mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konvencija Zaresa

Deli na:

Konvencija stranke Zares je sprejela poročilo predsednika stranke Gregorja Golobiča ter predlog njegovih političnih usmeritev, s čimer so člani stranke predsedniku izrekli zaupnico. Golobič je v svoji predstavitvi poudaril, da je stranka danes na veliki prelomnici ter da mora z delom v vladi dokazati svojo verodostojnost in sposobnost. Kot je v predstavitvi poročila in političnih usmeritev stranke dejal Golobič, je stranka Zares danes "zares na novi veliki prelomnici". Delo v vladi je po njegovih besedah za vsako politično stranko preizkus njene verodostojnosti, sposobnosti, demokratičnosti in nenazadnje tudi drznosti. "Na nek temeljni način začenjamo danes, po volitvah, znova in povsem drugače kot prej. Prerazporejeni, preuvrščeni in brez alibija začetka česa novega, neomadeževanega," pravi Golobič. Pričakovanja so velika, na začetku še neizbežne in dopustne improvizacije pa odslej ne bodo več dopuščene. Kot pravi, je pred stranko veliko izzivov, saj mora dokazati zvestobo načelom, vrednotam in programskim ciljem ter se kot manjši koalicijski partner izkazati z delom v vladi in državnem zboru. V naslednjih štirih letih jih tako čaka težak preizkus, saj morajo novo politiko začeti tudi uresničevati.

Konvencija stranke Zares je sprejela poročilo predsednika stranke Gregorja Golobiča ter predlog njegovih političnih usmeritev, s čimer so člani stranke predsedniku izrekli zaupnico. Golobič je v svoji predstavitvi poudaril, da je stranka danes na veliki prelomnici ter da mora z delom v vladi dokazati svojo verodostojnost in sposobnost.

Kot je v predstavitvi poročila in političnih usmeritev stranke dejal Golobič, je stranka Zares danes "zares na novi veliki prelomnici". Delo v vladi je po njegovih besedah za vsako politično stranko preizkus njene verodostojnosti, sposobnosti, demokratičnosti in nenazadnje tudi drznosti.

"Na nek temeljni način začenjamo danes, po volitvah, znova in povsem drugače kot prej. Prerazporejeni, preuvrščeni in brez alibija začetka česa novega, neomadeževanega," pravi Golobič. Pričakovanja so velika, na začetku še neizbežne in dopustne improvizacije pa odslej ne bodo več dopuščene. Kot pravi, je pred stranko veliko izzivov, saj mora dokazati zvestobo načelom, vrednotam in programskim ciljem ter se kot manjši koalicijski partner izkazati z delom v vladi in državnem zboru. V naslednjih štirih letih jih tako čaka težak preizkus, saj morajo novo politiko začeti tudi uresničevati.

Člani stranke Zares na današnji konvenciji v Kranjski Gori razpravljajo o programskem dokumentu z naslovom Zares pripravljeni na izzive; za nov razvojni dogovor, za novo politiko. Program, ki temelji na liberalni tradiciji, je po besedah predsednika DZ Pavla Gantarja zasnovan kot politični odgovor in dogovor za soočanje z izzivi sodobnega časa.

Odločitev, da stranka svoj program sprejema po parlamentarnih volitvah, predsednik stranke Gregor Golobič ocenjuje kot premišljeno. "Za nas je program nekaj, kar se uresničuje po volitvah in kar zavezuje, ne pa neka vaba, s katero bi privabljali volivce," pravi. Za stranko je po njegovih besedah pomembno, da so ta program že uspeli vgraditi v koalicijski sporazum.

Osnutek programa je bil sicer od junijske konvencije Zaresa v široki javni razpravi, prejeli so precej predlogov, tekla je tudi bogata vsebinska razprava, je pojasnil Gantar. Predlog programa pa po njegovih besedah ni utrpel večjih konceptualnih sprememb, saj se vsebinska zasnova ter vrednostne in politične usmeritve niso spremenile.

Osnutek programa je po Gantarjevih besedah že v predvolilnem času očitno prestal preizkus tega časa in bil tudi dobra osnova za pripravo volilnega programa stranke. Hkrati je program kot osnutek dobil svoj odmev v koalicijski pogodbi, kjer so nekatere njihove temeljne usmeritve dejansko začrtane in poudarjene, pravi Gantar in poudarja, da tako strankin program realno deluje in ima svoj odmev v institucionalni politiki.

Po Gantarjevem mnenju stranka Zares razpolaga z jasno prepoznavnim in vsebinski razločnim programom, ki pomeni temeljno usmeritev za delovanje članov stranke na vseh ravneh. Program je po Gantarjevih besedah zasnovan kot politični odgovor in dogovor za soočanje z izzivi sodobnega časa. Zato je bilo veliko pozornosti posvečene temu, da definirajo te izzive in podajo tudi odgovore nanje. "To je temeljna struktura teksta, to je rdeča nit, ki se vleče skozi skozi ves program na posameznih področjih," pravi Gantar.

Programski dokument je po Gantarjevih besedah razdeljen na pet glavnih programskih segmentov, ki se nanašajo na gospodarstvo, konkurenčnost, finance, socialno podjetništvo, človeški faktor, izobraževanje, razvoj, visoko šolstvo, znanost, tehnološki razvoj, informacijsko družbo, socialno politiko, nevladni sektor, upravljanje z naravnimi viri ter svobodo in varnost. "Tu je naša temeljna opredelitev, da ne damo svobode za več varnosti," poudarja.

Po Gantarjevih besedah je povsem očitno, da program temelji na liberalni politični tradiciji. Tako so v stranki zavezani konceptu svobode, konceptu demokracije in konceptu tega, da morajo ljudje v osnovi prevzemati odgovornost za svoje lastno ravnanje. "Toda če želimo ohraniti ta koncept liberalne tradicije, ga moramo nadgraditi in optimizirati s temami, ki jih klasični liberalci pred 50 ali sto leti niso mogli niti znali," je v nagovoru članicam in članom stranke še poudaril Gantar.