Revija Reporter
Slovenija

Kras spet gori! (FOTO)

STA
855

18. jul. 2024 11:11 Osveženo: 21:27 / 18. 7. 2024

Deli na:

Požar pri Trstelju na Krasu

X.com/Bandelli

Požar, ki je dopoldne izbruhnil pod hribom Trstelj blizu Škrbine na Krasu, je po zadnjih podatkih zajel okoli 150 hektarjev gozdnatih površin, je sporočila uprava za zaščito in reševanje. Kot je pred tem v izjavi povedal vodja intervencije Simon Vendramin, gre pravzaprav za dva požara, ki sta ločena, ne izključuje niti možnosti preskoka ognja.

Vendramin je dejal, da so takoj po izbruhu požara aktivirali gasilce iz severnoprimorske in obalno-kraške regije, tako da je trenutno na terenu 70 enot z 200 gasilci. Poleg tega so aktivirane tudi druge službe zaščite in reševanja, kot so reševalci, civilna zaščita in policija.

Požar bodo skušali po njegovih besedah danes vsaj omejiti, čeprav je napovedana okrepljena burja. Ocenil je, da sama intervencija danes in v petek ne bo zaključena in da bo trajala še nekaj dni, saj bo potrebno na požarišču glede na razmere zagotavljati gasilsko stražo.

Ogenj gasita tudi novi letali air tractor, ki vodo za gašenje v dogovoru z italijanskimi gasilci zajemata iz morja v Tržaškem zalivu, je dodal Vendramin. Za pomoč pri koordinaciji zračnih sil imajo tudi helikopter Slovenske vojske in helikopter Slovenske vojske Bell 412, na požarišče pa prihaja tudi helikopter Cougar, so popoldne sporočili z obrambnega ministrstva.

Ogenj je ogrožal tudi kočo na Trstelju in tamkajšnjo infrastrukturo. Med intervencijo so izvedli manjšo evakuacijo ovac, ki so bile na Trstelju. Lokalno elektro omrežje je izklopljeno, čakajo pa še na izklop meddržavnega elektro omrežja, pravi Vendramin.

Odklopljen je meddržavni 400-kilovoltni daljnovod Sredipolje - Divača, so pojasnili v regijskem štabu CZ za severno Primorsko. Kot so dodali, je gasilcem je uspelo obvarovati kočo na Trstelju ter oddajniški stolp.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca, ki je tudi prišel na požarišče, sta air tractorja pokazala, da lahko v kratkem času preprečita širjenje požara. Napovedal je, da bo Slovenska vojska zagotovila tudi logistično podporo aktivnostim na terenu. Danes bodo tako priskrbeli prve obroke hrane. Ostalo bodo sproti prilagajali, v pripravljenosti pa ima obrambno ministrstvo 100 vojakov.

Na krasu divja obsežen požar.

Jure Klobčar

Poveljnik Civilne Srečko Šestan je dejal, da letali air tractor upravljata pilota iz Španije in Italije, saj bodo slovenski piloti za to usposobljeni prihodnje leto. Po njegovih besedah pričakujejo še en helikopter za gašenje, s policijo pa so nadomestili vse aktivnosti, ki jih pokriva Slovenska vojska.

Odvisno od razmer v naslednjih dneh bodo preverili, ali bo treba usposobiti še kakšen helikopter, je dodal Šestan.

Situacijo na terenu pozorno spremlja tudi operativna skupina za krizno upravljanje na ministrstvu za solidarno prihodnost. Z ministrstva so sporočili, da je skupna stopila v stik z vsemi izvajalci socialnovarstvenih storitev na prizadetem območju in jim posredovala operativna navodila za ravnanje v dani situaciji. Izvajalce so pozvali, naj tudi sami pozorno spremljajo situacijo na terenu in dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb.

Izvajalci socialnovarstvenih storitev (domovi starejših, centri za usposabljanje, delo in varnost, varstveno-delovni centri in drugi) po navedbah ministrstva sicer poročajo, da njihovi uporabniki in zaposleni za zdaj niso neposredno izpostavljeni nevarnosti. Minister Simon Maljevac ob tem poudarja, da je v razmerah, ki so vsako leto bolj neukrotljive, toliko bolj pomembno, da izkazujemo najvišjo mero solidarnosti in pomoči - na sistemski in medosebni ravni.

Zaradi požara na Krasu moten tudi cestni promet

Požar povzroča veliko težav tudi v prometu. Ta je na nekaterih odsekih zelo moten, določene lokalne ceste so na območju Renč, Dornberka in Komna tudi zaprte.

Požar na Krasu.

Primorske novice

Kot opozarjajo na portalu Promet.si, so zaprte lokalne ceste Renče-Temnica, Lipa-Dornberk in Komen-Škrbina-Šibelji. Tudi na ostalih cestah v okolici se občasno vozijo konvoji gasilskih vozil, zaradi česar vse voznike pozivajo k dodatni previdnosti in tudi izogibanju tem potem, razen v nujnih primerih.

Tudi sicer je poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk prebivalce z območja požara pozval, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne zahajajo na požarišče zaradi lastne varnosti.