stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kranjska tajkunska lista

Deli na:

Grobarji Merkurja se kandidirajo na lokalnih volitvah v Kranju. Lista Hermine Krt je kranjska različica Foruma 21: na njej so imena, ki so odgovorna za potop Merkurja.

Grobarji Merkurja se kandidirajo na lokalnih volitvah v Kranju. Lista Hermine Krt je kranjska različica Foruma 21: na njej so imena, ki so odgovorna za potop Merkurja.

Za simpatičnim obrazom kranjske županske kandidatke Hermine Krt se skrivajo banka, ki je pomagala pri menedžerskih odkupih, in gospodarstveniki, odgovorni za propad Merkurja. Nekateri med njimi nastopajo na njeni listi in Kranjčanom obljubljajo gospodarski razvoj. Vse to očitno ne moti niti prvaka Desusa Karla Erjavca, ki je kandidatko iz tajkunske banke celo osebno podprl na njeni konvenciji.

Med šestimi županskimi kandidati v gorenjski prestolnici najbolj izstopa neodvisna kandidatka Hermina Krt, ki velja za sveže ime in uspešno poslovno žensko. Javnomnenjske ankete ji celo kažejo uvrstitev v drugi krog, v katerem naj bi se pomerila z nekdanjim županom Mohorjem Bogatajem, ki je pred lokalnimi volitvami ustanovil svojo stranko za napredek krajevnih skupnosti. Kandidata dveh največjih strank, Darijan Petrič (SD) in Bojan Homan (SDS), naj bi imela manj možnosti za uvrstitev v drugi krog, Matevž Kleč (NSI) in Pavle Okorn (Zveza za prihodnost) pa nista favorita.

Asistenti menedžerskega odkupa Merkurja
Potem ko je vso Slovenijo pretresla zgodba o propadu gorenjskega trgovskega velikana zaradi neuspešnega menedžerskega prevzema, se utegne zgoditi, da bodo soodgovorni nagrajeni z najvišjimi položaji v Mestni občini Kranj. Za mestni svet se na listi županske kandidatke Hermine Krt poteguje celo nedavni predsednik nadzornega sveta Merkurja Jakob Piskernik.

Ko je leta 1998 prepustil položaj predsednika uprave družbe Binetu Kordežu, je opravljal funkcijo predsednika in nazadnje člana nadzornega sveta. Odstopil je šele po odstopu celotne uprave Merkurja s Kordežem na čelu. Kot član nadzornega sveta je spremljal menedžerski odkup, ki je povzročil insolventnost družbe.

Menedžerji so se po družbi Merfin, v kateri ima največji delež Kordež, dokopali do večinskega deleža v Merkurju, nato pa zaradi gospodarske krize niso bili sposobni odplačevati bančnih posojil. Plačilna nesposobnost je začela prazniti prodajne police in ogrožati delovna mesta. Po najslabšem možnem scenariju bi lahko brez zaposlitve ostalo več kot 4000 ljudi, celotna neposredna in posredna škoda pa bi za Gorenjsko znesla vrtoglavo milijardo evrov. Nadzorni svet bi lahko preprečil tvegano početje Merkurjeve uprave, vendar je vse to odobraval. Tudi Piskernik ni zaradi tega protestno odstopil, ampak je vztrajal, vse dokler se ni poslovil njegov varovanec.

Podobno vlogo pri propadu kranjskega trgovskega velikana je imel tudi predsednik uprave Save Janez Bohorič, ki nastopa kot drugi na listi, takoj za nosilko Hermino Krt. Bohorič je v času lastninjenja Merkurja imel prvo besedo leta 2006, ko je Sava vstopila v lastništvo družbe z dokapitalizacijo, dve leti pozneje pa se je odločila, da bo svoj 20-odstotni delež prodala Merfinu, ki pa zaradi gospodarske krize ni mogel izplačati kupnine.

Ker država na usodo Merkurja ni mogla več vplivati, je prodala 25-odstotni delež Kada in Soda najboljšemu ponudniku – na dražbi je ta delež kupil Energotuš in ga pozneje prodal Merfinu. Sava in Energotuš sta bila torej parkirišči za menedžerje Merkurja, ki so leto pozneje (leta 2007) objavili prevzem družbe.

Poleg Bohoriča sta na listi Hermine Krt tudi prvi finančnik Save Vinko Perčič in Alenka Podbevšek, od letos finančna direktorica Tušmobila, ki še vedno spada v lastniško sestavo Engrotuša. Pred tem je bila Podbevškova izvršna direktorica družbe Socius pod vodstvom Leonarda F. Peklarja. Kljub vsemu se lista Hermine Krt propagira kot lista za zdravo mesto oziroma zdravo in razvojno usmerjeno gospodarsko okolje, kar zdrava pamet težko razume.

VEČ V TISKANI IZDAJI