nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kordež po obsodbi: Ne vem, koliko milijonov bi še želeli dobiti od mene

Deli na:
Kordež po obsodbi: Ne vem, koliko milijonov bi še želeli dobiti od mene

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki mu je sodišče prisodilo pet let zaporne kazni, je po razsodbi dejal, da je sodišče zmotno ugotovilo nastali položaj, zato se bo obramba pritožila. O morebitni pritožbi bo najverjetneje razmislil tudi tožilec Jože Kozina, ki je opozoril na nezakonito prelivanje premoženja med družbami.

Kordež je po končanem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovil, da ne držijo obtožbe, da je nekdanje vodstvo Merkurja s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovalo za nekaj več kot devet milijonov evrov. "Za prevzem smo dali 400 milijonov evrov, zato je normalno, da imamo od tega si pravico tudi kaj izplačati," je dejal.

Ponovil je navedbe iz zagovora, da je samo z Merfinovim prevzemom Merkurja država dobila več kot 100 milijonov. Zato se mu zdi zahtevek sodišča, da četverica obsojenih Merkurju vrne nekaj več kot devet milijonov evrov, nesmiseln.

Na vprašanje, ali bo na podlagi navedb, da nima lastnega premoženja, razglasil osebni stečaj, je dejal, da tega najverjetneje še ne bo storil. "Ne vem, kaj me še vse čaka, koliko milijonov bi še želeli dobiti od mene," je dejal Kordež.

Glede morebitnega uspeha pritožbe na drugostopenjskem sodišču je povedal, da ostaja večni optimist, da bo resnica morda le prišla na dan. "Dejansko sem bil danes obsojen ravno zato, ker sem mogoče za razliko od drugih delal preveč pošteno in ker nisem mislil nase," je dodal.

Okrožni državni tožilec Jože Kozina po izreku sodbe ni bil zadovoljen, saj z njo ni bila dosežena želena sporočilnost. "Če bi bila sodba oprostilna, bi mene danes pribili na križ," je menil. Ponovil je, da višine izrečenih kazni niso v "prvem planu tožilstva", saj je po njegovem mnenju pomembnejše doseči sodbo, s katero bodo kot kazniva dejanja opredeljena dejanja prelivanja premoženja iz ene družbe v drugo, storjena na škodo upnikov.



Po njegovem je tako najbolj pomembna sporočilna vrednost sodbe, da se ljudem vrne zaupanje v pravno državo. Z razsodbo ni bil zadovoljen, saj, kot je dejal, z zaseženim premoženjem Kordeža ne bo "mogoče sestaviti niti dna črepinje". Na vprašanje, ali se bo pritožil, je dejal, da bo o tem razmislil.

Zagovornica nekdanje finančnice Merkurja Janje Krašovec, Darja Roblek, je dejala, da Merkur s prodajo trgovskega centra ni bil oškodovan. "Sodnik je obtožnici sledil zgolj iz razlogov, da bo dal tožilcu možnost, da bo naredil tako obtožnico, ki bi bila lahko sposobna obravnave," je poudarila.

Krašovčeva, ki ji je sodišče prisodilo leto in pol zaporne kazni, pa je dejala, da "je bila izguba časa in denarja, da smo imeli toliko obravnav, saj se očitno dokazi (obrambe) sploh niso upoštevali".

Nekdanji direktor koroškega podjetja Kograd Igem Oto Brglez, ki mu je sodišče prav tako prisodilo leto in pol zaporne kazni, je nad sodbo izrazil razočaranje. Obramba koroškega podjetja Kograd Igem, ki je bilo spoznano za odgovorno pri oškodovanju Merkurja, pa je po koncu sojenja ocenila, da je sodba "absolutno napačna", saj je bila podana vrsta strokovnih razlogov, zaradi katerih bi moralo sodišče odločiti bistveno drugače.

Nekdanji član uprave Milan Jelovčan, ki mu je sodišče prisodilo dve leti zaporne kazni, sodbe ni komentiral.