stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kraljica odšla

Deli na:

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes okoli 11. ure zapustila Slovenijo. K letalu, ki jo je ponesel proti Slovaški, jo je z vsemi častmi pospremil gostitelj, slovenski predsednik Danilo Türk. Predsednik je nato o vsebini obiska spregovoril tudi na novinarski konferenci in izpostavil, da "smo s tem obiskom lahko vsi zadovoljni".

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes okoli 11. ure zapustila Slovenijo. K letalu, ki jo je ponesel proti Slovaški, jo je z vsemi častmi pospremil gostitelj, slovenski predsednik Danilo Türk. Predsednik je nato o vsebini obiska spregovoril tudi na novinarski konferenci in izpostavil, da "smo s tem obiskom lahko vsi zadovoljni".

82-letna monarhinja je za zadnji dan državniškega obiska izbrala plašč in klobuček nežno roza barve, bele rokavice ter črno torbico in čevlje. Čeprav je bilo na Brniku ob njenem odhodu vreme hladno in je rahlo deževalo, je kraljica odšla dobro razpoložena. V slovo Sloveniji je z nasmehom na obrazu skupaj z vojvodo Edinburškim tudi pomahala.

Pred tem je predsednik Türk skupaj s kraljico pregledal častno gardo. Orkester Slovenske vojske, ki je zadnje dejanje kraljevega obiska v Sloveniji začel s himnama Velike Britanije in Slovenije, pa je igral koračnico. Kraljica se je nato s stiskom roke poslovila od predstavnikov slovenskega političnega vrha in veleposlaništva ter se vkrcala na najeto letalo Airbus 320 družbe British Airways in poletela proti Slovaški.

Tja je prispela slabo uro kasneje. Tudi obisk na Slovaškem je njen prvi, prišla pa je na povabilo slovaškega predsednika Ivana Gašparoviča. Njen obisk je v prvi vrsti osredotočen na partnerstvo med Slovaško in Veliko Britanijo, še posebej na socialnem področju in varstvu okolja, ter pomeni potrditev dobrih odnosov med državama.

Nekaj čez poldne je v Ljubljani svoje vtise z obiska britanske kraljice v Sloveniji na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil tudi njen gostitelj Türk in izrazil veliko zadovoljstvo nad potekom. "S tem obiskom smo vsi lahko zelo zadovoljni," je dejal. "Ob tem obisku je prišla do izraza simbolika sodelovanja med eno najstarejših monarhij v Evropi in eno najnovejših držav v Evropi," je ocenil Türk.

Pohvalil je tudi sprejem med ljudmi, ki ga je doživela kraljica. "To je dalo poseben čar in posebno noto obisku v celoti," je poudaril Türk in dejal, da je bil tudi sam navdušen nad sprejemom, ki so ga v Ljubljani pokazali prebivalci, ko se je kraljica sprehodila po mestu.

Kot je povedal, je kraljica v vseh njunih pogovorih pokazala veliko zanimanje za Slovenijo, njene dosežke in napredek. "To zanimanje je seglo na področja, kot je šolstvo, skrb za otroke, zdravstvo, razvoj farmacevtske industrije pri nas," je opisal Türk. Sicer sta se pogovarjala tudi o finančni krizi v svetu, posledicah podnebnih sprememb in drugih aktualnih vprašanjih in izzivih v svetu.

Po Türkovih besedah je gostja veliko pozornosti posvetila tudi Kobilarni Lipica in lipicancem. Izpostavil je simbolični pomen obiska kraljice v Lipici in poudaril, da je tradicija gojenja plemenitih konj v Evropi pomembna in da je prav, "da na Slovenskem to izražamo". V tej luči je kot pomembno gesto označil tudi darilo kraljici, 16-letnega plemenskega žrebca.

Komentiral je tudi očitke glede seznama povabljencev na torkovo svečano večerjo na gradu Brdo in dejal, da so pri oblikovanju tega seznama strogo upoštevali protokol, kot gostitelj pa je imel tudi možnost, da povabi nekatere goste, "ki spadajo na tako večerjo".

Poudaril je, da je pri sestavljanju seznama gostov upošteval tudi okoliščino, da so prišli na večerjo tudi člani kraljičinega kabineta in po njegovem mnenju je bilo prav, da imajo tudi ti na nasprotni strani sogovornike izmed njegovih svetovalcev. Opozoril je še, da obisk ni bil na vladni ravni, ampak na ravni šefov držav, zato je bila temu prilagojena tudi sestava povabljencev. Sicer je ocenil, da je večerja zelo lepo uspela, da je bilo razpoloženje dobro in tudi pogovori so bili po njegovi oceni primerni.

Sicer pa je predsednik izrecno pohvalil protokolarno izvedbo obiska kraljice. Državni protokol je po njegovih besedah "izpeljal vse dejavnosti brezhibno", to pa naj bi dokazovali tudi komentarji britanskega tiska, da je bil protokol "tako perfekten, da se to redko dogaja". "Opažena je bila strogost in natančnost protokola pri nas," je še povedal.

Na novinarsko vprašanje pa je pojasnil še, da s kraljico nista govorila o morebitnem opravičilu Velike Britanije glede vrnitve domobrancev po drugi svetovni vojni komunističnim silam, ki so jih nato pobile. To je Türku med drugim predlagala Nova slovenska zaveza, vendar je tovrstno temo označil za neprimerno.

"To ni bila priložnost za tovrstne razprave. Gre za temo, ki vsekakor zasluži nadaljnje zgodovinske osvetlitve, če je še kaj neznanega, in jaz se za to zavzemam, vendar obisk kraljice ni bil priložnost za to razpravo. Obisk je bil drugačne narave in ne bi bilo primerno, da bi ga obremenjevali s tem težkim trenutkom naše zgodovine," je še poudaril Türk.