Revija Reporter
Slovenija

KORONAVIRUS: Včeraj umrlo 52 bolnikov, potrjenih 480 okužb

STA

7. dec. 2020 11:37 Osveženo: 20:46 / 07. 12. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, so za STA potrdili na NIJZ. Javnosti razlogov ni pojasnil. Ob tem je minister Tomaž Gantar napovedal možnost preoblikovanja skupine. V nedeljo so sicer potrdili 480 okužb.

Fafangel je sicer nedavno v pogovoru za Mladino pojasnil, da se z nekaterimi veljavnimi ukrepi za omejitev širjenja epidemije covida-19 ne strinja.

Gantar je napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine. V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. "Težko je potem na ta način operativno delati," je povedal.

Ob tem je minister navedel, da se bo najprej pogovoril s posamezniki, ki bi jih želel vključiti v svetovalno skupino, šele nato pa skupino preoblikoval. Vanjo pa bi, kot je pojasnil, ponovno povabil tudi Fafangla.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1751 testov in potrdili 480 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je podoben sobotnemu, ko je znašal 27,5 odstotka. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev 972.

Hospitaliziranih je bilo 1301 covidnih bolnikov, od tega 196 na intenzivni negi. V nedeljo je bilo v bolnišnice sprejetih 81 bolnikov s covidom-19, dan pred tem 112. Skupno so čez vikend odpustili 95 oseb, je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 341 bolnikov s covidom-19, 60 se jih zdravi na intenzivni enoti. Danes bodo odprli dodaten oddelek v prostorih diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana. "Računamo, da bo danes na voljo še deset postelj. Po potrebi in odvisno od kadra pa bi jih bilo mogoče pripraviti še dodatnih 16," je pojasnila.

Če ljudje ne bodo bolj dosledno upoštevali ukrepov proti širjenju koronavirusa, bi lahko drugi epidemični val trajal do marca, je v pogovoru za STA ocenil direktor NIJZ Milan Krek. To pa pomeni, da bi nas lahko takoj po koncu drugega zajel že tretji val, ki se obeta spomladi. Zato poudarja, da je vsak človek, ki ostaja neokužen, pomemben.

Po njegovi oceni vlada ni zamujala pri sprejemanju ukrepov, ampak se ljudje dejansko manj držijo ukrepov kot spomladi. Verjetno so zaradi uspešnega soočenja s spomladanskim valom epidemije mislili, da bo prav tako preprosto obvladati jesenski val, a je ta bistveno močnejši, zato zahteva še bolj dosledno izvajanje preventivnih ukrepov.

Od danes je obvezno redno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše (DSO) na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. V bolnišnicah in zdravstvenih domovih so ga uvedli že prej, zato je pri njih večinoma utečeno. Drugače je v DSO, kjer ponekod še čakajo na pooblastilo ministrstva za zdravje za izvajanje hitrih testov.

V nedeljo pa se je po družabnih omrežjih razširila novica, da bi lahko cepivo proti covidu-19 povzročilo poškodbe posteljice oz. težave pri njenem nastajanju in s tem splave. Nanjo se je odzvalo več strokovnjakov s področja imunologije, mikrobiologije, biokemije in infektologije. Navedbe so po njihovih pojasnilih neresnične.

Ihan je poudaril, da je novica o poškodbah posteljice izmišljena in brez znanstvene utemeljitve, saj tovrstnih napovedi o nastanku navzkrižne avtoimunske reakcije ni mogoče dati oz. je mogoče za praktično vsak človeški protein "napovedati" podobno navzkrižno reakcijo, čeprav v praksi vemo, da to ni res.

V sosednji Hrvaški so v zadnjih 24 urah potrdili 1886 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 59 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Kot so dodali, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 1154. Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bodo prihodnji ponedeljek v večini županij srednje šole začele s poukom na daljavo, v šolske klopi pa se bodo dijaki vrnili po zimskih počitnicah 18. januarja. Vlada je tudi odločila, da bodo vsi zdravstveni delavci in zaposleni v javnih socialnih ustanovah, ki skrbijo za obolele s covidom-19, dobili poseben mesečni dodatek v višini desetih odstotkov osnovne plače.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem prepričana, da bodo morali še pred božičem sprejeti nove strožje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, saj trenutni ukrepi ne zmanjšujejo števila novih okužb. Litovska vlada je medtem sprejela odločitev o zaostritvi ukrepov, ki bodo v veljavi do konca leta.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo po 10. januarju, kar je predlagal podkancler Werner Kogler. Kot je dejal, se mu zdi smiselno, da bi ohranili Evropo brez meja. V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19.

Nova koronavirusna bolezen 19 je medtem v Srbiji zahtevala več kot 2000 življenj, potem ko je v zadnjih 24 urah umrlo še 56 bolnikov. Umrlo jih je skupno 2005, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

V ZDA, kjer število okužb in smrti zaradi covida-19 še naprej hitro narašča, je predsednik ZDA Donald Trump v nedeljo tvitnil, da je z novim koronavirusom okužen njegov odvetnik Rudy Giuliani. Od nedelje je v bolnišnici v Washingtonu. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje zvečer s koronavirusom v ZDA okužilo 14,7 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 283.000.