicijskih strank najboljši način, da se referendum dobi. Ugled vlade je že tako načet, da to vpliva tudi na odločanje na referendumu, ocenjuje Gantar.

Katarini Kresal ne diši odhod z ministrstva za notranje zadeve, še manj se je pripravljena podrejati odpadniškemu DeSUS. Odstopiti zdaj bi bilo neodgovorno, pravi. Premier Borut Pahor je podobno vztrajen, žrtvoval se bo in ostal bo za dobro pokojninske reforme. Malo drugačnega mnenja je predsednik DZ in član Zaresa Pavel Gantar. Ta meni, da je prav odstop vseh treh šefov koalicijskih strank najboljši način, da se referendum dobi. Ugled vlade je že tako načet, da to vpliva tudi na odločanje na referendumu, ocenjuje Gantar.

Predsednica LDS Katarina Kresal je po kolegiju pri premieru Borutu Pahorju pojasnila, da "neka resna in odgovorna vlada ne vrže puške v koruzo, zato ker se je en igralec odločil, da se ne igra več". Obenem je opozorila, da že od prejšnjega tedna govori, da si bo treba v neki točki priznati, da tako ne gre več naprej in se morajo umakniti.

Predlog predsednika Zares Gregorja Golobiča, da tako on kot Kresalova in Pahor odstopijo iz vlade, se ji zato ne zdi "nič posebno novega" ali nekaj, kar ji ne bi bilo sprejemljivo. Ob tem pa dodaja, da zanjo trenutek, ko bi morali narediti reformo vlade, ni trenutek, ko "se DeSUS odloči, da se ne gre več", saj vlada ni bistveno drugačna, kot je bila že zadnjih nekaj mesecev. Razlika je le ta, da sedaj vedo, kje so, je pojasnila predsednica LDS.

Poudarila je, da so v fazi, ko peljejo najbolj resne projekte, ki so si jih zastavili. Zato meni, da če v nekaj verjameš in si se zato boril dve leti, se boš boril do konca. Vlada bi morala po njenih besedah reči, da "je dovolj", ko bo videla, da njena prepričanja niso padla na plodna tla in ko se izkaže, da mehanizmov odločanja nima več v svojih rokah. Takrat tudi sama ne bi imela več pomislekov, "da se naslednji dan umakne". V tej smeri naj bi šel tudi današnji razgovor, je dejala Kresalova, ki hkrati verjame, da se bodo na novo organizirali in speljali vse potrebno, da pokojninska reforma uspe.

Kresalova je namreč prepričana, da se je treba boriti za pokojninsko reformo, saj da ni nikogar drugega, ki bi se boril zanjo. Ta vlada jo je pripravila, verjame vanjo in ve, kakšne posledice bi prinesla njena zavrnitev, je še menila. Če bi se namreč sedaj umaknili, ne bi reforme po njenih besedah "nič bolj osvobodili političnega in vladnega prizvoka".

Ob tem je opozorila, da se "zelo črno-belo" predstavlja, da je referendum odločitev o vladi, sama pa meni, da ni tako, kar bi morala vlada tudi pokazati. Zato priznava, da smo na prelomnici, vendar ne v smislu, katero vlado bo imela Slovenija, temveč kako se bo v Sloveniji živelo. Morda bi bilo najlažje reči, da "imamo vsega dovolj", ob tem pa je poudarila, da kar je najlažje, ni nujno tudi najboljše.

Današnjo razpravo pri Pahorju je sicer ocenila kot dobro in odprto ter dodala, da si bo tudi Golobič vzel čas za razmislek o tem, kar je danes slišal na sestanku. Hkrati pa je napovedala, da bo vztrajala pri tem, da se ne vrže puške v koruzo, ampak "da se bori do konca". Če pa to ne gre, "se odide častno in brez velikih besed", je sklenila.


Pahor se je na današnje dogajanje odzval le pisno. V sporočilu za javnost je poudaril, da se popolnoma zaveda izjemne odgovornosti za vodenje vlade in države in ostaja zvest reformni politiki, prizadeval pa si bo prepričati ljudi o pomenu pokojninske reforme za gospodarsko in socialno stabilnost države. V tem smislu bo po mnenju Pahorja velika preizkušnja uspeh pokojninske reforme na referendumu.

Odstop bo najbolj zanesljivo rešil pokojninsko reformo

Predsednik DZ in član Zaresa Pavel Gantar je v izjavi za medije podprl predlog Gregorja Golobiča o odstopu vseh treh predsednikov koalicijskih strank s položajev v vladi. Po njegovih besedah je namreč treba storiti vse, da koalicija dobi referendum o pokojninski reformi.

"Vsakemu je namreč jasno, da je ugled vlade tako prizadet, da to vpliva tudi na odločanje pri referendumih," ocenjuje predsednik DZ Pavel Gantar.

Glede poziva SDS, naj skliče posvet predsednikov parlamentarnih strank, na katerem bi se pogovorili o možnosti razpisa predčasnih volitev, če takšnega posveta ne bo sklical predsednik vlade, pa je Gantar dejal, da razloga za predčasne volitve trenutno ni. "Volitve so vedno dobra možnost, kadar politična elita zaide v krizo. V tem trenutku je ta vlada to sposobna rešiti, če se nekoliko rekonstruira," je dejal.

Dodal je še, da pokojninska reforma ne sme pasti in da bodo naredili vse, da reforma ne pade.