profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kosovo odlikovanje dviga prah

Deli na:

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije in skupine držav Sveta Evrope proti korupciji Drago Kos bo danes prejel avstrijski zlati častni red za zasluge pri preprečevanju korupcije. Zelo redko se zgodi, da bi ljudje, ki se borijo proti korupciji, dobili kakšno uradno priznanje ali odlikovanje, zato mu to zelo veliko pomeni, je dejal za STA. Zoper odlikovanje je že spregovorila stranka SDS, ki je potezo Avstrije primerjala z odlikovanjem, ki ga je Tomažu Ertlu podelil slovenski predsednik Danilo Türk.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije in skupine držav Sveta Evrope proti korupciji Drago Kos bo danes prejel avstrijski zlati častni red za zasluge pri preprečevanju korupcije. Zelo redko se zgodi, da bi ljudje, ki se borijo proti korupciji, dobili kakšno uradno priznanje ali odlikovanje, zato mu to zelo veliko pomeni, je dejal za STA. Zoper odlikovanje je že spregovorila stranka SDS, ki je potezo Avstrije primerjala z odlikovanjem, ki ga je Tomažu Ertlu podelil slovenski predsednik Danilo Türk.

Avstrija je bila zadnja leta po Kosovih besedah zelo aktivna v mednarodnih aktivnostih v boju zoper korupcijo. "Nekaj posameznikov iz Avstrije je začelo z iniciativami, ki sem jih jaz kot predsednik skupine držav Sveta Evrope proti korupciji (Greco) in kot predsednik slovenske protikorupcijske komisije, kar ima svojo težo, aktivno podprl. Te aktivnosti so se prijele in stekle in mislim, da je to razlog, da mi Avstrijci zdaj podeljujejo odlikovanje," pojasnjuje Kos.

Kot ocenjuje, imamo v Sloveniji sisteme za boj proti korupciji in za preprečevanje korupcije bolje razvite kot v Avstriji. Je pa po njegovih besedah Avstrija malo manj obremenjena s korupcijo kot Slovenija, čeprav so razlike majhne, saj gre za državi, ki sta si zelo podobni. Pri nas smo na področju preprečevanja korupcije naredili nekaj korakov, ki Avstrijo še čakajo, med drugim specializiran organ za preprečevanje korupcije, pravi Kos.

"O tem, ali me bo kdo odlikoval in zakaj, nikoli ne razmišljam," je Kos odgovoril na vprašanje, ali si drzne pričakovati podobno odlikovanje s strani slovenske vlade. Glede na to, kakšne odzive doživlja delo komisije, se po njegovem mnenju ni treba bati, da bi se kaj podobnega zgodilo tudi v Sloveniji.

Glede na podatke javnomnenjskih raziskav in glede na podporo, ki jo delu komisije izražajo državljani Slovenije, je njeno delo zagotovo cenjeno, ocenjuje Kos. Vprašanje pa je, kot pravi, če se s tem strinjajo vsi slovenski politiki.

V utemeljitvi odlikovanja so med drugim kot posebne Kosove zasluge navedli njegove prispevke pri uveljavitvi evropske mreže za boj proti korupciji (EPAC), pri ustanovitvi Združenja EU proti korupciji (EACN), pri vzpostavitvi mednarodne protikorupcijske šole in pri ustanovitvi združenja evropske mreže za boj proti goljufijam in korupciji v zdravstvu (EHFCN).

Svojo odločitev podeljevalci utemeljujejo tudi z "dosledno strokovno in požrtvovalno držo, temelječo na striktnem upoštevanju kodeksa profesionalnosti in etične integritete, ter spoštovanje in prijateljstvo, ki jih Drago Kos vnaša v avstrijska in mednarodna prizadevanja boja proti korupciji".

Pomisleki SDS (tekst objavljamo v celoti)

V zadnji lanski številki Nedeljskega Dnevnika je Aleksander Lucu zapisal, da "najboljši podatki o Patrii domujejo v izjemno dobro obveščeni skupini okrog Milana Kučana". Ker Aleksander Lucu ni kdorsibodi, velja to njegovo informacijo povezati s tisto, ki je bila objavljena teden dni pred izbruhom afere Patria in je govorila o "velikem poku, ki ga pripravlja Milan Kučan in ki bo prišel iz Finske", saj se je izkazala za resnično. V času izbruha afere Patria septembra 2008 je prišlo na dan veliko dejstev, ki so govorila o močni politični obarvanosti "velikega poka". O tem ni pričal samo politični pedigre ključnih akterjev afere v Sloveniji, temveč tudi socialistična preteklost urednikov finske televizije YLE, ki je objavila oddajo Resnica o Patrii ter objava nekritično povzetih in nedokazanih trditev iz te oddaje v številnih levičarskih evropskih medijih.
 
