Revija Reporter
Slovenija

Kosova aktovka

16. dec. 2009 15:29 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Izkazalo se je, da je veliki pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb, je danes dejal predsednik SDS Janez Janša. S tem besedami je komentiral faksimile zaslišanja Kosa, objavljene v današnjem Delu.

Izkazalo se je, da je veliki pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb, je danes dejal predsednik SDS Janez Janša. S tem besedami je komentiral faksimile zaslišanja Kosa, objavljene v današnjem Delu.

Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper Kosa. Današnje Delo je namreč poročalo, da je Kos septembra lani zanikal, da bi bil finskim preiskovalcem poslal imena, povezana s sumom korupcije. Faksimile zapisnika, ki ga je Björkqvist izročil avstrijskemu Interpolu, pa kaže drugače.

Časnik je danes med drugim poročal, da v uredništvu razpolaga z dokumenti, iz katerih je razvidno, da je vodja protikorupcijske komisije Drago Kos aprila lani finskim kriminalistom na zaslišanju med drugim povedal naslednje: "Jože Zagožen je tisti, o katerem imamo informacijo, da je obrambnemu ministru Karlu Erjavcu predlagal, katerega (orožarja) naj izbere." Erjavec je navedbe Kosa že zanikal, saj se z Zagožnom, ko je bil Erjavec obrambni minister, po njegovih besedah ni srečal.

Kos je po poročanju časnika septembra lani zanikal, da bi bil finskim preiskovalcem poslal imena, povezana s sumom korupcije. Faksimile zapisnika kaže drugače. Z dokumenti, s katerimi razpolagajo v redakciji Dela, je po navedbah časnika razvidno, da je Kos finskim kriminalistom aprila lani "serviral" celotno zgodbo afere Patria.

Prav tako je za STA Kos sicer lani septembra po poročanju časnika dejal, da Fincem ni sporočil nobenega imena, povezanega z afero Patria, češ da dokazov za to nima. Če bi jih imel, je dejal, pa bi jih zagotovo predal policiji.

Na te navedbe Dela so se medtem že odzvali v protikorupcijski komisiji, kjer pojasnjujejo, da je iz poročila STA jasno razvidno, da je pogovor med novinarjem STA in Dragom Kosom tekel o izjavi Draga Kosa za finsko televizijo YLE, in se tako tisti "Finci", katerim Kos ni podal imen, vpletenih oseb v zadevo Patria, nanašajo na finsko televizijo, ne pa na finske preiskovalce.

Časnik pa ob tem še navaja, da se je Drago Kos s finskim kriminalistom Kajem Erikom Björkqvistom prvič sestal pred tremi leti, potem pa, tako je za Delo povedal oktobra letos, zagotovo še dvakrat. "Ko sem bil na Finskem, kjer me je Björkqvist zaslišal, in lani decembra, ko me je prišel pogledat skupaj s slovenskimi kriminalisti," je za časnik tedaj povedal Kos.

Ravno na tem zaslišanju, za katerega Delo v uredništvu hrani dokumentacijo, je Kos finskim kriminalistom govoril predvsem o slovenskih akterjih afere Patria. Vsi, ki jih je omenil, so bili letos tudi zaslišani.

Tako je o Tonetu Krkoviču in Darku Njavru povedal, da sta "gospoda Zdenka Pavčka hotela prepričati, da bi kontaktiral Patrio in z njo vzpostavil poslovne stike". Kos, ki je finskim kriminalistom predal tudi nekaj dokazne dokumentacije, je govoril tudi o Marjanu Senici, "ki je vodja logistike na obrambnem ministrstvu. Z Riedlom (Hans Wolfgang Riedl je bil v času nakupa slovenskih osemkolesnikov zunanji svetovalec Patrie) nista le poslovna sodelavca, temveč sta si kot prijatelja zelo blizu".

Kos se je finskim kriminalistom govoril tudi o brigadirju Bojanu Pograjcu, ki je bil predsednik strokovne komisije za izvedbo naročila osemkolesnikov: "Gospod Pograjc je bil sošolec našega premiera (takrat je bil to Janez Janša). Takoj potem, ko se je odločil, da po posel dobila Patria, pa je bil poslan v ZDA, tako mislimo, na dodatna vojaška izobraževanja v West Point".

Kos je svoje zaslišanje končal z besedami: "Očitno je, da Patria ne bo zmožna proizvesti svojih oklepnikov za Slovenijo, poleg tega pa je zraven še veliko težav, ki kažejo, da je bila celotna izbirna procedura zelo zelo slaba. Celotna procedura ni bila poštena, poleg tega pa so v njej določeni nelegalni elementi", je še poročalo Delo.

V objavljenem faksimilu, pod katere je podpisan glavni finski kriminalist Kaj Erik Björqvist, je sicer napisano, da je bilo časniku v okviru korespondence "posredovano poročilo o zaslišanju predsednika slovenske komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa". To zaslišanje je po navedbah iz dokumenta del preiskovalnih dokumentov in ni javna listina. V glavnem oddelku centralne kriminalistične policije poteka preiskovalni postopek, povezan z domnevnimi kaznivimi dejanji v zvezi s prodajo oklepnikov podjetja Patria Vehicles Oy slovenski državi, je še navedeno v faksimilu.

Janša je danes poudaril, da je iz danes objavljenega dokumenta razvidno, da je seznam imen Kos sam nesel na Finsko in da je tam tudi lažno ovajal državljane Slovenije. "Vsaj za te trditve, ki so napisane v tem, kar je danes objavljeno in se nanašajo name, lahko rečem, da so popolnoma zlagane, dokazljivo neresnične," je dejal predsednik SDS.

Izrazil je pričakovanje, da bo državno tožilstvo, kot je to storilo v primeru novinarja Magnusa Berglunda, tudi zoper Kosa vložilo zahtevo za preiskavo, saj se je izkazalo, da tisto, kar je govoril Kos, ni bilo resnično.

Janša je komentiral tudi obtožni predlog zoper Erjavca zaradi nevestnega dela v službi. "Ko beremo ta člen kazenskega zakona, si ne moremo kaj, da ne bi pričakovali že jutri podobnih kazenskih ovadb zoper celotno vlado," je dejal.

Zaradi nevestnega dela te vlade Slovenija danes plačuje še enkrat večjo ceno za gospodarsko krizo, kot pa je povprečje v Evropski uniji, je prepričan Janša. Po njegovih besedah se škoda, ki nastaja, dokazljivo meri v stotinah milijonov evrov in tudi v milijardah. Zato pričakuje, da bo državno tožilstvo ukrepalo tudi proti večjim sumom utemeljenih in dokazanih sumov nevestnega dela v službi.

Je pa opozoril, da je bil ta obtožni predlog vložen "v neki čudni koincidenci" z dogajanji v DeSUS in z objavo zapisnika zaslišanja Kosa. "50 odstotkov slovenskih uradnikov, ki so po mnenju predsednika vlade odveč v tej državi, lahko ovadite po tem členu," je pripomnil. Janša meni, da gre za preusmerjanje pozornosti javnosti od dokumenta, ki ga je objavil novinar Dela Dejan Karba.