Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada se požvižga na stališča epidemiologov in predlog strokovnega sveta NIJZ za odpravo policijske ure

Deli na:
Vlada se požvižga na stališča epidemiologov in predlog strokovnega sveta NIJZ za odpravo policijske ure

Epidemiolog Mario Fafangel. - Foto: Twitter/Vlada RS

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nam potrdili, da so predlagali odpravo policijske ure ter da ukrep prehajanja občin in regij ni več smiseln.

»Strokovni svet NIJZ (prisotni člani) so na seji 15. 2. 2021 sprejeli naslednja stališča:

•    da v trenutni fazi epidemije ukrep policijske ure ni sorazmeren in zato Strokovni svet predlaga odpravo ukrepa.
•    da ukrep prepovedi prehajanja občin oz. regij v tej fazi epidemije ni več smiseln. Ob poslabšanju epidemiološke slike se namesto vnovične prepovedi prehajanja statističnih regij omogoči kot alternativo možnost prehajanja oseb z negativnim testom.«

Podrobneje smo o stališči epidemiološke stroke in strokovnega sveta NIJZ glede omejitvenih ukrepov pisali na spletnem Reporterju v soboto.

Strokovni svet NIJZ že 15. februarja predlagal odpravo policijske ure, toda vlada vztraja pri njej, tudi omejitev gibanja na občine in regije ni bila smiselna

Uradu Vlade RS za komuniciranje (UKOM) smo zato naslovili več vprašanj:

Ali je vlada RS seznanjena s stališči Strokovnega sveta NIJZ, ki je 15. 2. razpravljal o omejitvenih ukrepih zaradi epidemije covid-19?

Ali je vlada RS razpravljala o predlogu Strokovnega sveta NIJZ, da se odpravi policijska ura oziroma omejitev gibanja med 21. in 6. uro?

Ali bo vlada upoštevala predlog Strokovnega sveta NIJZ glede odprave policijske ure? Kakšni so razlogi, če tega predloga ne bo upoštevala?

Ali bo vlada upoštevala tudi stališče Strokovnega sveta NIJZ, da vnovična omejitev gibanja na občine in regije ni smiselna?

Namesto konkretnih odgovorov na konkretna vprašanja so nam iz vladnega urada za komuniciranje poslali odgovor, iz katerega lahko sklepamo, da so na vladi predlog strokovnega sveta NMIJZ in stališča epidemiološke stroke odpravili z levo roko.

»Vlada se vsak teden seznani s stališči in predlogi Strokovne skupine Ministrstva za zdravje, povezanimi z obvladovanjem trenutne epidemije. Skupino sestavljajo ugledni, izkušeni strokovnjaki iz različnih področij, med njimi so tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse odločitve, povezane s sproščanjem veljavnih ukrepov, vlada sprejema v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov, ki je bil pripravljen na podlagi priporočil stroke,« so nam odgovorili z Ukoma.

Kot je znano, je ustavno sodišče aprila lani ob razsojanju ustavnosti omejitve gibanja na občine razsodilo, da mora vlada tedensko preverjati sorazmernost ukrepov in jih podaljševati samo, če glede na vsakokratne razmere in mnenje stroke ugotovi, da so še potrebni.

Hojs prizna, da ni epidemiolog ali zdravnik, a meni, da je policijska ura zalegla

Stališče epidemiološke stroke je torej znano, vlada pa še naprej vztraja pri policijski uri, ki jo notranji minister Aleš Hojs v posmeh strokovnjakom na NIJZ celo imenuje epidemiološka ura ter se razglaša za bolj kompetentnega od epidemiologov.