komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK sprejela osnutek ugotovitev glede komisarske zgodbe Bratuškove

Deli na:
KPK sprejela osnutek ugotovitev glede komisarske zgodbe Bratuškove

Foto: Bobo

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je danes sprejel osnutek ugotovitev po pregledu postopka izbire kandidata za evropskega komisarja. Osnutek je že posredoval slovenski kandidatki in premierki v odhodu Alenki Bratušek, vsebine pa ne razkriva. V ZL in NSi pa menijo, da je način, na katerega je Bratuškova prišla do kandidature, sporen.

Bratuškova se v roku sedmih delovnih dni po prejemu osnutka ugotovitev KPK lahko izjasni glede navedb v njem. Takoj zatem bo senat komisije sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost, so danes sporočili iz KPK.

KPK se s preiskovanjem postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja, zlasti v luči tega, da je bila na seznamu treh kandidatov poleg evropske poslanke iz vrst SD Tanje Fajon in prvaka DeSUS Karla Erjavca tudi Bratuškova, ukvarja približno mesec dni. Postopek je začela na lastno pobudo.

Na isto temo je komisija, kot so sporočili, naknadno prejela še dve prijavi.

Bratuškova je medtem že postala uradna kandidatka za komisarsko ekipo, vendar še ni znano, kateri resor ji bo pripadel.

"Glede samoimenovanja Bratuškove je očitno, da je po razkolu v PS delala na dveh kariernih strategijah. Prva in verjetno bolj zaželena je bila, da postane evropska komisarka, za kar je najverjetneje dobila kakšne namige, da bi bilo mogoče. Stranko ZaAB pa je medtem ustanovila za vsak slučaj, kot nek rezerven scenarij," pa je danes za STA ocenil vodja poslancev opozicijske ZL Luka Mesec.



Po njegovem mnenju gre, če že ne za nelegalno, pa vsaj za zelo nelegitimno potezo Bratuškove, pri kateri bi verjetno lahko govorili tudi o zlorabi položaja. Najbolj problematično pri vsej zgodbi pa se Mescu zdi to, da so prav Bratuškovi, ki je leto in pol govorila, kako se v Bruslju trdo pogaja za interese Slovenije, inštitucije, s katerimi se je 'trdo pogajala', zdaj ponudile službo za več kot 20.000 evrov na mesec.

"Tukaj gre verjetno za neko vračanje uslug s strani inštitucij, ki so narekovale reforme njene vlade in bi lahko na nek način to brali kot zakasnelo 'nagrado' za udejanjanje interesov Evropske komisije in finančnih trgov v Sloveniji," je dodal.

Mandatar Miro Cerar bi po mnenju Mesca pri tem lahko imel zadnjo besedo, a "si je ni upal vzeti. Je najprej malo zagrozil, da to bo storil, pa si je takoj po pogovoru s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem premislil".

Tudi predsednica opozicijske NSi Ljudmila Novak je v današnji izjavi medijem dejala, da je način, na kakršnega je bila predlagana Alenka Bratušek, zagotovo sporen in ni pravi. Po njenih besedah v Sloveniji večina ne podpira Bratuškove za slovensko komisarko, kar bi moral Juncker upoštevati in spoštovati.

"Seveda je pa naloga predsednika vlade, da tudi posreduje, tako je napovedoval predhodno, da bo, ko bo imel moč, sprožil postopke v tej smeri," je Novakova spomnila na besede Cerarja glede tega vprašanja. Novakova pravi, da ima Cerar še vedno možnosti, da pri kandidaturi Bratuškove kaj "spremeni" in da državljani to od njega tudi pričakujejo.