zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK: Pri Stepišniku videz, da se funkcija uporablja za zasebne interese

Deli na:
KPK: Pri Stepišniku videz, da se funkcija uporablja za zasebne interese

Foto: Bobo

V primeru gospodarskega ministra Stanka Stepišnik je obstajal videz, da se funkcija uporablja za zasebne interese funkcionarjev oziroma z njimi povezanih pravnih ali fizičnih oseb, je v odzivu na Stepišnikov odstop za STA dejal podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Rok Praprotnik.

Pomembno je namreč, tako Praprotnik, da pri opravljanju javne funkcije tak videz ne nastaja. V Stepišnikovem primeru pa, "sodeč po množičnih reakcijah, ki smo jih lahko spremljali v zadnjih dneh", ni dvoma, je ta videz obstajal.

KPK, kakor je sporočila popoldne, v postopku zaradi dodelitve subvencije družbi Emo Orodjarna doslej ni potrdila neposredne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je pa ugotovila nepravilnosti v pogodbi o dodelitvi javnih sredstev med ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter omenjeno družbo.

Pogodba vsebuje klavzulo, ki ugotavlja, da Emo Orodjarna ni na seznamu subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.



"To določilo v pogodbi - ki sta jo podpisali obe stranki - ne odraža dejanskega stanja in ni resnično," piše KPK. V času podpisa pogodbe je bilo namreč podjetje Emo Orodjarna že uvrščeno na seznam omejitev poslovanja.

KPK dodaja, da enako omejitev vsebuje tudi razpisna dokumentacija Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) v aktualnem razpisu, na katerega naj bi se Emo Orodjarna prav tako prijavila. Komisija je zato napovedala pravno preučitev te zadeve v sodelovanju z državnim pravobranilstvom.

Stepišnik, ki je včeraj napovedal svoj odstop z ministrskega mesta, je solastnik družbe Emo Orodjarna. Kot ugotavlja KPK, se je Stepišnik 19. aprila letos pisno izločil iz vseh postopkov, v katerih nastopajo podjetja, ki so z njim povezana, in sicer Emo Orodjarna, Corda Orodjarna in Tic Lens.