Revija Reporter
Slovenija

Kovid-19 na Janševem podeželju: najslabše precepljene slovenske občine so v Slovenskih goricah

Biserka Karneža
15 3.465

24. okt. 2021 20:00 Osveženo: 20:07 / 24. 10. 2021

Deli na:

Občina Juršinci

Primož Lavre

Mesto v malem, bi lahko dejali za občino Juršinci, kjer v 13 naseljih, večinoma raztresenih po Slovenskih goricah, živi okoli 2400 prebivalcev. Imajo skoraj vse pomembne ustanove, veliko novih investicij in vse od letošnjega poletja tudi mobilno cepilno enoto. Kljub temu Juršinci s sosednjima občinama Sveti Andraž in Trnovska vas sodi med tri občine z najnižjim odstotkom precepljenosti v državi.

Še nedavno je bila občina Juršinci s 34 odstotki zadnja med slovenskimi občinami po precepljenosti. Zdaj se lahko tolažijo, da jim je z 38,8 odstotka z dne 22. oktobra uspelo prepustiti neslavno prvo mesto sosednji občini Sveti Andraž, kjer imajo 37,2-odstotno precepljenost. Tej sledi prav tako sosednja občina Trnovska vas s 37,6 odstotka.



Trenutno najnižja precepljenost, ki ne dosega niti 50 odstotkov, je v posavski in podravski regiji, kjer trem omenjenim občinam ne uspe preseči 40 odstotkov.

Ob tem je pomenljivo, da Podravje slovi za tradicionalno in bolj desno usmerjeno volilno bazo, kar se je potrdilo ob zadnjih volitvah leta 2018, ko je tod dosegla največji uspeh vladajoča SDS.

Kdo so največji nasprotniki cepljenja v najbolj problematičnih občinah in kaj vse je bilo že postorjeno za zvišanje precepljenosti?

Ali je strokovna ekipa na ministrstvu za zdravje sprejela nove odločitve za pospešitev cepljenja v najbolj problematičnih občinah?

Kateri razlogi so po oceni ministrstva odločilni za nizko precepljenost v Sloveniji?

Med obiskom Juršincev in Svetega Andraža smo se o tem, zakaj se v njihovih občinah ne odločajo za cepljenje, pogovarjali z naključno izbranimi sogovorniki.

Kaj so povedali zagovorniki cepljenja kot tudi nasprotniki?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24