stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kordež izpuščen iz pripora - pravočasno za kidanje snega

Deli na:

Bine Kordež in preostala trojica priprtih iz preiskave v zadevi Merkur so doma. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti so ponoči zaključili s hišnimi preiskavami, povezanimi s poslovanjem Merkurja in na podlagi usmeritve tožilstva odpravili pridržanje vsem štirim osebam. Kriminalisti se bodo sedaj osredotočili na pregledovanje zaseženih listin.

Bine Kordež in preostala trojica priprtih iz preiskave v zadevi Merkur so doma. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti so ponoči zaključili s hišnimi preiskavami, povezanimi s poslovanjem Merkurja in na podlagi usmeritve tožilstva odpravili pridržanje vsem štirim osebam. Kriminalisti se bodo sedaj osredotočili na pregledovanje zaseženih listin.

Preiskovalci so ponoči končali vse hišne preiskave, ki so jih skupaj po vsej Sloveniji opravili kar 28. Okrog 2. ure zjutraj, po 20 urah preiskovanja, se je zaključila tudi preiskava poslovne stavbe Merkurja v Naklem. S seboj so preiskovalci odnesli številne dokumente o poslovanju Merkurja pod Kordeževim vodstvom, so sporočili iz Merkurja.

Kot je za STA pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v Merkurju Rok Istenič, danes delo v upravni stavbi v Naklem ponovno poteka nemoteno. Tudi sicer kakšne velike poslovne škode kriminalistična preiskava ni povzročila, saj zaposleni le v četrtek zgodaj zjutraj za kakšno uro niso mogli do svojih delovnih mest. Nerodno je bilo zlasti to, da je bila stavba zapečatena in da so kriminalisti tudi poslovne partnerje, ki so prišli v Naklo, legitimirali, vendar jim niso preprečili vstopa.

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je sporočil, da so ponoči odpravili pridržanje tudi vsem štirim osebam, ki so jih v četrtek odvedli na policijska zaslišanja. Med njimi so bili Kordež, ki je policijo zapustil okrog 1. ure zjutraj, in njegovi tesni sodelavci, ki jih kriminalisti preiskujejo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter več kaznivih dejanj pranja denarja.

Kordeževa odvetnica Marija Hladin je za STA dejala, da se je ponoči pridržanje izteklo in da je Kordež že doma. Ob tem je povedala, da Kordež sploh ni bil priveden k preiskovalnemu sodniku. Hladinova, ki je prepričana, da domnevnega oškodovanja Merkurja ni prišlo in da so vsi poslovni dogodki razvidni iz poslovnih listin ter javno dostopni, pa tudi ni prejela nobenih informacij o nadaljnjem poteku preiskave.

Kriminalistična preiskava se medtem po pojasnilih Menegalije nadaljuje z zbiranjem obvestil in pregledom zaseženih poslovnih listin in računalniških podatkov. O vseh ugotovitvah bo obveščena Skupina državnih tožilstev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.


Preiskovanje sumov kaznivih dejanj, ki naj bi povzročila oškodovanje Merkurja v času Kordeževega poslovodstva v zadnjih treh letih, traja sicer že približno dva meseca. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti generalne Policijske uprave ter policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Celje, Koper in Slovenj Gradec pa so v četrtek sprožili obsežno akcijo hišnih preiskav. Tako so preiskali prostore sedmih fizičnih oseb, 15 pravnih oseb ter pet osebnih vozil.

Kriminalisti in tožilstvo preiskujejo sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter več kaznivih dejanj pranja denarja, pri katerih naj bi nastala premoženjska škoda v višini več deset milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa okrog 150 milijonov evrov. Zlasti naj bi se preiskava nanašala na sporni prevzem Merkurja s strani menedžerjev, združenih v podjetje Merfin.

Tako so preiskovalci obiskali tudi poslovno središče Taxgroup v Ljubljani, kjer ima prostore računovodstvo družbe Merfin, in poleg Kordeža pridržali tudi direktorico Merfina Marto Bertoncelj. Poleg njiju naj bi bila v četrtek v policijskem pridržanju po neuradnih podatkih tudi nekdanja finančnica Janjo Kraševec ter po različnih informacijah še član uprave v času Kordeža Milan Jelovčan ali Oto Brglez iz podjetja Kograd IGEM.

Osumljenim za zlorabo položaja grozi do osem let zaporne kazni, za pranje denarja pa je zagrožena kazen do desetih let zapora in denarna kazen. Predviden je tudi odvzem nezakonito pridobljenega denarja in premoženja.

Merkur, ki naj bi ga Kordež in njegovi tesni sodelavci zaradi prevzema in spreminjanja finančnih bilanc,najbolj oškodovali, odškodninske tožbe, ki jo je preminuli Kordežev naslednik Bojan Knuplež obljubil, še ni vložil. Po Isteničevih pojasnilih so trenutno pravniki v podjetju polno zaposleni s prisilno poravnavo in vprašanji, ki jih ta odpira. Šele ko bodo zagotovili prihodnost Merkurja, pa se bodo začeli ukvarjati tudi s preteklostjo.