Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kranjec slavil na Kulmu

Deli na:

Robert Kranjec (195/200 m; 382,5 točke) je odlično nastopil na uvodni tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih na Kulmu in ugnal vso konkurenco ter po letu 2005 prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu v karieri.

Robert Kranjec (195/200 m; 382,5 točke) je odlično nastopil na uvodni tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih na Kulmu in ugnal vso konkurenco ter po letu 2005 prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu v karieri.

Tretji je bil avstrijski letalec Martin Koch (379,5 točke), ki je v finalu pristal pri 201,5 metra, kar je bila tudi daljava dneva. V finalu sta od Slovencev nastopila še Mitja Mežnar (299 točk), ki je bil 23. in Jernej Damjan (292,9), ki je bil 27.

Kranjec pa je na Kulmu za pol točke ugnal Ammanna in po Kuusamu 2005 prišel do svoje druge zmage v svetovnem pokalu, prve slovenske po Roku Urbancu v Zakopanah leta 2007 in skupno 29. posamične zmage za Slovenijo. Leteči Kranjec je po prvi seriji zgolj za točko - oba sta pristala pri 195 metrih - zaostajal le za Ammannom, tretji pa je bil svetovni prvak v poletih, Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

V finalu se je pri vrhu odvijal napet obračun. Prvi je vrh napadel Koch s petega mesta. Z daljavo 201,5 metra je kot prvi danes preletel 200-metrsko znamko in s tem izzval vodilne po prvi seriji, ki so še čakali na vrhu letalnice. Najprej se je po hrbtišču spustil Čeh Antonin Hajek, ki ni zdržal izziva (na koncu je zasedel četrto mesto), nato pa je "klonil" še avstrijski as Schlierenzauer, ki je na žalost več deset tisoč navijačev končal na petem mestu.

Šele Kranjec je s prvega mesta izpodrinil Kocha, saj je pristal pri natanko 200 metrih. Kot zadnji se je v dolino spustil še vodilni po prvi seriji in najboljši skakalec to zimo Ammann, ki je izenačil daljavo Kranjčana, a je imel težave pri doskoku in Kranjec se je lahko veselil zmage; druge slovenske na Kulmu po Primožu Peterki leta 1997.

"V Planici sem bil res že dvakrat blizu zmage, a sem obakrat končal na tretjem mestu. Danes pa sem končno dočakal prvo zmago na letalnici. Razlika glede na minule tekme je v tem, da sem spet pridobil nazaj pravi občutek v počepu. Sedaj spet čutim noge in se lahko dobro peljem," je dejal 28-letni slovenski rekorder, preden je odhitel na zmagovalni oder, kjer je lahko poslušal Zdravljico.

Veliki uspeh Kranjca sta dopolnila še Damjan, ki je v finalu napredoval na 27. mesto, ter Mežnar, ki je svoj prvenec na Kulmu končal kot 23. "Robi je naredil res dva odlična poleta. Mislim, da si je to zmago res že zaslužil, glede na vse, kar je pokazal do sedaj, saj je bil vso sezono blizu odličnemu rezultatu. Čestitke pa gredo tudi Mitji, ki je danes letel zelo dobro, sploh v prvem poletu je presenetil. Res super, veseli smo! Ta zmaga je obenem dobra popotnica za nadaljevanje sezone, ne le za Robija, temveč za vso ekipo," je po tekmi povedal glavni trener reprezentance Matjaž Zupan.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je Kranjec kot najboljši Slovenec z 219 točkami napredoval na 13. mesto; v vodstvu je po 11. od skupaj 23 tekem še naprej Ammann (749 točk) pred Schlierenzauerjem (696) in še enim Avstrijcem, zmagovalcem novoletne turneje Andreasom Koflerjem (561).

V nedeljo bo na letalnici še ena tekma v poletih; prva serija se bo prav tako začela ob 14. uri.