Časnik Delo je 9. februarja 2010 priobčil vest, da bo eden od glavnih akterjev v aferi Patria Drago Kos prejel visoko državno odlikovanje Republike Avstrije. Kljub temu, da odlikovanja podeljuje avstrijski predsednik Heinz Fischer, Delo v članku novinarja Karbe tega dejstva ni navedlo. Če pomislimo na dolgoletno prijateljstvo socialista Heinza Fischerja in Milana Kučana, ki se kljub poteku Kučanovega mandata še vedno javno in zasebno srečujeta, potem lahko sklepamo o motivih za ta pomenljivi manjko. V času, ko so preiskovalci ponovno odložili konec policijske preiskave v zadevi Patria v jesenski, torej v slovenski predvolilni čas (kar je bila že peta in najbrž tudi ne zadnja preložitev) in ko gre nekaterim akterjem afere zaradi tožb Janeza Janše in SDS pošteno za nohte, organizatorji velikega poka iz Finske uporabljajo vse vzvode, da bi zaščitili omajano verodostojnost ključnih akterjev afere. Po podelitvi spornega odlikovanja Tomažu Ertlu podobna gesta do Draga Kosa s strani slovenskega predsednika Danila Türka objektivno ni prišla v poštev, zato se je izkazal dober prijatelj prvega organizatorja velikega poka iz Finske avstrijski predsednik Heinz Fischer. S koliko "uporabnih" informacij o preiskavi, ki je potekala v Avstriji, je ta zadnji omogočil "izjemno dobro obveščeni skupini okrog Milana Kučana", da je bila še bolje obveščena, lahko samo ugibamo.
 
Ob tej priložnosti pa se velja spomniti afere, podobne Patriji, ki je burkala avstrijsko politično prizorišče tik pred volitvami jeseni leta 2006. Avstrijski  kancler Wolfgang Schüssel je v prvi polovici leta odlično izpeljal predsedovanje EU, avstrijsko gospodarstvo je cvetelo in vse je kazalo na novo zmago Avstrijske ljudske stranke na jesenskih volitvah. Potem pa je v nekem švedskem levičarskem časopisu izšel članek o tem, da naj bi bilo nekaj narobe pri nakupu švedskih lovskih letal Draken za avtrijsko vojsko. Avstrijsko levičarsko in rumeno časopisje je zadevo pograbilo, še prej pa seveda socialistična opozicija. Tema je povsem zameglila vse druge in se je vlekla še po volitvah, vse do sestave vlade velike koalicije, potem pa je nenadoma skoraj povsem zamrla. Primerjave med scenarijema obeh afer se ponujajo kar same od sebe, zato se sumu o bratski socialistični pomoči ni mogoče izogniti. In da ne bi po krivem obtoževali Fincev, velja spomniti, da sta tako avtor sporne oddaje Resnica o Patrii Berglund kot glavni finski preiskovalec afere Bjorquist, pripadnika švedske manjšine, ki živi na Finskem.
 
Iz celotnega konteksta zgodbe zagotovo ne moremo izključiti tudi aktualnega obiska predsednika Türka na Finskem, ki je bil menda dogovorjen popolnoma mimo Ministrstva za zunanje zadeve. Slovenski predsednik bo s finskimi zagovorniki zagotovo našel vsaj eno skupno točko, ki se ji reče zavlačevanje preiskave v zadevi Patria. Akterjem in organizatorjem afere v Sloveniji bi najbolj ustrezalo, da bi se preiskava vlekla v nedogled in da resnica ne bi nikoli prišla na dan, zelo podoben interes pa imajo tudi finske oblasti, saj je v primer vpleteno finsko podjetje v državni lasti, poleg tega pa finsko nacionalno TV čakajo milijonske tožbe, ki se jim bodo lahko izmikali predvsem z izgovori, češ da preiskava še traja. Zaradi te usklajenosti se je verjetno predsedniku Türku splačalo potruditi na mrzli sever, čeprav si sicer za obiske raje izbira bolj eksotične kraje.