kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kopica očitkov vladi

Deli na:

Predstavniki SDS so na današnji tribuni pred kongresom tudi v Murski Soboti vladi očitali, da v kriznih časih ne ukrepa pravilno in pravočasno, zato ima ob svojem kongresu SDS toliko večjo odgovornost. V stranki napovedujejo, da bodo nezadovoljstvo z delom vlade pokazale že evropske volitve.

Predstavniki SDS so na današnji tribuni pred kongresom tudi v Murski Soboti vladi očitali, da v kriznih časih ne ukrepa pravilno in pravočasno, zato ima ob svojem kongresu SDS toliko večjo odgovornost. V stranki napovedujejo, da bodo nezadovoljstvo z delom vlade pokazale že evropske volitve.

Predsednik SDS Janez Janša je uvodoma dejal, da so poleg osnovnega razloga za srečanje na tribuni, to je devetega kongresa stranke, tudi številni aktualni dogodki v zadnjem času, na žalost tudi mnogi slabi, tako da se razpravi o kongresnih dokumentih in aktualnih dogodkih dopolnjujeta.

Pred tedni je imela SD v Mariboru svoj kongres, a zaman smo pričakovali, da bo ta stranka predstavila nek pogled na prihodnost, nek svoj pogled na reševanje najbolj perečih problemov v državi in kako zastaviti stvari, da se ne bomo še leta ukvarjali s krizo, ampak tudi z razvojem, je dejal Janša. "Ker naša politična konkurenca, ki ima v tem mandatu glavno odgovornost za prihodnost na svojih ramenih, ni dala nič od sebe, je odgovornost na ramenih SDS pred kongresom in ob kongresu še toliko večja," je poudaril.

Nemogoče je zgolj tavati in ne vedeti kam greš, v Sloveniji pa smo blizu temu, realni ukrepi bodisi zamujajo bodisi se zavračajo. Po primerljivih podatkih je Slovenija v minulih štirih letih v razvoju za več kot tri odstotne točke presegala povprečno rast EU, torej bi morala Slovenija zdaj, ko Evropa napoveduje dvoodstotno zmanjšanje rasti, dosegati vsaj enoodstotno, ne pa da je naša napoved minus štiri odstotke. Prvič od leta 1991 nam tako grozi, da bomo zaostajali za povprečjem EU, je nadaljeval Janša in dodal, da je škoda, ker ni uspel projekt regionalizacije, ki bi v teh časih bolj ciljno usmerjal denar za nova delovna mesta. Evropske volitve bodo pomembne tudi kot opozorilo vladi, da začne ukrepati, je še povedal.

Podpredsednik SDS in predsednik odbora za šolstvo, znanost in šport pri strokovnem svetu SDS Milan Zver je dejal, da ima vlada probleme pri izpeljavi načrtov, da odlaša z ukrepi in da se igra z usodo ljudi, namesto da bi jim v težkih časih zbujala upanje.

Po besedah podpredsednice SDS in poslanke v Evropskem parlamentu Romane Jordan Cizelj so razlike v družbi prevelike. Članstvo v EU je po njenem mnenju Sloveniji prineslo veliko prednosti, sredstva, ki smo si jih zagotovili z uspešnimi pogajanji ob vstopu, pa bi morali bolj izkoristiti.

Predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS Dragutin Mate je poudaril, da je ena temeljnih vizij, ki jih vlade sporočajo v drugih državah, zaupanje, pri nas pa vlada širi strah, njena sporočila so napačna, ukrepi pa so ali nepomembni ali pa nimajo zveze s krizo. Vladajoča koalicija, v kateri je preveč napuha in na ljudi gleda zviška, po besedah Mateja potrebuje grobo lekcijo, ljudje pa potrebujejo pogum.

Mednarodni tajnik SDS Anže Logar je povedal, da vlada ni uspešna, če dve tretjini ljudi, kot kaže evropska raziskava, menita, da bi bili za reševanje krize boljši ukrepi na ravni EU, ne pa na ravni države.

Nekdanji poslanec SDS Mirko Zamernik pa je pojasnil, da se vrnil v politiko, ker sedanja vlada Slovenije ne vodi dobro in ker je treba sedanjemu stanju in vladi reči ne in to želi dokazati tudi na evropskih volitvah.

Po tribuni so ob 20-letnici stranke v Pomurju pripravili slavnostno akademijo, na kateri so nastopili Moški pevski zbor Dokležovje, Glasbena skupina Upanje, Franc Vedran Husar, Eva Irgl in Mirko Zamernik.